zondag 26 juni 2011

Op weg naar Zero Waste: een lege zwarte bak

Dat is mijn doel nu: mijn zwarte afvalcontainertje dat buiten in de tuin staat zo leeg mogelijk houden.
Ik ben er redelijk mee geobsedeerd. ;)

Foto van mijn zwarte container in de tuin


Door te minderen, te hergebruiken en te recyclen probeer ik al zo weinig mogelijk overig grijs afval te produceren. Mijn doel is al een tijdje om niet meer dan 1 leeg literpak per week met afval te vullen. De container wordt elke 2 weken geleegd, dus dan zou je niet meer dan 2 lege melkpakken in de bak moeten hebben.

Ik dacht: dat doe ik even.

Maar het is me in eerste instantie gewoon niet gelukt. Mijn Zero Waste pogingen worden echt zwaar gesaboteerd door mijn twee katten!

Op woensdagochtend wordt de bak geleegd. Als ik aan het eind van de middag dan van het werk thuiskom, maak ik eerst de bak schoon met een sopje van soda en groene zeep. Het is dan de bedoeling dat het sopje een paar dagen kan weken. Maar echt, afgelopen weken kwam er dan één van de katten op woensdag of donderdag aanzetten met een dode muis.

Aarghh...! Wat doe je daarmee? In de groene bak kan niet zomaar, want voor je het weet zit je bak onder de maden, zeker met warme broeierige temperaturen buiten. Het dode beestje met behulp van de blik en handweger dan maar in zo'n leeg melkpak doen en goed dichtplakken. Dan heb je dus al 1 melkpak.

Maar als cadeautje vind je dan op zaterdag of zondag wederom een dood beestje in de tuin. Dit keer was het een mol. Hmmpfff, weer in een leeg melkpak. Zelfde verhaal; in een pak en dat gaat dan maar weer dichtgetaped de bak in.

Om een lang verhaal kort te maken: de 'oogst' van de afgelopen twee weken was: 2,5 melk- en sappakken met grijs afval, 2 melkpakken met ieder een dode mol, en twee dode muisjes. Die muisjes lagen dinsdagmiddag in de tuin, dus die heb ik er zo maar ingedaan. Woensdag zou het immers weer worden opgehaald.


De saboteurs met één van hun slachtoffers


Dit schiet natuurlijk niet op zo.

Oplossing:
Ik heb nu van die biologisch afbreekbare plastic zakjes gekocht. Daar gaan eventuele nieuwe dode beestjes in, en dit keer gaan ze dan in de groene bak. Dan zou ik het doel van twee pakken moeten halen.

Dit is nu de inhoud van de zwarte bak...


Eerst op de bodem een sopje van soda en water, en ik heb wat water met groene zeep op de randen gedaan. De bak ruikt nu lekker naar groene zeep. :)
Het sopje is van woensdag. Het is vandaag zondag, en het sopje staat er nog in. Ik bewaar een leeg melkpak in het gootsteenkastje waar de laatste beetjes restafval ingaan. Tot nu toe gaat het goed. :)


Ik voelde me wel echt zwaar gek om foto's van mijn afvalcontainer te nemen en op internet te zetten, maar ach het is voor het goede doel zullen we maar denken..! :)

20 opmerkingen:

  1. Katten en zero waste lijkt me zowiezo geen gelukkige combinatie met al die kattenbakkorrels.
    Groetjes Nikki

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uhm, volgens mij mag je geen botjes en rauw vlees (een dode muis) in de groene bak doen. Daarnaast krijgen die biologisch afbreekbare zakjes niet de kans om af te breken (zie aflevering van de Keuringsdienst). Maar kun je ze niet begraven in de tuin? Of graven de katten ze dan weer op. Bij ons zijn het vooral bloederige resten van vogels die de kat achterlaat + heel veel veren! Dat gaat bij mij dan toch maar in de grijze bak. Flauw he, die katten die niet mee willen werken aan Zero Waste ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Of gewoon ergens aan de rand van een veldje gooien. Is met een dag opgevreten door kraaien of eksters?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Terug naar de natuur. Das echt recycling.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja begraven was ook mijn eerste reactie. Is het weer terug waar het thuis hoort. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. *Proest* Je moet wat over hebben voor het goede doel, idd.

    Maar dode muizen ed. doe ik altijd zo in de groene container, want bio toch? Ook al deed ik vlees in zakken, de vliegen komen er toch vaak bij, leerde ik... Is weer leuk om vogels te lokken voor ons keukenraam:) Bio-oplossing voor maaien!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Had ik ook willen zeggen van die bio zakken. Maar je hebt dus hetzelfde bedacht!

    En je bent meters gegroeid in mijn ogen dat jij die beesten aan kunt pakken. Ik ga echt met een rondje van 3 meter omheen. Kan er niets aan doen. Ben een mietje...

    Over de foto's: juist gaaf dat jij die foto's erop zet. Moet ik ook eens doen!
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Knap dat je die dooie beestjes op durft te pakken. Ik vind dat je alsnog erg weinig afval hebt hoor. Grappig die foto van je container!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wow, al 8 reacties! Hier volgt een lange reactie terug:

    Volgens mijn gemeente mag je vis- en vleesrestjes wel in de groene bak doen. Volgens milieu-centraal ook:

    http://www.milieucentraal.nl/pagina.aspx?onderwerp=Welk+afval+waar#Gft:_groente-__fruit_en_tuinafval

    Ik begin stond ik ook op een stoel toen de kat met een muisje aankwam. Maar ja, je kan dat ook niet laten liggen, dus toch met blik en handveger wegdoen.

    Verder zie ik mezelf toch echt niet met zo'n dood beest de dijk hier over gaan en aan de rand van het dorp bij zo'n akker neergooien..
    Begraven vind ik ook niks, dan had ik nu al 10 lijkjes in de tuin gehad.

    Ik weet dat die biozakken niet snel composteren. Maar misschien dat ze bij het verwerkingscentrum wel meegaan met de rest van het groenafval.
    In de keuringsdienst aflevering werd getoond dat de dingen die niet meekunnen eruit gefilterd worden en alsnog verbrand. Dus dan komt zo'n dood beestje toch alsnog bij het restafval terecht.

    Kattenkorrels heb ik overigens niet. De katten vertikken het ook op de bak te doen en doen alles buiten. (Ik hoop in een perkje en niet in een ander z'n tuin, maar zeker weten doe ik het niet.) Maar goed, ik heb dus geen korrels om weg te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Op zich vind ik het nog een hele prestatie! Die dieren kun je weinig aan doen. Wij begraven ze meestal, als ze nog een beetje heel zijn (ja, hypocriet, maar toch). Vroeger deden we ze altijd in een jampotje en daarna in de tuin, dat zal ook wel tegen opnieuw opgraven gebeuren. Maar wij hebben hier ook een weiland waar we ze in kunnen leggen, ik denk niet dat ik ze allemaal zou begraven als het echt in mijn achtertuin was.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Misschien moet je de katten gewoon niet meetellen bij je plannen. Jij gooit die muizen nu in de grijze bak. Hadden het diertje ergens anders laten liggen,dan had het daar verteerd.Ik heb papieren opruimzakjes voor hondenpoep. Die gaan soms in mijn grijze bak,maar ook op straat in de speciale bakken daarvoor.Groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik vind het heel knap wat je doet. Het lukt mij echt niet om zo weing afval te produceren. Na 2 weken zit onze bak half vol, wat voor deze straat wel weinig is want de meeste bakken koken over op maandagochtend.
    Door de hond hebben wij elke 2 weken een volle stofzuigerzak. Dan zit er vaak van dat nare plastic om een biokomkommer, een wikkel om de boter, cellofaan om kokosbrood, vleeswaren (eet mijn man), om de champignons en geadresseerd drukwerk. Enz...Maar ik koop geen blikken meer, en minder pakken. Veel in statiegeldglas en groenten als het even kan los. Maar het blijft moeilijk. Dode vogels kun je in een stukje krant wikkelen en dan in de groene bak doen, of in de natuur terug brengen. Dieren blijven toch jagers, en zeker een kat.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik zat inderdaad ook te denken aan krantenpapier voor eventuele dode beestjes. Nog een optie. :)

    Met een stofzuigerzak zit ik ook. Heb wel geen honden, maar op een gegeven moment is zo'n stofzuigerzak toch vol. Daar heb ik nog geen zero waste oplossing voor. Niet stofzuigen vind ik ook geen optie.

    Oh ja, over plastic. Ik scheid echt al het plastic, ook van bijv. komkommers of van kaasplakjes. Die spoel ik om in oud afwaswater en laat ze drogen. Eenmaal droog gaan ze bij de rest van het plastic.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Tip voor je stofzuigenzak. Ik koop van die stoffen universele zakken bij de Blokker. Die waar je je eigen flens= karton op moet plakken. Nu kun je twee dingen doen als hij vol is.
    - Je knipt het onderste randje eraf , haalt hem leeg en niet hem keurig weer dicht. Dus nietjes naast nietje
    - Wat ik tegenwoordig doe is hem via het gat gewoon leeghalen maar dat kan bij mij omdat er veel kattenharen in zitten dus het is een compacte eenheid die haast niet stuift.
    Je moet dan dus nog wel de inhoud weggooien, daar ontkom je niet aan, maar de zak is te hergebruiken. Ook met dat afknippen kun je hem nog lang gebruiken omdat ze erg groot zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik vind het een prachtig streven, om je grijze container zo leeg mogelijk te houden. Ik wil dat ook graag, maar omdat we het hele huis moeten opruimen, heb ik juist meer zooi die weggegooid wordt dan ooit...

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Bij @ction verkopen ze stofzakken met een ritsje, universele. Echt handig..
    Wij doen 4-6 weken met een container.. En ik vond ons al goed bezig....
    Valt dus wel tegen.... Hier wordt gft, plastic, drinkpakken en papier gescheiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb toevallig ook die universele zakken, die kan ik inderdaad hergebruiken! Goede tip! Stofzakken met een ritsje lijken me ook superhandig.

    Hier worden drinkpakken helaas niet gescheiden. Daarom doe ik ook het restafval in een leeg drankkarton. Heb toevallig Arla (van de biologische melk) nog gemaild of ze ook hun melk in glazen flessen konden doen? In verband met zero waste, duurzaamheid en tegengaan van verspilling enzo. Die laatste twee concepten staan ook prominent op hun website. Maar nee, ik kreeg een antwoord terug dat in verband met 'optreden van verzurende gassen' dit niet kan.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oryx: De stofzuigerzakken kan je wel een paar keer hergebruiken. Het is even een vies klusje, maar omkeren, leegschudden en opnieuw de stofzuiger in. Wij doen 3 keer met 1 zak voordat ie weg gaat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Stofzuigerzakken met een ritsje. Als de mijne 'op' zijn ga ik die kopen. Ook een hele goede tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik leg dode muizen altijd op het dak van mijn schuur. De dag erna zijn ze altijd weg. Dan hebben vogels ze meegenomen. Of gewoon op mijn plaats laten liggen als meneertje de hond en de poezen zijn gaan slapen tenminste. 's Nachts komen de egels het wel halen. Als ze toch om een of andere reden weggeooid moeten worden, dan in de grijze bak met deksel open. Op de rand gaan de volges zitten en halen er dan hun kostje uit ... Er loopt dus niks op de rand of erover.

    BeantwoordenVerwijderen