donderdag 21 oktober 2010

Een duurzame auto

In de test van gisteren over je mondiale voetafdruk was duidelijk te zien hoe minder auto je rijdt, hoe beter het is voor het milieu. Veel milieubesparende tips gaan dan ook over de auto vaker laten staan, vaker fietsen, vaker met het openbaar vervoer... Mooi bedacht, maar ik ben wel erg gehecht aan een auto. Net als de andere Nederlanders die niet uit hun auto zijn te slaan. Het geeft ook zoveel vrijheid. Verder hoeven auto's natuurlijk helemaal niet milieuvervuilend te zijn. Ik heb namelijk niets tegen auto's en autorijden. Sterker nog, ik vind de auto één van de beste uitvindingen van de mens (heeft iemand wel eens beseft hoe enorm veel paardenleed dat scheelt??). Als de auto's dan ook nog eens niet vervuilend zouden zijn, is het helemaal geweldig.


Had ik dus maar alvast een duurzame auto. Ik heb nu een hartstikke leuk autootje, maar hij rijdt wel op benzine en is dus best milieuvervuilend. Zodra er genoeg elektrische auto's op de markt komen die ook nog eens betaalbaar zijn, ga ik zeker kijken of ik er een aan kan schaffen.

Het zou natuurlijk nog beter zijn als die auto dan ook deels van gerecycled materiaal kan worden gemaakt. Dat kan tegenwoordig ook met mobiele telefoons, dus waarom niet met auto's??

Volgens deze site ben ik nu op jaarbasis met mijn huidige auto zo'n € 1430,- kwijt aan benzinekosten. Met een elektrische auto zou ik zo'n € 359,- kwijt zijn, een besparing van 1071 euro per jaar!

Wachten jullie ook met smart op de betaalbare duurzame auto??


Zo, even tanken!


6 opmerkingen:

 1. Ik heb op dit moment al een auto met een A-label, maar die is nog niet elektrisch. Als deze helemaal af is, dan wil ik zeker een elektrische. Gisteren heb ik toevallig even gekeken naar wat ze kosten en met die nieuwe Auris komt het toch al weer wat dichterbij. Tegen de tijd dat ik daar aan toe ben, is het vast weer beter te betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig die electrische auto's maar of ze nou echt duurzamer zijn kan niemand me nog vertellen. Want de stroom ervoor moet nog steeds opgewekt worden en zolang dat nog niet helemaal duurzaam gebeurd, ben ik nog niet overtuigd. Zelf ben ik toch echt van mening dat er minder gereden moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ llmm: Wat fijn, een A-label! Zowel mijn huis als mijn auto hebben een C-label.. Wel ruimte voor verbetering dus.

  @Jolanda: Wat als je nu elektrisch rijdt op groene energie, opgewekt door de zon en windmolens? Wat zou daar dan niet duurzaam aan zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Cijfers heb ik niet, maar weet je hoe veel energie de productie van een nieuwe auto kost? Dat weegt echt niet op tegen die paar liters die je met een nieuwe bespaart. (wel lekker voor je portemonnee natuurlijk)

  Bijv. dashboards worden volgens mij al wel van gebruikt plastic gemaakt, deels.

  En een prius lijkt leuk maar op de snelweg doet ie het slechter qua verbruik dan onze Skoda Octavia op diesel die ongeveer 1/17 loopt. En dan heeft ie ook nog een accu vol niet afbreekbare of herbruikbare zware metalen.

  En elektriciteit wordt nog steeds grotendeels geproduceerd uit kolen, gas of kernenergie dus wat is er dan beter?

  Zou zelf het liefst in een oude volvo met gastank gaan rijden omdat ik denk dat gas + iets dat al bestaat altijd beter is dan iets nieuws.

  Oh sorry het wordt een beetje lang verhaal. Maar vind het wel interessant zulke dingen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad een leuke discussie. :)

  Maar natuurlijk is duurzaam elektrisch rijden beter. Dat scheelt toch enorm veel vervuilende uitstoot? En als je op groene stroom rijdt, heb je toch geen elektriciteit nodig uit kolen, gas of kernenergie.

  Voor mijn part bouwen ze de bestaande auto's om naar elektrisch, ik blijf net zo lief in mijn huidige auto rijden dan.

  Verder blijven nieuwe auto's natuurlijk geproduceerd worden, dat hou je niet tegen. Dan is het toch maar goed als dat een duurzame(re) weg inslaat?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik rijd nu dieselolie auto, maar heb wel interesse in elektrische rijden. Mijn buren doen het ook.

  BeantwoordenVerwijderen