vrijdag 14 januari 2011

Een goede reden om geen pangasius vis meer te eten

Voor zover je dat al deed natuurlijk.

Ik lees net via dit blogje van Haagje dit artikel over de waarheid van de Pangasius vis. Ik had al eens gehoord dat deze vis nu op grote schaal in de Mekong-delta in Vietnam gekweekt werd, en dat daardoor kostbare mangrove bossen verloren gaan.


Wat mij het meest trof in dit artikel is dat de zeldzame irrawaddydolfijn, een schattige kleine walvis die verwant is aan de (al even schattige) beloega walvis, sterk aan het uitsterven is in de Mekong-delta. Volgens het artikel zouden de kleine walvissen zijn gestorven aan een bacteriële infectie als gevolg van de aanwezigheid van de kweekkooien. De walvissen waren al verzwakt door het met gif vervuilde water van de delta.Verder schijnen vissers ook met dynamiet te vissen, al is dat nu verboden.

  • Ander leuk weetje: de irrawaddydolfijn wordt niet overal als voedselconcurrent gezien. In sommige gebieden werken mens en dier samen: de walvissen drijven de vissen de netten van de vissers in, en de vissers belonen de walvissen met een klein deel van de vangst. In deze gebieden worden de dieren vereerd. 
  •  
Andere goede redenen om geen Pangasius vis (meer) te eten:
  • "De Mekong is één van de zwaarst vervuilde rivieren ter wereld. De hoeveelheid arseen in de stroom ligt tot acht keer hoger dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig acht. In het grondwater is de concentratie zelfs twintig keer hoger dan veilig. Het gif komt onder meer van ongecontroleerd gebruik van pesticiden. De impact is nog niet duidelijk: de effecten van chronische arseenvergiftiging zijn vaak pas na tien jaar te zien. Daarnaast munt de Mekong uit door de prominente aanwezigheid van kankerverwekkende PCB's, DDT's, CHL's, HCH's en HCB's."
  • "De Pangasius vis wordt verder behandeld met trifluralin, een in Europa verboden pesticide die persistent in de bodem is en niet gemakkelijk biologisch afbreekbaar."
  • "Vrouwelijke pangasius groeit opmerkelijk sneller en legt sneller en meer eieren wanneer ze ingespoten wordt met een hormonenextract dat een Chinese firma produceert uit gedehydrateerde urine van zwangere vrouwen."
  • "Pangasius wordt onder andere gevoerd met bijproducten van kip en andere gevogelte. Hierdoor stijgt het risico van vogelgriep dat in de vissector terecht komt." (En wie wil er vis eten die op zijn beurt kip heeft gegeten??)
  • "De massale kweek maakt de vissers niet rijk, zij moeten werken voor een hongerloontje en leven op de armoedegrens." 

    Goede redenen voor mij om deze vis links te laten liggen bij de supermarkt. (Al vraag ik me soms nog wel eens af wat je nog wel zonder gewetens- en milieubezwaren kunt eten!)

    Meer lezen? Dit is het artikel.

    13 opmerkingen:

    1. Die vis laat ik maar voor wat het is. Het was vorige of deze week wel in de bonus. Ik vind vis altijd erg lekker. Ik eet vooral zalm, vissticks, kabeljauw enzo. Soms denk ik ook dat je niet teveel moet weten wat je aan het eten bent idd. Ook met die E nummers enzo.

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Jeetje! Ik wist dit niet! Wij aten het al niet (veg!) maar dit is gewoon vreselijk.
      En ik ken een hele boel mensen die het dus wel doen!

      Ik zal jouw pagina rondsturen onder mijn vrienden als je dat goed vindt!

      Liefs en bedankt.
      NZ

      BeantwoordenVerwijderen
    3. Thanx voor de info. Had laatst volgens mij al ergens opgedoken dat er iets was met het kweken van deze vis. Maar nu schrap ik 'm dus definitief van mijn lijstje. Toch blijf ik hopen dat als we als consumenten een vuist maken tegen dit soort praktijken er vanzelf duurzame alternatieven komen. Want niet gekocht is geen winst. Je moet een beetje hoop houden toch?

      BeantwoordenVerwijderen
    4. Gelukkig eet ik geen dingetjes uit de zee :-)

      BeantwoordenVerwijderen
    5. Wij eten nooit Pangasius, ook al wist ik niet dat deze vis afkomstig was uit de Mekong.

      Zo'n 3 jaar geleden hebben wij de Irawaddy dolfijnen bezocht in Kampi, Kratie (Cambodja). Op een bootje vaarden we op de rivier om de dolfijnen te "spotten", het duurde even maar na een tijdje kwamen ze regelmatig boven en zag je ze in groepjes zwemmen, erg indrukwekkend om te zien vooral als je beseft hoe weinig er van deze dieren nog over zijn.

      De bootjes die daar verhuurt worden zijn meestal van locals en het deel van het geld gaat ten goede van de Irawaddy dolfijnen. De locals leren ook steeds meer over deze dieren, zodat ze mensen goed kunnen voorlichten en er zorg aan dragen dat deze dieren worden gered en een betere toekomst hebben.

      Ook tijdens de macht van de Khmer Rouge zijn veel van deze dolfijnen afgeslacht voor de olie... :(

      BeantwoordenVerwijderen
    6. Getver, die lust ik dus niet meer nu. Nou was ik er toch al op afgeknapt na dat ik las dat er meer vetten in zaten dan in een hamburger.

      BeantwoordenVerwijderen
    7. Tsja, ik moet eerlijk bekennen dat ik de Pangasius vis eerst wel lekker wordt. Ik wist wel vaag dat hun kweek schadelijk was voor de natuur in Vietnam. Maar dat is zo'n abstract idee, je neemt zo'n vis dan toch gauw mee.

      Nu verschijnt echter meteen het beeld van (het verdwijnen van) de irrawaddy dolfijn op mijn netvlies, en dat is voor mij de belangrijkste reden om deze vis inderdaad maar te laten voor wat het is.

      BeantwoordenVerwijderen
    8. Ik houd helemaal niet van vis, maar ben wel blij dat ik dit even gelezen heb. De naam klinkt namelijk nogal leuk en ik heb het daarom wel eens cadeau gegeven aan familie-visliefhebbers. Dat doe ik dus niet meer!

      BeantwoordenVerwijderen
    9. Ik kreeg er meteen een vieze smaak van in mijn mond. Ik hou van vis, maar gelukkig kon ik pangasius niet waarderen.

      Liefs, Haagje

      BeantwoordenVerwijderen
    10. Ik heb het pas gekocht zonder te weten van dit alles erom heen. Ik wou het vandaag klaarmaken en zocht een recept. Maar na het vinden van o.a dit artikel gaat het de vuilnis in. Ik kan niet met gezond verstand deze vis aan mijn kinderen te eten geven. Dan maar even kijken bij onze lokale vissers

      BeantwoordenVerwijderen
    11. we hebben het echt vaak gegeten heb het altijd lekker gevonden maar nu ik dit lees.baba.koop het zoiezo niet meer bij de supermarkt en ga de visboer eens om uitleg vragen.maar denk dat pangafilet voor ons verlede tijd is.

      BeantwoordenVerwijderen
    12. gatver..Panga staat zo af en toe op ons bord. Maar nu eet ik het zeker niet meer! In bijna alle voeding(vlees, vis, drinkwater) zit schadelijke stoffen zoals bisphenol A etc.

      BeantwoordenVerwijderen
    13. http://www.foodlog.nl/artikel/pangasius-onterecht-zwart-gemaakt1/

      BeantwoordenVerwijderen