donderdag 13 januari 2011

Een lightbulb moment


Ik had het gisteren met een paar collega's over ledlampen en spaarlampen versus de ouderwetse verlichting. Ze hadden uitgerekend hoeveel Watt het bedrijf elke dag verbruikt, en hoeveel ze daarop kunnen bezuinigen. Één collega gaf de tip of af en toe tijdens het boodschappen doen een ledlamp mee te nemen. Die schijnen duur te zijn, maar met de boodschappen mee merk je het niet zo.

Nou ja, goed. Toen vroegen ze of ik ook ledlampen of spaarlampen had thuis. Ik had zoiets van 'Euh.... geen idee eigenlijk.' Ik ben vorig jaar in mijn huisje gaan wonen, en heb toen bijna alle lampen (met name plafonnières en twee hangende lampen voor boven de eettafel) overgenomen van de vorige huurder. Geen idee of daar spaarlampen inzitten... Ik vermoed van niet. Ik heb verder ook al heel lang zo'n staande lamp met dimlicht. Dat zijn stroomvreters aldus mijn collega's. Een optie zou zijn om die te vervangen, waardoor ik nog meer kan bezuinigen.

Waar ik op de toekomst ook nog op zou kunnen bezuinigen is op bellen en smsen. In een lokaal krantje stond namelijk deze week dat volgens de trends Skypen via een Smartfone en 'Apps' en 'Pingen' de ouderwetse sms gaat vervangen, want dat is dan gratis. Je moet alleen dan nog wel je mobiele internet betalen (en een Smartfone hebben natuurlijk), en zolang dat nog vrij prijzig is, wacht ik er voorlopig nog even mee.

Verder stond ook in het berichtje dat 3D tv en 3D mobieltjes hét helemaal gaan worden in 2011. Nou, van mij hoeft het niet. Ik heb twee keer een film in 3D gezien in de bioscoop, en ik vond er weinig aan. Het brilletje zat niet lekker en ik kreeg er hoofdpijn van. Ik had de films liever in de 'gewone versie' gekeken.
Wat vinden jullie van 3D?

6 opmerkingen:

 1. Ik vind die 3D-films ook helemaal niets! Maar dat komt ook voornamelijk omdat ik maar met 1 oog volledig zie. Ik heb dus vrijwel niets aan zo'n 3D-film maar moet wel zo'n brilletje op want zonder bril zie je de film weer niet scherp. Echt waardeloos. Maar ja, aan die ouderwetse groen-rood 3D-films had ik helemaal niets. Die kon ik niet met of zonder bril bekijken, haha. Dus dan is dit weer een verbetering, tja.
  Een lamp met dimmer is een energievreter omdat je daar meestal een lamp in stopt met hoger wattage dan je nodig hebt. Je dimt 'm immers. En ja, als je het echt goed wil dien moet je led-lampen kopen maar die vind ik nog erg duur. Want het kwik in de spaarlampen is heel erg vervuilend, ook om ze te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Momenteel vind ik er niets aan, aan die 3D - maar ik kan me inbeelden dat het over een paar jaar helemaal ingeburgerd is - zo ding het nl ook met de CD, DVD en weet ik wat nog ... ?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb hier ook alle lampen vervangen door LED lampen, tenminste, de lampen die konden. Dat betekende dat we van iets van 800 watt naar iets van 26 watt gingen. Natuurlijk heb je niet elke lamp even vaak aan, maar het is dus wel een duidelijk verschil, waar je uiteindelijk ook wel iets van moet merken op je stroomrekening!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 3D geweldig! Al moet ik eerlijkheidshalve wel vermelden dat ik de recente films niet gezien heb. Maar in het filmpretpark Futuroscope, heb ik diverse films gezien. Er is alleen één filmzaal en daar kom ik elke keer beroerd uit. Of het te maken heeft met de audio of het visuele dat weet ik niet.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O ja, en ik heb zo juist een ledlamp in gedraaid voor ik je bericht las.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Volgens mij is het meeste bij mij led. Alleen in de eetkamer lamp zitten vier gewone lampjes. 3d tv lijkt me ook niks. Ik heb het ook in de bios gezien en het brilletje zit idd niet lekker en krijg er ook hoofdpijn van. Het lijkt me ook een raar idee als je met een groepje thuis een film zit te kijken of voetbal en iedereen zit met zo'n brilletje op.
  Dat skypen en pingen is idd gratis. Ik heb nog een ouderwetse telefoon. Werkt nog prima. In oktober zeg ik m'n telefoonabonnement op en neem ik ook sim only. Wat jij pas ook geschreven hebt. Deze telefoon hou ik gewoon zolang die het blijft doen.

  BeantwoordenVerwijderen