zaterdag 4 juni 2011

Op weg naar Zero Waste: papier

Ik ben nu bezig met het drastisch verminderen van mijn oud papier. :)

Ik heb nu sinds een week een 'nee nee' sticker op mijn brievenbus gedaan, en ik merk echt veel verschil! Er komen nu geen twee dikke pakketten aan reclame folders meer binnen, de twee regionale krantjes komen ook niet meer, net als de lokale bode (tijdschrift). Volgens mij scheelt dat echt veel oud papier per maand! Ik mis de folders en krantjes niet, ik las ze toch al nauwelijks meer door.


Ik heb zo'n grote blauwe bak voor het oud papier. Ik denk dat ik deze nu in het schuurtje ga zetten en ik zet een (mooie) doos in het bijkeukentje. Daar kan dan al het papier in voor de de hele maand. Als de doos dan vol is, kan ik hem in de blauwe container legen en weer overnieuw beginnen.

Ik ben eerlijk gezegd ook blij dat die blauwe bak dan uit mijn tuin verdwenen is.

Misschien dat ik dan maar eens in het half jaar mijn blauwe container buiten moet zetten, in plaats van elke maand? In de maand mei zat de bak nog helemaal vol met reclamefolders, kranten, papieren/kartonnen verpakkingen en lege dozen.

Ik ben benieuwd!


Ik dacht ook: dit past mooi in de Zero Waste levensstijl :)
 1. Refuse & reduce: (nee nee sticker)
 2. Reuse (ik kan oude enveloppen hergebruiken door ze te verknippen en gebruiken als memo-blaadjes)
 3. Recycle (eens in de 6 maanden dus)

12 opmerkingen:

 1. Ha, da's inderdaad weer een stap. Voorlopig voor mij nog geen nee-nee sticker. Ik wil graag de folders van de bouwmarkten hebben voor de kortingsbonnen. Dat scheelt met de verbouwen. Ik bven voornemens om dan na de verbouwing inderdaad over te gaan op zo'n sticker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben jaren lang zo'n sticker gehad.Maar in een krappe tijd,bleek ik geen korting te krijgen zonder uitgeknipte bon of een kortingssticker.Toen hebben we de sticker weggehaald.Ik zou hem nu wel weer willen hebben,maar mijn man geniet nog zo van de folders.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb ook al tijden zo'n sticker (gratis aan te vragen bij Greenchoice). Pasgeleden gooide zo'n mannetje een bos folders naar binnen, manlief helemaal blij? Raar. Het scheelt zo veel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook, met het oog op zero waste, een sticker geplakt. Een Nee-Ja sticker. Ik lees nog graag het plaatselijke nieuws. De stapels folders heb ik nog geen moment gemist! Waar ik me aan erger is de sneaky folderverspreider die een een aantal folders in die plaatselijke kranten stoppen. Toch stiekem binnen. Nu wil ik nog een aktie maken van geadresseerd drukwerk.. (Makro, mode-dingen). Het blijft ongelofelijk hoeveel papier er binnenkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op papier kan ik hier ook nog wel wat bezuinigen, er komt nog zoveel binnen! Ik gebruik eigenlijk nooit memoblaadjes, daarvoor trek ik altijd een oude envelop oid uit de papierbak onder mijn bureau. Grote enveloppen gebruik ik weer voor mijn marktplaatsverkopen e.d. Printen doe ik steeds minder, dat scheelt ook weer. Mooi om zo'n bak te hebben, zou willen dat ze dat hier ook hadden!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kreeg nog steeds geadreseerd reklamedrukwerk binnen. Maar ik heb ook de wehkamp, neckermann en bon prix opgebeld dat ik die niet meer wens te ontvangen. Deden ze verassend makkelijk over.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier een Nee-Ja sticker op de deur maar er komen inderdaad nog reclamefolders mee tussen de regiokrantjes.
  Die regiokrantjes staan vol advertenties en zeer weinig (oud) nieuws. Ik overweeg dus ook een nee-nee sticker. Wij hebben ook zo'n blauwe bak, vreselijke sta in de weg, hij had van mij wel wat kleiner mogen zijn. Halen ze bij jullie ook het plastic afval op in de blauwe bak? Dat gebeurt hier 2 dagen na het papier ophalen. In de tussentijd kun je dus geen papier in de blauwe bak doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Nee, er staan grote containers voor het plastic. Die staan naast de glasbakken.

  Ik vind die blauwe bakken ook erg groot. Het zijn ook altijd tweepersoonsbakken. Bij die andere twee, zwart en groen, heb je kleinere en grotere bakken.

  Ik heb nu 3 bakken in de tuin staan. Een klein zwart containertje, en een grote groene en zwarte container. Ik heb een best kleine tuin, dus al die bakken vind ik nogal in de weg staan.

  Het kan ook anders: in een gemeente verderop hebben ze maar 1 bak: Een groene die van binnen in tweeën is verdeeld met een tussenschot. Voor doe je groen afval, achter grijs afval. Ze worden eens per week opgehaald. Makkelijk, want je hebt maar 1 container. Papier wordt daar los verzameld en eens per maand aan de straat gezet.

  Zo kan het dus ook!

  (Al zou het nog beter zijn als al ons afval biologisch afbreekbaar was en vol met voedingsstoffen voor het milieu. En dat kan, kijk maar naar cradle-to-cradle.)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het maar gek met al die bakken. ;-)
  Hier is het restafval in zwarte zakken (1,5 euro), plastiek in blauwe zakken (0,25 euro) , die week om week op gehaald worden.
  Voor het groente- en tuinafval bestaat er een grote (3 euro) of kleine (1 euro) groene bak. (je betaalt per ophaling)
  Glas breng je zelf naar de glasbak. (gratis)
  Papier wordt één keer per maand opgehaald (je steekt het zelf in een kartonnen doos of bindt het samen ofzo) (gratis)
  Het principe is ' de vervuiler betaalt ' - dus als je meer afval hebt, betaal je meer. Al denk ik dat het zijn doel voorbij schiet; rijke mensen doen maar wat op en gooien alles bij elkaar en arme mensen krijgen de vuilzakken niet betaalt (15 euro voor een rol) en gooien de plastiek zakjes met afval zo het veld in ...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor de kortingstickers hoef je het niet te doen.
  Bij mijn man (was de stickers vergeten..) werd door de kassiere spontaan een sticker op zijn bouwmateriaal geplakt. (toch 20%, hij vroeg er niet eens om... Bij de K@rwei was dat.)
  Wij hebben geen sticker vanwege dat verbouwen, maar alle grote dingen zijn beslist (joehoe, mooie keuken!!)
  Ik ga dus NU mijn sticker plakken (ligt al tijden in huis)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik heb ook een nee nee sticker maar wil toch de aanbiedingen lezen, daarom lezen wij samen met 3 buren de reclame folders. Dat scheelt ook weer een hoop. Bij ons op kantoor gebruiken we veel memo blaadjes en onlangs hebben we herschrijfbare memo blaadjes gekregen. Dat werkt super, er zitten er 25 in een pakje maar eigenlijk heb je er maar 1 nodig omdat je ze kunt herschrijven. Ze zijn van ortano en superhandig. sommige website met recepten enzo wil je wel eens uitprinten omdat het kan dat de pagina verwijderd word, deze slaan we als pdf op.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tegenwoordig is het veel makkelijker om online reclamefolders en aanbiedingen te bekijken op je smartphone of tablet. De Reclamefolder app (http://www.reclamefolder.nl/app) heeft nagenoeg alle reclamefolders online zodat je gemakkelijk een boodschappenlijst kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen