Alles verzekeren? |
Volgens Erica Verdegaal verzekeren Nederlanders zich consequent verkeerd. Kleine risico’s, zoals een computer of uitvaart verzekeren we wel, maar grote rampen als financiële problemen na een overlijden of arbeidsongeschiktheid laten we soms totaal onverzekerd.
Marieke Henselmans adviseert om eerst een overzichtje te maken van al je verzekeringen. Tel daarna op wat je in totaal betaald aan verzekeringen per jaar. Misschien wel een schrikbarend bedrag. Controleer of je niet dubbel verzekerd bent voor zaken als rechtsbijstand, pech met kostbaarheden of ongevallen. Veel mensen hebben polissen met een overlappende dekking, en verzekeraars vinden dat vanwege de extra verdiensten natuurlijk fantastisch.
Ga bij jezelf te rade: als er op dit gebied iets gebeurd, kan ik het dan goed zelf betalen? Zo ja, dan is een verzekering waarschijnlijk overbodig. Erica Verdegaal pleit voor het oprichten van je eigen schadefonds. Wordt zo (voor een deel) je eigen verzekeraar. Je schadefonds zou uiteindelijk drie maal je maanduitgaven moeten bevatten. Als je bijvoorbeeld een extra buffer van 5000 euro hebt, is een uitvaartverzekering al overbodig.
Belangrijke tip: verzekeren doe immers je om rampen te voorkomen, niet om vage angstjes te bezweren. Naast veel premie betalen kan deze aanpak je ook veel vergeefse moeite en frustratie schelen, want claimen kan flink tegenvallen. Een schade valt bijvoorbeeld nét niet binnen de voorwaarde of je krijgt minder dan gehoopt.
Noodzakelijke verzekeringen:
Een inboedel- , aansprakelijkheids- en een ziektekostenverzekering zijn wel erg belangrijk, evenals minimaal een WA-verzekering als je een auto hebt. Als huizenbezitter komt daar bovendien een opstalverzekering bij. Overbodige verzekeringen:
Sluit nooit een polis af voor één soort ziekte, één soort gebeurtenis of één artikel. Overbodig zijn verzekeringen voor zaken als: bril en contactlenzen, televisie, tandarts, sneeuw, fiets, annuleringsverzekering, uitvaartverzekering en betalingsbescherming bij een hypotheek. Dit zijn overzienbare kostenposten die je uit je eigen schadefonds kan betalen.
Je kunt bovendien ook besparen op verzekeringen die je wel wilt behouden. Erica Verdegaal adviseert dan om een maximaal eigen risico te nemen. Maximaal houdt dan in het bedrag dat je met gemak uit je persoonlijke schadefonds kunt halen.
Ik heb inmiddels m'n inboedelverzekering aangepast! Ik ga de waarde van de inboedel bovendien vastleggen op een lijst en op foto's en ik maak kopietjes van de bonnetjes. Deze bewaar ik digitaal en in een brandveilige kluis. Ik heb verder ook gekeken of er voordeligere alternatieven waren voor mijn aansprakelijkheids- en WA-verzekering. Ik kon maar een paar polissen vinden die hooguit 5 euro goedkoper waren, dus die pas ik niet aan. Ik ga misschien wel mijn zorgverzekering aanpassen, maar daar denk ik nog eens goed over na. Meer verzekeringen dan deze 4 heb ik niet.
Slim idee om ook een inboedellijst te maken. Kun je daar in het geval van brand ook echt iets mee? Dan moeten wij daar ook eens mee aan de slag. Wij hebben verder niet zoveel, alleen wat moet voor het huis + zorgverzekering. De rest is volgens mij water naar de zee dragen...
BeantwoordenVerwijderenHeb ik vorig jaar ook gedaan. Eigen risico voor ziektekosten naar 500 euro en aanvullende verzekeringen weg. Verder heb ik de opstal- en inboedel naar Inshared gedaan. Maar nu hoorde ik pasgeleden als zij failliet gaan en jij dient net een schade is er een garantie is zoals bijv. bij een centraal beheer wel. Naast nog een autoverzekering hebben wij geen verzekeringen.
BeantwoordenVerwijderen@ llmm, ja want dan kun je na brand toch precies aantonen hoeveel je inboedel waard was met je lijst, foto's en kopieën van aankoopbonnen?
BeantwoordenVerwijderen@ Valhalla: Vorig jaar heb ik ook mijn eigen risico voor ziektekosten flink verhoogd en alleen een basisverzekering genomen. Ik wist niet dat Inshared failliet gaat. Ga je nu je verzekeringen oversluiten?
Wij hebben ook pas geleden onze verzekeringen onder de loep genomen. Wij hebben een aparte rechtsbijstandsverzekering. Bij de auto hebben wij die weggelaten. Wij hebben wel een uitvaartverzekering. Die zijn behoorlijk kostbaar. Daar ben je al gauw 7500 euro voor kwijt.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Puk
Tsja, die uitvaartverzekering... ik ben er niet van overtuigd dat je die nodig hebt. Bij Radar waren er laatst voorbeelden van mensen die altijd braaf decennia lang premies hadden betaald, en wiens familieleden nog even 1000 euro mochten bijbetalen voor hun uitvaart.
BeantwoordenVerwijderenReden: ze hadden een ruimte een half uurtje langer gebruikt, of ze wilden naast een kopje koffie ook een stuk cake erbij serveren. Maar dat viel niet onder de voorwaarden van de verzekeraar, die dus zei: dokken maar! (Het zijn toch ook een stelletje haaien, die verzekeraars!)
Kun je in plaats van premie betalen niet beter dat geld op een bankrekening zetten? Dan heb je tegen die tijd toch ook een mooi bedrag opgebouwd?
@ Puk: ik neem het terug, ik snap nu waarom je een uitvaartverzekering hebt afgesloten!
BeantwoordenVerwijderenbij een autoverzekering bestaat kans dat je niet wordt geaccepteer..dan ga ik gewoon terug naar mijn vergelijking en bel de volgende :D
BeantwoordenVerwijderenHet is voor veel mensen wel verstand om alle verzekeringen eens een op een rijtje te zetten. En te kijken of het misschien ergens anders tegen een betere prijs aangeboden wordt.
BeantwoordenVerwijderen