zondag 12 juni 2011

Zero Waste kat: hoe doe je dat?

Wat te doen met die kattenvoerblikken?


Ik probeer al een tijdje om mijn grijze afval zo veel mogelijk te beperken. Tot nu toe bestaat mijn afval vooral uit lege sap- en melkpakken, lege chipszakken en lege maaltijdzakjes van de katten.

Voor de eerste twee heb ik een alternatief, maar ik probeer nu het kattenvoer-afval te beperken. Het probleem is vooral het natvoer. Brokken kun je zowel in karton als in plastic kopen, maar natvoer alleen in die maaltijdzakjes en in blik. Die maaltijdzakjes zijn een beetje een doorn in mijn oog geworden, want er zit van binnen zo'n aluminium laagje in, waardoor het niet bij het plastic kan. Bovendien is -gezien mijn vorige post - een verpakking van aluminium weggooien ontzettend zonde en milieuvervuilend.

Geen maaltijdzakjes meer dus.

Wat kan je dan doen? Helemaal geen natvoer meer? Of bijvoorbeeld toch maar kiezen voor blikken kattenvoer? Conservenblikken zijn van metaal gemaakt, in tegenstelling tot de aluminium blikjes voor frisdrank. Volgens de site Kringloopblik zijn de lege metalen blikken prima te recyclen. Blik mag volgens de site gewoon in de vuilnisbak, want voor of na de verbrandingsoven worden de blikjes er met magneten uitgehaald. Staal is niet brandbaar en kan er zo worden uitgehaald. Van het staal kan weer een nieuw conservenblik, of iets anders van staal worden gemaakt, zoals een fiets of vliegtuig. Ze hebben er een leuke animatie van gemaakt. (Ga met je cursor over de poppetjes)

Volgens de site wordt 87% van blik gerecycled.


De site zet het allemaal wel erg milieuvriendelijk en duurzaam neer. Of dat echt zo is betwijfel ik, maar ik wist niet dat er al wel zoveel blik uit iedereen z'n afval wordt uitgehaald. Ik ben wel blij dat ze dit doen!


Wat geef jij aan je kat, en let je daarbij ook op de verpakking? En hoe zou je het aanpakken wat betreft Zero Waste?

16 opmerkingen:

 1. http://www.catfoodrecipesonline.com/ Zelf voer bereiden?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kun je voor een kat niet zelf eten maken? Van de slager. Ik haal wel eens een bot voor de hond bij de slager en dat kan in een eigen bakje. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Onze vier katten krijgen al jaren geen nat-voer meer nadat de oudste blaasgruis kreeg. De dierenarts was stomverbaasd; een slanke buitenpoes met blaasgruis... ze krijgt dieetvoer uit grote plastic zakken nu. De overige drie koop ik 10-kilo zakken groot voor in. Ik bewaar 1/3e in een plastic krat in het keukenkastje en de voorraad staat in de kelder. Ik laat het voer via zooplus thuis bezorgen. Goed, snel, goedkoop en minder afval.
  Mijn katten klagen niet over geen blikvoer. Het schijnt niet eens echt goed voor ze te zijn. Wel staat er altijd voldoende water.
  Buiten een kwaaltje zoals een keertje oogontsteking hebben ze al jaren geen gezondheidsproblemen meer gehad.
  Mijn oom is dierenarts en zei dat natvoer eigenlijk onzin is. Of het slecht is, kon hij niet met zekerheid bevestigen.
  Bij zooplus hebben ze een enorm assortiment voor katten. Neem eens een kijkje!
  En als we op vakantie zijn zorgt familie voor de katten, die zijn nu niet verplicht om extra te komen voor het nat-voer. Vind ik ook wel prettig en praktisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zooplus heeft overigens ook een bio-merk ;) Volgens mij in papieren grootverpakking. Mss ga ik dat nog proberen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat voor eten maak je dan zelf voor een kat? Geef je ze gewoon wat gehakt ofzo?

  Ik weet dat er in natvoer allerlei troep zit. Ik heb een klein zwart katje, en overstappen naar brokken met af en toe wat vlees zou bij haar wel makkelijk gaan. Ik heb daarnaast een nog grote rode kater, en die is zo'n beetje opgegroeid met blikvoer... (slecht, ik heb hem te veel verwend toen ie klein was!) Dat wordt nog wat om over te schakelen..

  Iets om over na te denken.

  Er komen binnenkort sowieso bio-brokken, dat komt in het assortiment van een biologische bezorger.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn katten krijgen geen natvoer. Ik heb 1 kat met een hele gevoelige spijsvertering en ze verdraagt maar 1 soort voer, dat ik in grote zakken op de markt koop.

  Een hele enkele keer, krijgen ze als traktatie wat natvoer, of vis. Maar dit gaat misschien om 3x per jaar. De katten hier hebben mooie glanzende vachtjes en eigenlijk geen problemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met dank aan Helena van de Hollandse Klei: http://www.i-love-cats.com/cat-food-recipes.html

  Ik geef ze van die scharrelbrokjes, komen in een zak er tien kilo. Of restjes vis of vlees van tafel. (maar geen gebakken botten natuurlijk)

  Ik geef ze gewoon geen blikvoer, gaan ze alleen maar van ruften.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn kat is een echt "vreetzakje". Voor brokjes haalt meneer zijn neus op, dus hij krijgt ook twee keer per dag een zakje nat voer (ook omdat hij weinig water drinkt, en zo toch nog wat vocht binnenkrijgt). Dus ik snap je helemaal, dat je ook nat voer geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De heren krijgen hier 1 keer per dag droog voer (van het merk biofood, 10 kilo, zak wordt aan huis geleverd) en in de avond wat nat voer: een paar keer per week is dat gekookte koolvisfilet gemengd met wat rijst, dat maak ik dus zelf. Ook krijgen ze soms tonijn uit blik (maar geen kattevoer, dus gewoon tonijn zonder troep erdoor) én er gaat 1 blikje yarrah nat voer doorheen per week (is biologisch).
  Het plan was om alleen biologisch droogvoer te gaan geven van Bioffod, want zoals gezegd dat natvoer is helemaal niet nodig alleen de heren werden depressief en levensmoe, echt waar dus na 2 weken ben ik weer overstag gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor alle reacties! Ik ben blij dat ik dit onderwerp erop heb gezet, want hier heb ik echt wat aan.

  Ik ga stoppen met blikken natvoer. Ik doe het wel geleidelijk, want cold turkey gaan gaat de rode kater echt niet trekken. Dat is ook zo'n vreetzakje die het liefst z'n neus ophaalt voor brokken.
  Ik ga Spaarcentjes recepten uitproberen, en verder kijken naar die andere recepten! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik geef mijn twee katten ook geen natvoer. Ik bestel Royal Canin ook via zooplus.nl. 20 kilo voor ruim 6 maanden. Heb nu wel een proefpakketje Biofood aangevraagd. Als ze dit lekker vinden stap ik denk ik over. Mijn katten zijn erg kieskeurig. Als ze Biofood dus niet echt lekker vinden houd ik Royal Canin. Kattenbakvulling heb ik in kartonnen doos. Dus ik heb redelijke Zero waste katten. Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien heb je hier iets aan: http://www.barfplaats.nl/forum/index.php
  Zelf het voer voor de kat samenstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zat hier gisteren ook aan te denken! Mijne haalt ook haar neus op voor veel, maar ik ga de tips ook eens proberen. Het gaat hier ook vooral om het eten, want haar behoefte doet ze buiten, dus daar is niets voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Echt groene katten eten natuurlijk bio kattenvoer uit grootverpakking en dat koop je natuurlijk bij een groene dierenwinkel online waar ook de bedrijfsvoering duurzaam is: Eko-Pets

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik maak voor mijn katten zelf eten. Althans het natvoer maak ik zelf droogvoer haal ik gewoon in de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen