dinsdag 12 oktober 2010

Inboedelverzekering

In het boek 'Geldzaken voor starters' van Erica Verdegaal staat de tip om je verzekeringen periodiek te herzien. Zo ook voor de inboedelverzekering. Zo'n verzekering 'past' als die de totale waarde van je spullen en woninginrichting dekt. Niet meer en niet minder. Veel verzekeraars kunnen de waarde van je inboedel globaal inschatten met de zogeheten 'inboedelmeter'. Aan de hand van gegevens als leeftijd, samenstelling van je huishouden, het type woning en je inkomen schatten de verzekeraars de waarde van de inboedel in. Deze schatting is vrij grof, waardoor je het risico loopt dat het verzekerde bedrag te hoog is ingeschat, en waardoor je meer premie betaald dan nodig is.

Ik heb zelf een inventaris van mijn inboedel gemaakt en aan de hand van bonnetjes en bankafschriften kon ik zo uitrekenen hoeveel mijn spullen gekost hebben.

Het resultaat:
Ik kreeg het 'advies' om te verzekeren voor zo'n 33.000 euro, maar mijn inboedelwaarde komt niet hoger dan 10.000! De premie voor 10.000 euro is natuurlijk ook véél lager. De verzekering meldt verder ook doodleuk dat ik nu wél verzekerd ben tegen onderverzekering (nee duh, ik ben eigenlijk enorm oververzekerd!).

Zou jij op basis hiervan je verzekering aanpassen? Hoe hebben jullie toendertijd de waarde van je inboedel bepaald? Ik denk erover om het in ieder geval te verzekeren voor 15.000. Dan zit ik niet te laag, maar ook niet te hoog.

7 opmerkingen:

 1. Een goed idee. Ik geloof dat ik ook maar eens zo,n rondje door het huis moet doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een geweldig idee. Zo snap je hoe verzekeringsmaatschappijen hun geld verdienen he! In hun ogen ben je volgens mij altijd onderverzekerd.
  Heel slim hoe je het aangepakt hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat ik dat ook maar eens moet doen. Ik wil zowiezo al onze verzekeringen eens nalopen, maar zie daar nogal tegenop.
  Maar als ik jouw blog zo lees, is het absoluut de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een enorm verschil zeg. Dat lijkt me de moeite wel waard om op te bezuinigen. Ik heb eigenlijk geen idee wat onze inboedel waard is. Bijna alles komt van de kringloop...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij ons is dat systeem gehanteerd, wat jij vermeld. Een lijst met gezinssamenstelling, inkomen enzo. Omdat jongste zoon nog thuiswoonde, werd zijn inkomen ook meegeteld. Wij kwamen behoorlijk hoog te zitten. Wij waren verzekerd voor 125.000 euro.
  Toen heb ik gebeld. Hoe ze aan dat bedrag kwamen. Weet je wat ze zei: "Hoe hoger het inkomen, hoe meer de mensen kopen!" Belachelijk. Toen zei ik:"Voor hetzelfde geld ben ik een enorme vrek en staat er alleen maar een stoel en een bed". Toen was ze even sprakeloos. De verzekering loopt 10 jaar. Wij hebben hem om laten zetten en kunnen in 2012 er vanaf zijn. Dan neem ik zeker een andere verzekering.

  Groetjes Puk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is zeker een goed idee om alles even na te lopen. Ik moet me daar ook nog eens wat meer in verdiepen. Op jaarbasis kan het toch flink oplopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoewel dit artikel al ruim vier jaar geleden geschreven is, is er helaas niks veranderd. Mensen moeten meer bewust worden van de misleiding van sommige verzekeringsmaatschappijen binnen Nederland, de overheid hoort hier naar mijn mening wat aan te doen.

  BeantwoordenVerwijderen