donderdag 4 november 2010

Een financiële revolutie

Onderwijs voor meisjes

Ik heb gistermiddag een interessante Oprah-aflevering gezien. Het ging over de enorme armoede in de Derde wereld en dat de vrouwelijke bevolking hier extra onder te lijden heeft. Vrouwen worden achtergesteld, gediscrimineerd, geslagen, verhandeld, en in oorlogsgebieden verkracht en daarna door de samenleving uitgestoten.

Een kind krijgen is hier ook levensgevaarlijk, want 1 op de 20 vrouwen overleefd de bevalling niet. Dit was vroeger in onze westerse wereld ook zo. Er zouden in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) meer vrouwen in het kraambed zijn gestorven dan alle gesneuvelde soldaten bij elkaar.

Tegenwoordig zijn er in de Derdewereld meer vrouwen gestorven door armoede dan dat er mannen gesneuveld zijn in alle oorlogen van de 20e eeuw. Dat is echt enorm veel. Door het hoge vrouwelijke sterftecijfer leven er in de Derdewereld meer mannen dan vrouwen. Hierdoor slaat de machtsbalans ook duidelijk door naar mannen. (In de westerse wereld is dat anders, hier leven iets meer vrouwen dan mannen, en de macht is hier ook beter verdeeld.)

Ondanks alle schrijnende verhalen, kwam men ook met de hoopvolle boodschap dat dit probleem op een vrij eenvoudige manier kan worden opgelost. Namelijk door vrouwen een sterkere economische positie te geven, door ze een opleiding te geven en een basis voor een bestaan. Door het geven van een micro-krediet kan een vrouw een eigen bedrijfje opzetten, waardoor ze financieel zelfstandiger en dus iets rijker wordt. Deze nieuwe welvaart deelt ze met haar kinderen en haar omgeving. Hierdoor profiteert iedereen van de lening, en wordt de vrouw meer gerespecteerd. Dit wordt het girl-effect, of het meisjes-effect genoemd. Heel interessant om te zien! Een micro-krediet wordt daarom ook wel een financiële revolutie genoemd.

Ook fijn om te zien de oplossing voor het probleem van armoede en de ongelijkheid in de wereld eigenlijk in de handen van vrouwen en meisjes ligt! In de show werd men dan ook opgeroepen om op een bepaalde manier te helpen. Dat kan door een micro-krediet te verstrekken. Of door geld te doneren waardoor een meisje naar school kan of gezondheidszorg kan krijgen.

Nu was ik toch al van plan om me eens te gaan verdiepen in een micro-krediet, en deze aflevering is een mooi moment om dat echt eens te gaan doen!

Film over het Girl-effect

De betreffende Oprah show wordt trouwens vanmiddag herhaald om 15.00 uur. Dit is de bijbehorende site.

5 opmerkingen:

 1. Het micro krediet is een zeer goed initiatief! Maxima houdt zich hier veel mee bezig. Lijkt me een interessante aflevering die ik ga kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I've always found it strange that they want to hamper half of the productivity of their society but not letting women be educated or to let them work

  It never made sense to me. Women aren't helpless, stupid, dependent beings. Nor do all of them want to stay at home, have kids, cook and not work outside the home.

  I'm glad these microcredit loans exist. There are many of them online, Kiva being the biggest that I know of.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien ook wel leuk om dan even naar te kijken: KIVA. Ik heb meestal $25 uitstaan. Heb ik het weer terug, dan investeer ik het weer in nieuwe projecten. Het is microkrediet, je krijgt er niets voor, maar je kunt wel bv vrouwen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Llmm: ik was er toevallig net met een blogje over dit onderwerp bezig! Voor KIVA moet een je een creditcard hebben, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Oryx

  Je kent mij. Kom je een keer langs?

  Liefs Frederique

  BeantwoordenVerwijderen