Documentaire Taste the Waste
Website Taste the Waste
Prima eetbaar voedsel, maar het is al weggegooid |
Voedsel is leven. Maar meer dan de helft wordt weggegooid. Het meeste zelfs nog voordat het op tafel komt.
We leven in een wereld van overvloed. Supermarkten hebben altijd veel verleidelijke producten, die altijd bereikbaar te zijn. Ze bieden meer dan we nodig hebben, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Supermarkten kunnen echter niet precies voorspellen wat we gaan kopen, dus kopen ze teveel in. Alles wat niet verkocht wordt, wordt weggegooid.
Dit betekend:
- Uit onderzoek blijkt dat supermarkten dagelijks ongeveer 45 kilo aan nog goed voedsel weggooien.
- Een huishouden gooit ieder jaar ongeveer 100 kilo aan eetbaar voedsel weg. Dat is iets van 400 euro dat je per jaar weggooit. Veel mensen gooien levensmiddelen weg voordat het slecht wordt, omdat ze dat niet meer nodig hebben. Als ze het wel weer denken nodig hebben, dan kopen ze het weer.
- In de EU wordt ieder jaar totaal 90 miljoen ton aan goed voedsel weggegooid.
Sommige mensen kunnen het niet aanzien hoe zoveel voedsel wordt verspild, en halen 's nachts nog prima eetbaar voedsel uit de afvalcontainers. Deze dumpster divers halen tot wel 90% van hun voedsel uit de containers. Ze zijn aan boodschappen zo'n 10 tot 15 euro kwijt voor twee weken. (Dus! Wie wil besparen op boodschappen, je weet wat je moet doen: duik een container in!! ;) )
Hmm, wat eten we vanavond?? |
Verspilling van voedsel begint eigenlijk al op de akkers, als de oogst wordt opgehaald. 40 tot 50% van de aardappels blijft op het land liggen, omdat ze te groot of te klein zijn, gebreken hebben, of ‘niet mooi en gaaf genoeg’ zijn. Deze aardappels kan men niet verkopen, omdat consumenten alleen 'gave' aardappels kopen. Een boer verteld dat we tegenwoordig criteria hanteren die niets meer te maken hebben met de kwaliteit van de voeding. Alles is in overvloed aanwezig en nu bepaalt de handel hoe kwaliteit wordt gedefinieerd. Die interesseert zich niet voor de voedingswaarde, alleen voor de marktwaarde. Handelaren richten zich op uiterlijke criteria en anders kopen ze het gewoon niet. Dit doet de boer pijn zegt hij. Het gaat niet alleen om het geld, maar het klopt gewoon niet.
De industriële landbouw vervreemdt ons steeds meer van de bron van ons bestaan
De detailhandel komt steeds meer in de handen van enkele multinationals. Die eisen standaardproducten. Overal ter wereld worden in de winkels identieke foutloze producten verkocht. Op de akker zien groenten er veel anders uit, maar veel consumenten weten dat niet eens meer. Als de boeren de normen bepaalden, zou je veel meer verscheidenheid zien in de schappen van de winkel. Supermarkten proberen echter de boer te dwingen iets te kweken met een bepaald uiterlijk.De macht van de detailhandel kan echter vrij eenvoudigweg worden doorbroken door overeenkomsten die een groep consumenten afsluiten met een één of meerdere boeren. De tussenhandel wordt dan in één klap uitgeschakeld. Dit wordt ook in Vlaanderen en Nederland georganiseerd.
Hoe sinaasappels 10.000 kilometer reizen om in de vuilnisbak te belanden
De groothandel toont de rijkdom die de hele wereld te bieden heeft. Alle producten leggen duizenden kilometers af, om deels in de vuilnisbak te belanden. Bijvoorbeeld een partij van sinaasappels, die waren net iets te rijp en kreeg men niet verkocht aan de supermarkten. Gevolg: het wordt weggegooid. Ook vis en bananen worden veel weggegooid. Veel groenten en fruit zijn afkomstig uit Afrikaanse Derdewereldlanden (waar ze de lokale bevolking prima hadden kunnen voeden). Alles wordt echter naar Europa verscheept, en daar gedistribueerd. Veel wordt dan afgeschreven. Hoewel arme mensen in Europa dit voedsel ook graag wilden hebben, moet het worden weggegooid. Men mag het niet weggeven.
Onze verspilling leidt tot honger
Onze voedselverspilling wordt helemaal in Afrika gevoeld. In Kameroen worden bananen voor Europa geplukt. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de omvang en lengte van de bananen. Alles wat niet voldoet aan de kwaliteitseisen wordt teruggestuurd of vernietigd. Bij de Afrikaanse plantages wordt ongeveer 8% geweigerd, dat vervolgens moet worden weggegooid. Het meest schrijnende is echter het land dat arme Afrikaanse boeren moeten opgeven aan grote plantages, om bananen te verbouwen die wij vervolgens weggooien. Dat is toch de wereld op zijn kop.
In 2008 waren er in veel Derdewereldlanden voedselrellen omdat de prijzen voor voedsel plotseling sterk stegen. Als voedselprijzen stijgen, kunnen de allerarmsten zich nog minder te eten kopen en lijden honger. Dit is in 2008 miljoenen mensen overkomen. Het Westen is medeverantwoordelijk voor de prijsstijgingen. Omdat wij brood weggooien (omdat we meer inkopen dan we nodig hebben), gaat elders ter wereld en bij ons de prijs omhoog. Hoe meer we weggooien, hoe meer de prijs omhoog gaat. Het eten dat wij weggooien leidt dus indirect tot meer honger in deze wereld.
Ons afval leidt tot klimaatverandering
Ons koopgedrag heeft ook gevolgen voor de rest van de aarde. Als we meer kopen dat we gebruiken en dus veel weggooien, betekend dat ergens anders oerwoud gekapt wordt voor landbouwgrond om nog meer te kunnen produceren.
Het voedsel dat in grote getale wordt weggegooid, gaat bovendien rotten op de vuilnisbelt. Hierbij komt methaan vrij, dat schadelijk is voor het milieu, in het bijzonder voor de ozonlaag
Voedselafval draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. Voedselproductie verslindt energie en er worden bossen voor gekapt. Hierdoor warmt het klimaat nog meer op. De landbouw is verantwoordelijk voor een derde van alle broeikasgassen.
Als iedereen in het rijke westen iets zuiniger wordt, kunnen we een grote bijdrage leveren aan de strijd tegen de opwarming. Als wij de helft minder eten verspillen, zou dat hetzelfde effect hebben als wanneer we de helft minder auto’s zouden hebben
Conclusie
Het eten dat in Europa en in Amerika wordt weggegooid, zou genoeg zijn om alle hongerige mensen drie keer eten te geven. Om het afvalprobleem op te lossen, moeten we simpelweg één vuist maken. Als bewuste consumenten, als verantwoordelijke producten en handelaren, als politici die verspilling bestraffen, en als mensen elkaar aanzetten tot iets meer zuinigheid.
Bij het zien van documentaire deed het echt pijn om te zien hoe zoveel goed voedsel dat de aarde ons geeft, gewoon achteloos wordt weggegooid. Zo zonde. Ik ga in ieder geval er op letten om zo weinig mogelijk voedsel meer weg te gooien. Ik had vroeger wel eens restjes dat ik dan ook achteloos weggooide. Ik wist echter niet dat de verspilling zó groot was. Is deze documentaire voor jou een goede reden om proberen minder voedsel te verspillen?
Ik heb op een ander blog een trailer gezien over
BeantwoordenVerwijderendeze documentaire...om eerlijk te zijn een
stukje trailer, kon het niet blijven aanzien...
Ik probeer zoveel mogelijk restjes te verwerken,
maar vergeet ook al eens iets te gebruiken, vind
dit zo zonde...
Het is een complex probleem...we moeten terug
met zen allen naar de basis maar hoe begin je
daaraan? we gaan in ieder geval nog beter ons
best doen hier thuis...
bedankt voor dit logje...
het zet in ieder geval ons aan het denken...
en bewustwording is al een goed begin...
liefs
Ik heb de documentaire niet gezien, maar van dit stukje word ik al stil. Ik ben de laatste tijd al meer bezig restjes op te maken en dingen op tijd te verwerken (desnoods voor in de vriezer), om te voorkomen dat het weggegooid moet worden. Nu nog maar een extra tandje bijzetten!
BeantwoordenVerwijderenJa, maar ik loop ook al heel lng mt dit gevoel/ word er verdrietig van en ik moet zeggen....wij gooien haast niets weg, we eten regelmatig kliekjes en ik kook zo dat alles ineenkeer op is.
BeantwoordenVerwijderenIk wil de documentaire graag nog zien. Mijn man had er in een interview al over gehoord en was ook diep onder de indruk. Ik probeer al zo veel mogelijk voedsel weg te gooien maar zo'n verhaal zet ik altijd weer een tandje extra bij.
BeantwoordenVerwijderenEigenlijk zouden we ze in de Tweede Kamer gewoon een keer moeten opsluiten met deze documentaire en ze er niet uitlaten voordat ze oplossingen bedacht hebben. Want heel veel voedsel wordt niet op de markt toegelaten door regelgeving. Ergens moet het toch stoppen.
Jaaa, de Tweede Kamer opsluiten met deze film lijkt me een goed idee. :)
BeantwoordenVerwijderenMisschien kunnen ze het huishuidelijk afval van ieder huishouden gaan wegen. Hoe meer kilo, hoe meer je betaald. Zoiets? Al wordt dat kans dat mensen dan illegaal gaan dumpen weer groter...
Als ik het spelletje goed begrijp, zou jij nu een recept moeten posten en een andere blogger tikken. Maar om eerlijk te zijn heb ik ook geen idee. Ik heb het wel gevraagd, maar geen reactie meer voorbij zien komen ;-)
BeantwoordenVerwijderenDat is wel erg zeg. Waar staan die dumpsters eigenlijk bij supermarkten? Ik heb ze hier eigenlijk nooit gezien.
BeantwoordenVerwijderenGoede vraag, ik denk ergens bij de achteruitgang van het personeel. Ergens waar je als klant niet zomaar komt.
BeantwoordenVerwijderenEr wordt dan ook verschrikkelijk veel weggegooid! Is het niet zo dat dit aan voedselbanken gegeven kan worden? Zelf probeer ik zo min mogelijk weg te gooien. Ik loop regelmatig al m'n kastjes na op de houdbaarheidsdatum zodat het weggooien beperkt blijft.
BeantwoordenVerwijderenHet is inderdaad vreselijk dat er zoveel verspild wordt. Maar ik moet wel eerlijk bekennen dat het bewustzijn bij mij pas enkele jaren geleden gekomen is. Ik ben blij met je link naar de docu. Ik ga hem morgen in alle rust even bekijken. Ik probeer zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien en zeker niet teveel in te kopen. En die dumpster divers: hahaha, geweldig! In eerste instantie klinkt het wel een beetje vies, maar aan de andere kant: ook wel een enorme uitdaging, een sport om zoveel mogelijk voedsel uit een container te halen en het zo een nuttig en lekker doel te geven.
BeantwoordenVerwijderenEr was een keer een vrouw bij Oprah Winfrey, die was drie dagen minder gaan werken en daar dumpster diven. Uiteindelijk hield ze geld over, was blijer, had meer vrije tijd...
BeantwoordenVerwijderenNiet dat iedereen op zijn kop moet gaan hangen in een afvalbak maar vond het wel tekenend.
Denk dat veel ook voorkomt uit belachelijke regelingen, vooral de EU. Houdbaarheidsdata op pakken zout, boterbergen, kippenbergen, wijnplassen... En ondertussen mogen de keuterboertjes die hun dieren op een 'eerlijke' manier houden en slachten dat niet meer doen.
Het hele systeem is gewoon te bizar voor woorden.
Thanx voor de link trouwens, ga zometeen kijken.
Trouwens lol @ Jolanda: Ik probeer al zo veel mogelijk voedsel weg te gooien. :)