dinsdag 23 november 2010

Allerlei spaarmaniertjes

Sinds ik consuminder, ontdek ik of kom ik steeds nieuwe en soms aparte maniertjes tegen om geld te sparen.  :)


Een aantal voorbeelden:

 • Pay yourself first. Eerst jezelf 'betalen' in plaats van de rekeningen. Automatisch meteen 10% van je netto loon overmaken.
 • Berekenen aan de hand van je kasboek hoeveel je die week of maand nodig hebt, en het overige deel direct doorsluizen.
 • Afromen: kleine bedragen afronden naar een rond getal. Bijvoorbeeld als er bijvoorbeeld € 37,54 op je lopende rekening staat, daar 2,54 vanaf halen en op je spaarrekening zetten. Die 2,54 mis je toch niet, en je spaart net een klein beetje meer. Als je dat wekelijks of maandelijks doet, heb je na een jaar toch een leuk extra bedragje!
 • Dit kun je natuurlijk ook fysiek doen, door het wisselgeld in je tas en portemonnee op te hopen in een potje of spaarvarkentje en eens per 2 maanden bij de bank te storten.
 • Ik heb ook ergens een keer gelezen dat je ook 1 euro per dag voor jezelf kan sparen. Dus elke week maak je 7 euro naar jezelf over. Heb je op het eind een bedrag van 365 euro (of meer, met maandelijkse rente).
 •  Aanvulling 29 november: 
 • Van de website PlanJeBudget: Ga een specifieke munt sparen, bijvoorbeeld de munt van 2 euro. Haal ze consequent uit je portemonnee en stop ze in een potje in de keuken of woonkamer. Aan het einde van de maand doe je – of koop je – iets leuks van dit geld. 
 • Spaar de zorgtoeslag of andere toeslagen bewust, in plaats van ze op de grote hoop te gooien. 

Op welke extra manieren sparen jullie? Kijk je naar wat er elke maand over is van het salaris, of probeer je wat meer bewust al eerder bepaalde bedragen naar de spaarrekening over te boeken? Ken je nog meer spaartips?

9 opmerkingen:

 1. de laatste maanden gewoon niet ivm kosten aan het huis.

  als ik wel spaar (wat ik ook heel goed kan als het moet, haha) dan geven we gewoon niets uit en boek ik zo veel mogelijk over naar de spaarrekening en kom daar niet aan.

  wel zo simpel :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed! Ik ben altijd al blij als ik het bedrag op onze spaarrekening op ons vastgestelde minimum (lees: buffer) kan houden! Ik denk eigenlijk dat zo'n spaarpotje voor mezelf aardig goed kan werken. Ik verbaas me er namelijk altijd over wat er nog in de spaarpot van dochterlief zit aan het einde van het jaar! Dat word dus één spaarpot voor mezelf en eentje voor dochter :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik doe , als de auto door de garage als service gewassen wordt en wij hem naar de wasserette hadden willen brengen het geld vd wasserette in m,n spaarportemonnee. Dit doe ik ook met de werkster die een dag afzegt en andere
  dingen die we niet hoeven te betalen maar gratis krijgen. Van dit geld heb ik laats een condensdroger gekocht die ik al bijna 4 jaar wilde.Gr. Cisca, Servie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eerst spaarde ik gewoon 500 euro in de maand of het ging naar de aflossing van de hypotheek.
  Dit jaar heb ik echter al het maximum afgelost.
  Nu gaat mijn volledige salaris op de spaarrekening en de salaris van Manlief is voor 'om van te leven'.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat grappig, deze manieren houd ik er ook allemaal op na! Voor PYF doe ik inderdaad 10%, maar op dit moment 10% naar drie rekeningen. Eigenlijk dus 30%. Daarnaast deed ik 'one-a-day', maar die heb ik inmiddels omgezet naar 2,25 per dag (ook per week overgemaakt). Als ik nl. merk dat ik het geld niet echt mis, verhoog ik het bedrag een beetje.

  Ook het kaasschaven/afromen doe ik regelmatig, maar dan andersom: ik kijk naar de bedragen op de spaarrekening en rond die dan op een mooi bedrag af. Dan stort ik er dus geld bij, b.v. €319,85 wordt €325 ofzo.

  Al het contant geld dat ik vind/krijg/overhoud breng ik eens in de zoveel tijd bij de bank. Doe ik wel maximaal 6x per jaar, want anders moet je ervoor betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Deze manieren hou ik er ook op na. Ik doe al jaren mezelf eerst betalen als m'n salaris komt, dan pas de rekeningen. Het afromen doe ik ook, alleen dan ook andersom wat lekker leven met minder doet. Ik hou van ronde bedragen op m'n spaarrekening. Al het kleingeld storten doe ik ook regelmatig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik spaar ook vooraf. En als ik nog geld op de betaalrekening heb als het salaris gestort is, maak ik dat ook over naar de spaarrekening.
  En soms nog wat extra om te kijken of het lukt met de rest uit te komen. En dat gaat aardig!

  Liefs Fredrique

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik betaal mezelf eerst, op 2 rekeningen. Bedragen die nét iets meer zijn, 255 euro bijvoorbeeld, of een tijd 105. Wanneer ik loonsopslag krijg, wordt dat ook verdeeld over de spaarrekeningen.
  Ik heb ook een tijd de munten van 0.5, 1 en 2 euro opzij gezet. Dat leverde ongeveer 500 euro per jaar op. Nu, tijdens onze verbouwing, gebruik ik ze voor de wasserette.
  Wanneer ik naar de dokter geweest ben, en een deel van de kost terugkrijg van het ziekenfonds, boek ik dat over naar de spaarrekening.
  Vorige maand was het af te betalen bedrag van onze verbouwrekening op zijn hoogst (vaste kapitaalsaflossing). Deze maand was dat bedrag 81 cent minder, en die heb ik ook gespaard. Erg weinig, maar zo voorkom ik dat een bedrag dat ik kan missen uitgegeven wordt.
  En extra's als een eindejaarspremie en vakantiegeld worden ook gespaard.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat moest verbouwlening zijn.

  BeantwoordenVerwijderen