donderdag 28 oktober 2010

Wat nou privacy?

Ik heb gisteravond de documentaire Wat nou privacy? van de VPRO bekeken, over de vraag of privacy nog wel bestaat. De overheid wil namelijk steeds meer gegevens van ons hebben en er wordt steeds meer gedigitaliseerd. De laatste voorbeelden zijn het elektronisch patiëntendossier, de OV-chipknip, vingerafdrukken in het nieuwe paspoort en de bodyscan op Schiphol. Onze gegevens worden steeds uitgebreider opgeslagen, bestudeerd en bewaard. Big Brother wordt steeds groter.

We are watching you..
Ik vind het persoonlijk maar een enge gedachte dat de overheid en instanties al zo veel over je weten. Veel databases zijn ook aan elkaar gekoppeld. Als je in de auto aangehouden wordt, kan de verkeerspolitie direct zien of je openstaande boetes hebt en of je je belasting voor dat jaar al hebt betaald. Als er wat open staat, mag je meteen afrekenen.
Hetzelfde geldt voor de OV-chipkaart. Waarom willen ze allemaal weten waar je heen reist, hoe laat en hoe vaak? Ik wíl helemaal niet dat men zoveel over mij weet.

Als ik zulke documentaires zie, krijg ik direct de neiging om alles wat ik in de winkel koop, weer contant af te rekenen. Om het reizen met een ov-chipkaart zolang mogelijk uit te stellen (ik koop liever anonieme treinkaartjes!), en om de informatie op mijn mijn hyves en facebook te beperken.
Je kunt er ook zo weinig tegen doen. Zoals iemand in de documentaire al zei: "Je kan je niet op tegen de overheid. Die is oppermachtig, en net een veelkoppig-monster."

Vinden jullie de steeds groter inbreuk op onze privacy ook zo'n slechte zaak? Of is het juist goed omwille van de veiligheid, want we hebben immers toch niets te verbergen?

6 opmerkingen:

  1. Ik ben wel gesteld op mijn privacy, maar moet ook zeggen dat ik er liever niet al teveel over nadenk. Als je stil staat bij wat de overheid en andere instanties nu al van je weten, word je er bijna beroerd van. Ik wel tenminste!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mwa, ik heb er een heel dubbel gevoel over. Aan de ene kant willen we ook dat die ene moordenaar gepakt kan worden omdat z'n DNA bekend is. Ik heb niets te verbergen maar voel me er ook niet altijd prettig bij. En weet je wat het vervelende is, in ziekenhuizen hebben de bv. alle gegevens over je maar toch moet je alles altijd weer duizend keer doorgeven. Dus of het efficient is om alles maar bij te houden??

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben het helemaal met Jolanda eens. Op zich heb ik niets te verbergen, maar of het prettig is als er zoveel (gekoppeld) over je gedrag bekend is....
    Inderdaad, die zeiekenuis gegevens, ik ben er nu dus heel erg mee bezig ivm. mijn opname en het vervolg daarvan. Maar je zou inderdaad denken dat er een mooi systeem is......niet dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niets te verbergen? Ik heb genoeg te verbergen hoor. De techniek is er ongetwijfeld om je boodschappenbonnetjes 1 op 1 door te spelen aan je verzekeraar door middel van je bankrekeningnummer. En mijn surfgedrag is niet schokkend maar die gegevens worden wel twee (?) jaar opgeslagen. En in die tijd is er echt wel eens iets voorbij gekomen dat 18+ is. Moet de overheid beschikking krijgen over die gegevens?
    Als ik ergens heen ga, wil ik niet aan de hand van mijn kenteken gevolgd kunnen worden.

    Bedrijven die die systemen maken, zeggen zelf dat overheden naar allerlei mogelijkheden vragen waarvan ze zelf zeggen dat 'de techniek er nog niet is'.

    Het CJIB heeft ook gewoon een lijntje met de belasting, echt wel dat jouw boetes worden gebruikt om te checken of jij je kilometerregistratie wel correct bijhoudt. En zo niet: 5000 euro boete + een naheffing.

    En NU is het misschien geen probleem maar stel dat (gezien de nabije geschiedenis niet heel verwonderlijk) we een regering krijgen die wel 'kwaad' wil met de gegevens, of wel veel verder gaat als men nu beweert?

    Hmm ga er zelf maar eens een stukje aan wijden want dit wordt een beetje erg lange comment....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In sommige gevallen zoals camera's in uitgaansgebieden enzo vindt ik een goed initiatief. Dat vergroot het veiligheidsgevoel. Maar digitale patientendossiers dat vindt ik absoluut niks! Stel dat het uitlekt dan weet iedereen je medische geschiedenis. Verder ben ik blij dat die kilometerregistratie niet doorgaat. Het gaat niemand wat aan waar je heen rijd toch! Verder denk ik dat er tussen verschillende instanties veel wordt uitgewisseld. Zo kreeg ik pas m'n ziektekostenverzekeraar een email of ik mee wilde werken aan het verbeteren van het klantcontact. Terwijl ik nooit m'n email aan hun heb gegeven. Echt heel vreemd! Je hebt er ook een boek van dat interessant is om te lezen. Het heet 1984!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor de reacties! Nu snap ik waarom Valhalla in haar vorige reactie iets zei over 1984 versus 2010. Was er niet een (oud) boek dat al voorspelde dat er een soort database-staat zou komen? Ik ga het eens opzoeken.

    Ik ben trouwens ook blij dat het rekeningrijden niet doorgaat! Gaat inderdaad niemand wat aan.

    Gisteravond laat was er nog een documentaire over een Britse man die probeerde om van de aardbodem te verdwijnen. Was erg interessant, dit is de link:

    http://weblogs.hollanddoc.nl/import/2010/10/21/erasing-david/

    BeantwoordenVerwijderen