dinsdag 25 januari 2011

Je computer opruimen

Ik heb dit weekend voor de verandering eens de inhoud van mijn laptop geordend en mijn bureaublad opgeruimd. Dat is weer eens wat anders dan (een deel van) je huis opruimen. ;) Maar niet minder noodzakelijk!
Voor je het weet, is het geheugen van je computer bijna vol en kun je sommige dingen niet meer vinden omdat je zoveel mappen en submappen hebt. Of download je van alles, en daar doe je dan niets meer mee, omdat je al weer vergeten bent dat je het ooit ergens opgeslagen had.

Ik heb nu mijn afbeeldingen allemaal bij elkaar in één map. Eerder had ik twee mappen, één via het bureaublad en één via het menu. Het was wel eens zoeken als ik een bepaalde afbeelding nodig had. Inmiddels staat alles bij elkaar, ook al mijn foto's staan nu netjes bij elkaar in een submap 'foto's' in de map afbeeldingen.

Ik kwam er ook achter dat ik veel dingen dubbel had opgeslagen. Bijvoorbeeld mappen met foto's die ik voor de zekerheid ooit nog eens daar en daar had opgeslagen. Stel dat je die andere fotomap kwijtraakt he... Het kwam er uiteindelijk alleen maar op neer dat al die dubbele foto's maar extra ruimte innemen.

Ik heb nu weer alles netjes gesorteerd en opnieuw geordend, nieuwe achtergrondafbeelding en voila: weer een 'schone' computer:


Het vervolg hierop zou een keer een echt goede back up zijn. Ik ben van plan om een keer een externe harde schijf of een usb-stick met veel geheugen te kopen, en daar een back up op te zetten van al mijn foto's. Daarna volgen belangrijke documenten van mijn computer. Nu maak ik af en toe (lees: sporadisch) een back up door iets op een oud usb-stickje te zetten of door bestanden naar mezelf te mailen. Ik zou bijvoorbeeld nu best balen als mijn digitale kasboek verloren zou gaan! Daar haal ik wel veel informatie uit.

Draaien jullie wel regelmatig een back up, en heb je daar een systeem van gemaakt?

Zie ook de blog van Everyday Minimalist: Minimalism on a Desktop!

8 opmerkingen:

 1. Mijn ventje is IT'er, dus euh - ik veronderstel dat hij dat doet ?!?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sla bijna alles op een usb stick met veel geheugen op. Ik moet m ook nodig opruimen. Ik wilde een nieuwe laptop gaan kopen, maar elke keer als ik dat schrijf doet ie het opeens weer goed, dus ik ga er toch nog even mee wachten. Ik ga hem van de week even helemaal ordenen. Geeft altijd weer een goed gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja wij hebben een extern geheugen en sinds een tijdje maak ik maandelijks een backup van alles (van alle opgelalgen documenten, teksten en foto's. Dit na flink wat paniek en slechte ervaringen omdat we het niet deden en daardoor dingen zijn kwijtgeraakt.
  Ik krijg eens in de maand via mijn mobiel een herinnering en dan doe ik het.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oeh, via je mobiel een maandelijkse herinnering is een goede tip zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geide tip moet ik ook eens doen. Bij mij is het een zooitje, alles door elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, dat opruimen gaat nog wel. Die backup wordt voor 't gemak altijd vergeten, dus de tip van 'n mobiele herinnering hou 'k erin! Dank

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het schoonmaken van mijn systeem is echt iets waar ik al tijden tegenaan schijt. Wel draait bij mij altijd Time Capsule, waarmee dagelijks back-ups worden gemaakt, wat dat betreft zit ik dus altijd wel goed :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik werk heel erg veel met mijn laptop, kan ik dan ook alles opruimen of moet ik opletten wat ik opruim?

  BeantwoordenVerwijderen