zaterdag 11 juni 2011

Een goede reden om geen aliminium blikjes meer te gebruiken


Vermijd aliminium blikjes

Een compleet onzinnige verpakking zijn volgens The Story of Stuff aluminium blikjes. Als je graag op een eenvoudige manier wilt beginnen om je eigen negatieve impact op het milieu te verkleinen, begin dan met het uitbannen uit je leven van dit giftige en totaal onnodige materiaal.

Mensen gebruiken blikjes omdat ze licht zijn, niet breken, en snel koud worden. In de VS worden ieder jaar 100 miljard blikjes gebruikt, in Europa ongeveer 10 miljard blikjes.

Winning van bauxiet

Een blikje begint zijn leven als roodachtige erts, bauxiet genaamd, dat in bovengrondse mijnen wordt ontgonnen in landen als Australië, Brazilië, Jamaica, Suriname en nog een aantal tropische plekken. De mijnbouw verjaagt de inheemse mensen en dieren die er leven en velt vele bomen. Het bauxiet wordt elders verpulverd, gewassen, en in smeltovens samen met giftige stoffen tot een soort aluminium staven gemaakt. Deze staven worden dan weer elders uitgerold tot dunne vellen, waarvan dan eindelijk de blikjes worden gemaakt. Die blikjes worden weer gewassen, van een beschermlaag verzien, beschilderd, gelakt en tot slotte gevuld met drank. Na al deze moeite en processen wordt de inhoud van het blikje binnen een paar seconden opgedronken, waarna het blikje binnen een paar seconden tot afval wordt gereduceerd.

Hoewel de blikjes recyclebaar zijn, wordt maar de helft gerecycled. Zo kwam in 2004 in de VS meer dan 800.000 ton aan blikjes in het afval terecht, en wereldwijd nog eens 300.000 ton aan blikjes. Het cijfer in de VS is hoger, omdat Amerikanen nauwelijks blikjes recyclen. Buiten de VS is het recycle-cijfer een stuk hoger.

Annie Leonard beschrijft een film over de afvalproblematiek van aluminium blikjes. In een film over totaal geruïneerde, WALL-E-achtige, planeet Aarde ergens in de toekomst, arriveren buitenaardse wezen. Ze vinden op de planeet aarde nog één overlevende en onderwerpen hem aan een kruisverhoor betreffende de ongelooflijk waardevolle en overal rondzwervende stukjes aluminium. De buitenaarde wezens zijn ervan overtuigd dat deze werden gebruikt voor communicatie en militaire of medische doeleinden. Als de overlevende antwoordt dat ze eenmalig werden gebruikt als blikjes voor suikerzoete, koolzuurhoudende dranken, denken ze dat hij liegt. “Niemand is toch zo stom, zo irrationeel, om een zo hoogwaardig, energie-intensief metaal te gebruiken om er een simpel drankje in te doen??"

Leonard stelt voor om op te houden met dat absurde en lichtzinnige gebruik van aluminium als verpakking voor frisdrankjes. We kunnen toch ook wel uit navulbare flessen drinken?


11 opmerkingen:

  1. Wij drinken altijd bier uit blikjes eigenlijk. Ik wil wel overstappen naar flesjes maar dat vindt manlief dan weer gedoe. Het is eigenlijk belachelijk ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jij doet toch de boodschappen? Ik zou gewoon flesjes kopen, aan dat 'gedoe' wen je dan wel, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat valt dan mee - wij drinken water - uit de kraan - geen frisdrank, geen koffie ... maarja, zo af en toe ga je toch naar een feestje ... - ach, niemand is perfect ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja wel, er is iemand die zo stom is.
    Wij zijn dat...

    @Valhalla,
    Zero waste bier = beugels.

    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik koop ze nooit. Laatste die ik ooit kreeg kan goed 20 jaar geleden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ Marianne, beter! Ik gebruik ook geen blikjes om uit te drinken. Ik vond als kind al niks aan die blikjes.

    Ik koop wel blikvoer voor katten... Zou dan niet hetzelfde zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb bijna nooit blikjes. Mijn vriend koopt wel eens blikjes bier. Ik zal eens vragen of hij geen flesjes kan halen dan. Maar ik vraag me inderdaad wel af hoe het zit met blikken bonen bijvoorbeeld? Ik weet dat je deze ook in gedroogde vorm kunt kopen, maar ik moet toegeven dat ik dit geprobeerd heb en niet zo'n succes vond. Ik vergeet altijd de bonen te weken de dag van te voren.... En dan zit ik er mee. En het folie... dat gebruik ik ook zelden, maar dat zal wel net zo slecht zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben even gaan googlen over blik, en gelukkig doen wij het hier in Nederland wel goed op het gebied van hergebruik. 85% van al het blik in NL, Duitsland en Belgie wordt hergebruikt. Hierdoor doen we het iig een stuk beter dan de VS en voorkomen we iig dat er meer nieuw blik gemaakt wordt. Op die site maken ze geen onderscheid tussen frisdrankblikjes en groentenblikken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou, dan ben ik daarin wel héél Zero Waste: die gebruik ik echt nooit. Ik drink geen prik, dus dan valt het meeste in blikjes wel af. Daarnaast zijn ze ook altijd schreeuwend duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je mag hierbij niet vergeten dat aluminium volledig recycleerbaar is, wat ook grotendeels in de praktijk gebeurt. Dit in tegenstelling tot kunststoffen die zeer moeilijk recycleerbaar zijn omwille van de diversiteit van samenstelling. Glazen verpakkingen zijn ook een alternatief maar hebben een sterke negatieve economische en logistieke impact (meer en zwaarder transport,...). Aluminium heeft wel het nadeel dat de productie ervan enorm veel elektrische energie vraagt.
    Dus... m.i. mag je - ook als ecologiebewust persoon - niet te snel door de bocht gaan. Het totale plaatje van impact op het milieu, energieverbruik, ecologische footprint, enz... moet in beschouwing worden genomen. Uiteindelijk vrees ik dat aluminium per definitie nog niet altijd de slechtste keuze is als verpakkingsmateriaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik weet wel raad met recyclen blikken, ik stook me huis er mee warm. www.pe1pzn.nl kun je zien wat het op levert

    BeantwoordenVerwijderen