maandag 15 november 2010

Slimmer boodschappen doen

Ik heb een nieuwe manier gevonden om te bezuinigen op de boodschappen. (Zie een eerder blog: de grafiek daalt lekker naar beneden:) )


Van één van mijn collega's heb ik een agenda gekregen die ze nooit gebruikt, zo'n daily planner. Ik wist eerst ook niet wat ik er mee moest, maar nu gebruik ik hem voor de boodschappen.
Links schrijf ik het weekmenu op en welke ingrediënten er allemaal inmoeten. Daarna kijk ik wat ik nog thuis op voorraad heb en wat niet. Dan maak ik rechts mijn boodschappenlijstje. Werkt erg goed!


Nu heb ik geen dubbele dingen meer in huis, en ik kan 's avonds kiezen wat ik wil eten. Dat geeft veel rust, want eerder stond ik wel eens om 7 uur vertwijfeld in de keuken... "Wát zal ik eens eten vanavond? Oh shit, ik heb niks in huis..."


Dit is één van mijn weekmenuutjes:
  1. Zalm met aardappels en salade
  2. Aardappel anders ovenschotel met ui, paprika en geraspte kaas
  3. Pasta met macaronisaus, gehakt en soepgroenten
  4. Kerrie ovenschotel met gehakt, aardappels en prei/soepgroenten
  5. Nassi
  6. Soep of pizza (1 keer makkelijk mag wel!)
  7. Kliekjesmaaltijd. Ovenschotel met overgebleven Aardappel anders saus, champignons, ui, paprika, soepgroenten, en prei

Hoe doen jullie de boodschappen? Sla je wekelijks of juist dagelijks in? Of doe je het juist op een heel andere manier?

8 opmerkingen:

  1. Ik maak ook een weekmenu, en maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Op de koelkast hangt met een magneet het menu, en ik hoef alleen maar te kijken om te zien wat ik die dag 'moet' koken.

    Geeft inderdaad veel rust.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Handige tip! Ik schrijf doordeweeks dingen op die op zijn, en dan bedoel ik bijvoorbeeld aardappelen, brood, zout of afwasmiddel. Verder eten wij volledig op basis van de aanbiedingen, dus ik pak de folders er (online) bij en haal daar mijn groenten, fruit e.d. uit. Aan de hand van wat er dan na het boodschappen doen in de kast ligt, maak ik gerechten. Ik kijk dan naar waar we trek in hebben en naar wat op moet.

    Ook van die voorraaddingen, zoals pastasaus, koop ik alleen in de aanbieding. Als iets goedkoop is, dan sla ik goed in en heb ik meestal genoeg tot de volgende keer dat die aanbieding langs komt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. My other thing is I try to buy items that can be used in multiple dishes.

    If I only need 1 tablespoon of lemon juice for a cake, I buy the whole lemon and use it in another dish like lemon chicken or in hummus :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ FB: I do the same. :) I use ingredients, like onions, paprika, mushrooms and potatoes that go in 3 or 4 dishes.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik doe ook een keer in de week m'n boodschappen. Ik begin met m'n lijstje, daar staat per dag op wat ik eet en verder loop ik de voorraadkast af, als het beschuit bijna op is moet er een rol bij enz. Van alles wat open is heb ik nog een volle op voorraad. Ook met schoonmaakmiddelen. Het heeft anderhalf jaar geduurd, maar het systeem draait nu perfect, ik grijp nooit meer mis en ik heb bijna nooit meer producten die over datum zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik word langzamerhand steeds handiger in het boodschappen doen en lijstjes maken. Ik maak wel een weekmenu, maar soms moet ik er nog wel eens vanaf wijken. Ik weet nog wel dat we eens, een tijdje geleden, nog maar een paar eetbare dingen in huis hadden. Die hadden we samengevoegd en in de oven gedaan; verrukkelijk! Ik ben alleen helaas vergeten wat die ingredienten nou waren.........

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Streef er naar om eens in de drie weken naar de supermarkt (Lidl of Jumbo in de Grote Stad) te gaan. Vers laat ik door de biobezorger elke donderdag op mijn werk bezorgen en tussendoor haal ik wel eens wat bij de buurtwinkel hier, maar dat is ook deels omdat dochtertje het zo leuk vind, boodschappen doen...

    Maar ik heb altijd van het een te veel en van het ander te weinig. Drie pakken suiker maar geen blaadje sla meer te bekennen. Terwijl ik nooit suiker gebruik enzo. Geen idee hoe ik het doe....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Eén keer in de twee weken laat ik de boodschappen door Albert bezorgen. Alles wat biologisch kan neem ik ook biologisch. Daar zijn helaas weinig aanbiedingen in. Dan haal ik elke week een groente en fruitpakket af en ook de dingen die ik in de Odinwebwinkel heb bestelt. Eén keer in de twee drie weken is dat een vleespakket. Ik ga dan meteen naar de kaasboer en soms ook naar de biologische slager voor dingen die niet in het vleespakket zitten. Als ik thuis kom maak ik in een schrift een weekmenu met wat er in de groente tas zit. En dan schrijf ik meteen de boodschappen die nog gehaald moeten worden op klevende memoblaadjes, en die plak ik bij de dag dat ze gehaald moeten worden. Ik begin al een paar dagen van te voren aan de bestelling van Albert, omdat de dingen die ik vergeten ben te bestellen, dan wel weer een keer in me opgekomen zijn zodat ik mijn bestelling op de laaste dag nog even kan veranderen.

    Liefs, Haagje

    BeantwoordenVerwijderen