zondag 6 februari 2011

Goud of geld?

Had ik eerst nog gezegd dat ik nou niet bepaald voorop loop met het aanschaffen van de nieuwste technologische snufjes en het meedoen met sociale media, sinds kort zit ik toch op twitter! Niet onder mijn echte naam, maar onder de naam van dit blog, Duurzaam Sparen. Ik heb me aangemeld, omdat ik dan de mensen die ik interessant vind allemaal bij elkaar heb, en hun berichtjes gemakkelijker kan bijhouden. Ik ben zelf niet van plan om te gaan twitteren, of alleen zéér sporadisch.

Zo kwam ik via via het twitteraccount van Willem Middelkoop en daarmee dit filmpje tegen, Goud of geld. Als je een kluis had waar je 10 jaar lang iets moest opbergen, zou je dan kiezen voor goud of geld? Uit het filmpje blijkt duidelijk dat geld altijd zijn waarde blijft behouden, en dat geld steeds minder waard wordt door o.a. inflatie en het loslaten van de goudstandaard.

9 opmerkingen:

  1. Ik zit sinds deze week ook op twitter, onder m'n eigen naam. Ik vind het wel leuk om interessante mensen te volgen. Ik ga zelf denk ik ook nog wel twitteren. Vanmiddag hadden we iets leuks op straat. Iemand waar ik mee was maakte er gelijk een foto van en zette het op twitter. Zover zal ik denk ik niet gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je laatste zin daar staat geld waar goud moet staan.

    Heb zijn boek tijdens de weeen door gelezen bij de bevalling van zijn zoontje, haha.

    Maar uiteindelijk kan je goud ook niet eten en is het toch maar 'wat de gek ervoor geeft'?

    Ook een hype, uiteindelijk wordt goud toch nog steeds gewaardeerd in dollars?

    Ik weet het ook niet :( Denk dat ik het beste nu rijst, pindakaas, meel en groenten in pot kan kopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Waaah niet zijn zoontje, MIJN zoontje natuurlijk. Het zou wat. Okee, eerst lezen, dan versturen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk net als Valhalla dat je geld het beste in nuttige spullen kunt omzetten.
    De goudprijs is gestegen naar recordhoogte en het is maar de vraag of ik eten krijg voor mijn goudstaaf. Dat lijkt me toch zinvoller als er echt crisis komt nog.
    Ook gebruiksgoederen om te kunnen ruilen zijn dan wel handig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh oh, heb je een liefdesbaby van W.M.??? Haha. ;)

    Klopt trouwens, dat laatste woordje, dat er goud moet staan. (Ik wilde weer te snel zijn natuurlijk)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik zou denk ik het liefst geld bewaren, omdat ik weet wat ik daarmee kan. Geen winkel die goud aanneemt. Helaas verkeer ik niet in de luxe positie dat ik me hier druk om moet maken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb ook een Twitter account, maar snap nog steeds eigenlijk niet wat er zo leuk aan is. Maar ik snap wel dat het een handige manier is voor mensen om te zien of er wat nieuws is.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Vind ik ook, hoor. 90% wat er op Twitter staat is gewoon flauwekul. Ik heb ook totaal geen inspiratie om er zelf wat op te zetten. Ik vind het wel leuk om interessante mensen, zoals bijv Suze Orman of een nieuws correspondent te volgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Uiteraard in een echte crisis zullen voedsel en gebruiksgoederen het belangrijkste zijn in de eerste fase. Maar ik denk dat als er na een tijdje weer een vorm van handel gaat ontstaan en ruilhandel met goederen(wat in de eerste fase misschien wel de enige optie is)onhandig wordt men toch weer goud en zilver als universeel betaalmiddel gaan accepteren ipv een nieuw soort fiatgeld. Het vertrouwen in fiatgeld zal helemaal weg zijn.

    Daarbij zou je bij een crisis in een enkel land of continent je goud kunnen omwisselen voor andere valuta(die nog wel overeind is gebleven) om daar weer goederen van te kunnen kopen.

    In ieder geval heeft goud objectief gezien de beste eigenschappen als ruilmiddel:

    Het is schaars, houdbaar(vergaat niet) en kan niet worden bijgedrukt!

    Centrale banken houden niet voor niks goudreserves aan. Dus als centrale banken zich al indekken tegen mogelijke financiele problemen van hun valuta's waarom verklaart men dan mensen voor gek als ze met een deel van hun zuurverdiende centjes hetzelfde doen?

    Als goud geen rol of betekenis meer heeft waarom dumpt de centrale bank dan niet al zijn goudreserves?

    BeantwoordenVerwijderen