donderdag 23 juni 2011

E-waste


Elektronisch afval

"Onder e-waste vallen alle gsm’s, computers, tv’s, dvd-spelers, wifi’s, afstandsbedieningen en ander elektronisch toebehoren. Elektronisch afval is de snelst groeiende en meest giftige vuilnis van deze tijd. Het groeit drie keer zo snel als ons andere vuilnis en het zit vol met gevaarlijke metalen en chemicaliën.
De 3 meest voorkomende bronnen en redenen voor elektronisch afval zijn:
 1. GSM upgrades. De meeste telefoons zijn zo ontworpen dat ze na een paar jaar kapot zijn. Mobiele telefoonproviders bieden bovendien om de haverklap gratis of heel goedkope telefoons aan bij een nieuw of vernieuwd contract.
 2. Software upgrades. Nieuwe windows software draait vaak niet op oude computers, omdat die te weinig geheugen of snelheid hebben. Toen Microsoft met Vista kwam, veroorzaakte dat een piek in de stroom E-waste. De compacte mix van plastic, metaal en glas in computers maakt dat ze erg lastig te recyclen zijn.
 3. Wegwerpprinters. Printers zijn erg goedkoop, je krijgt ze soms zelfs gratis bij de aankoop van een computer. Het ware doel van de fabrikant is om jou vooral veel inktcartridges te verkopen.
‘Laten we maar een nieuwe kopen’ is vaak de standaardreactie als een elektronisch apparaat het begeeft of een nieuw onderdeel nodig heeft. Het resultaat is dat in de VS 400 miljoen elektronische producten worden gedumpt. Dit is een kleine 2 miljard kilo e-waste, waarvan veel nog prima functioneert!


En het afval is zeer giftig. Onze huidige elektronica bevat kwik, lood, cadmium, arseen, beryllium en broomhoudende brandvertragers. Het overgrote deel van het e-waste verdwijnt op de vuilnisbelt of in verbrandingsovens. Een deel van het afval wordt ook verscheept naar ontwikkelingslanden, waarvan veel ervan simpelweg gedumpt wordt. Een groot deel wordt daar op de meest afschuwelijke manier verwerkt die je maar kunt bedenken. Hele gezinnen breken zonder ook maar enige bescherming computers open om er de minieme hoeveelheden kostbare metalen uit te halen. Ze branden het pvc plastic (dat zeer giftig is) om het koper terug te winnen. Het is één grote giftige nachtmerrie."Links:
Illegale dump van elektronisch afval in Ghana

Nog een filmpje, maar dan over Nigeria

Welke elektronica giganten zijn het meest 'groen'?
Greenpeace Guide to Greener Electronics
De Nederlandse versie staat hier

6 opmerkingen:

 1. Ik heb een keer een documentaire gezien hierover.
  Daar speelden en leefden kinderen tussen het giftige afval. Ze zochten daar tussen ook naar spullen die ze konden verkopen. En veel van hen kreeg na een paar jaar kanker of andere ziektes.
  Heel triest.

  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik gebruik nog steeds dezelfde computer als 10 jaar geleden, met dank aan mijn broertje die erg handig is met computers. Maar de volgende keer dat er iets stuk gaat, moet hij waarschijnlijk toch weg. Niet omdat ik hem te langzaam vind worden of zo, maar de losse onderdelen die nodig zijn om hem dan te repareren, zijn nu eigenlijk al niet meer te krijgen... Dat vind ik nou zo zonde! Hopelijk blijft hij het voorlopig doen zonder kapotte videokaart oid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met name mobieltjes worden geloof ik heel snel ingeruild voor een hipper en sneller rapport. Ik ben blij te kunnen zeggen dat ik het oude mobieltje van mijn dochter gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De 'vooruitgang' is niet meer te stoppen. Ik hoorde laatst dat de economie in Brazilië een vogelvlucht neemt omdat de levensstandaard omhoog is gegaan. Er zijn daar vrouwen die 200 flesjes nagellak bezitten, alleen al voor de heb....
  PC's die het niet meer doen gaan hier naar de kringloop, wat gaat er eigenlijk niet naar de kringloop, we hebben er al ons afgedankte huisraad heen gebracht in de hoop dat het een 2e leven krijgt. Andere spullen schaffen we niet meer aan omdat ze milieuonvriendelijk zijn of op een andere manier ongezond. Zo hebben wij geen frituurpan (meer). Ik heb wel onlangs een keukenmachine gekocht omdat ik mijn eigen brood bak en nog meer zelf maak. Als ik geen artrose in mijn handen had zou ik die machine overigens niet hebben gekocht. Ik ben er dus zo bewust mogelijk mee bezig. Maar je staat er versteld van hoeveel (nutteloze) apparaten er zijn, zoals een stoomapparaat voor je gezicht bijv. Ik ga meestal boven een kom heet water zitten met een handdoek over mijn hoofd, net zo effectief.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat jammer,dat er in die branche nog geen hergebruik is. Dat moet toch mogelijk zijn.Mensen,die alleen maar een pc voor peroonlijk gebruik hebben kunnen wel besluiten er langer mee te doen.En wat mobieltjes betreft,ik wilde dat de accu's beter waren.Dan deed ik er langer mee. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dan heb je nog die klootzakjes van Microzacht. Na een tijdje bieden ze geen ondersteuning meer voor hun eigen producten. Dus moet je versie 2010 ofzo kopen terwijl 2003 nog jaaaaren mee kan. Dan neem je toch geen mircozacht? Hmmm daar zijn ze geloof ik op Europees niveau al jaren over aan het procederen.
  Maar goed, daarvoor heb je dus weer een andere server nodig. Hop, oude maar wegpleuren.

  Bij mij op mijn werk ook, hele discussies. Ik vind het zo belachelijk een gratis monitor te nemen als je allemaal perfecte schermen hebt staan. Dan dank je er weer eentje af. Voor een inch meer.

  Hou maar op... 't is niet om vrolijk van te worden.

  BeantwoordenVerwijderen