woensdag 20 oktober 2010

Ik heb twee aardes nodig

Ik heb net de Test je voetafdruk gedaan van het WNF. Schrik schrik schrik: mijn voetafdruk is 3,7 hectare, meer dan twee keer zoveel dan de 1,8 hectare die per persoon op aarde beschikbaar is.


Dat komt deels doordat ik nog veel reclamefolders ontvang, en verre reizen maak met het vliegtuig. En ik rij auto, niet veel en ver, maar toch.

Om mijn voetafdruk te verkleinen ga ik: mijn reclamefolders opzeggen met zo'n nee/nee sticker, beter letten op lokaal en seizoensgebonden groente en fruit, en minder zuivel gebruiken. Minder auto rijden is helaas geen optie, want openbaar vervoer is hier nauwelijks en dat rijdt vaker niet dan wel.

Ik ben heel benieuwd: wat is jullie mondiale voetafdruk??

6 opmerkingen:

 1. Pfoe, hier ook even schrikken: 5,7! Hier kunnen we nog overschakelen op groene stroom, de reclame opzeggen (maar vriendlief is daar nogal dol op en daarvan mag ik niet doordraven), carpoolen (niet mogelijk, hier woont bijna niemand, laat staan iemand die mijn kant op moet) en OV (is hier ook niet). De rest doen we eigenlijk al. Toch maar eens kijken of dit over een jaar ofzo niet wat minder is...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de test ook gedaan. 3,2 Wij zijn met twee personen. Ik vond het wel meevallen, of niet?

  Groetjes Puk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kom op 2,9 voor een gezin met 2 kindjes. Ik weet niet of dat meetelt, maar goed, het is nog teveel. De folders gebruik ik toch wel, maar ik zal beter letten op het gebruik van gerecycled papier en wat vaker de fiets pakken om mijn dochter van en naar school te brengen. Maar met dit weer en twee kindjes op de fiets word je ook niet echt vrolijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik geloof dat het ook veel scheelt of je vegetarisch eet of niet. Misschien is dat een optie? Wij zijn begonnen met 1 dag in de week, en als je dan een tijdje bezig bent, komen er vanzelf meer dagen bij. Het is wel even omschakelen en zoeken naar lekkere recepten, maar zeker de moeite waard. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow!
  Ik kan me niet voorstellen dat jouw voetafdruk zo groot is, gelet op jouw levensstijl! Ik heb het net ook gedaan en ik kreeg 2,2 (!?). Misschien door dat vegetarisch eten scheelt? Maar het is nog steeds meer dan beschikbaar. Ik denk dat wij in het westen altijd meer gebruiken....
  Succes met je voornemens!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 3,2 of 2,9 ha voor twee of meer mensen is prima toch? Dan zit je nog ruim onder de 3,6 ha die voor 2 mensen beschikbaar is.

  De reden waarom mijn voetafdruk zo hoog is, is deels denk ik ook door de verre reizen die ik maak met het vliegtuig. Reisje Rusland hier, reisje zuid-Afrika daar... Dan tikt het wel aan. Vegetarisch eten zal inderdaad ook schelen ja.

  BeantwoordenVerwijderen