zondag 20 februari 2011

Lekker lezen op zondag: Rusland

Weer lekker lezen op zondag met een kopje koffie of thee..


Deze week allemaal leuke artikeltjes en andere filmpjes/berichtjes over:...

Rusland! :)

Veel mensen gruwelen van het land, en denken meteen aan het communisme, het rode leger, Stalin, Chernobyl, eindeloze deprimerende flats en andere Sovjet ellende. Rusland is echter veel meer dan dat, sterker nog, het is een enorm mooi en fascinerend land.

Ik ben vorig jaar naar de openingstentoonstelling van de Hermitage in Amsterdam geweest. Ik heb daar enorm genoten. De tentoonstelling ging over de pracht en praal van het Russische tsarenhof. Je kon je er verliezen in de wereld van de Romanovs, en genieten van de vele levensgrote schilderijen, 19e eeuwse baljurken en kostuums. Ik heb daar een heel mooi schilderij gezien dat me meteen aansprak:


Ik heb later thuis opgezocht wie het was: Maria Fjodorovna, de moeder van de laatste tsaar. Ze bleek een fascinerend leven te hebben geleid, en ik had toen al snel besloten een artikel over haar te schrijven. Hier ben ik in feite het hele jaar 2010 mee bezig geweest. 2010 werd zo een soort 'Rusland-jaar'. Dat artikel werd steeds langer, en zal dit jaar gepubliceerd worden in een tijdschrift.

Ik wilde ook met eigen ogen zien over welk land en welke steden ik nu schreef, dus ik heb in september 2010 voor ruim een week Moskou en Sint Petersburg bezocht. Ik zou het iedereen aanraden, het zijn beide heel interessante steden. Vooral Sint-Petersburg is mooi, de hele stad is vergeven van kunst en cultuur.

Dus, hieronder interessante artikeltjes over Rusland:

1. Zwerfhonden in Moskou nemen de metro naar de markt

(Bij het filmpje even doorspoelen naar 10:00 min)
Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

Tip: lees verder alles van Jelle Brandt Corstius

2. Bezoek de Moskouse metro op het internet De metrostations staan ook wel bekend als de kathedralen onder de grond.

3. De bewakers van de Russische Hermitage

4. Bijzondere historische kleurenfoto's uit het Russische tsarenrijk (foto's dateren uit 1905-1915. Enkele jaren later brak de revolutie uit.)

5. Een blog met mooie Russische afbeeldingen en kunst

6 opmerkingen:

 1. Interessant blogje. Ik heb een bezoek aan Moskou al erg lang op m'n reislijst staan. Misschien is het dan idd leuk om het te combineren met Sint Petersburg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tecla: Ik lees veel en graag over Rusland. Ben met mijn jongste naar Moskou, Novgorod en St. Petersburg geweest, geweldig! Ook ben ik naar Kalingrad geweest. Dat is een enclave van Rusland. Heel boeiend en interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo'n bijzonder land... Alhoewel het misschien meer een werelddeel is dan een land...

  Geweldig dat filmpje met die hondjes. Die hond die bij de markt uitstapt, lol

  Veel mensen hebben zo'n negatief beeld bij Rusland. Ik begrijp het ook wel... Maar Rusland is toch wel meer dan dronken bontmutsen en mishandelde kindjes in weeshuizen.

  Mooi dat je dat laat zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Blondy, Sint Petersburg ligt zo'n 850 kilometer ten noordwesten van Moskou, een kippeneindje voor Russische begrippen. Je kan er komen met het vliegtuig of een (slaap) trein. Ik zou het zeker combineren!

  @ Tecla: Leuk dat je er ook bent geweest en dat je het zo interessant vond. Novgorod lijkt mij ook mooi.

  @ Valhalla: Rusland is inderdaad bijna een werelddeel: het beslaat een zesde van het gehele aardoppervlak. Als in het westen van het de zon opkomt, gaat hij in het oosten alweer onder. En andersom.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb net het boek uit dat over het levensverhaal gaat van de keukenjongen die voor de laatste tsaar Nicolaas en zijn vrouw Alexandra heeft gewerkt in het 'huis met het bijzondere doel'.
  Ook het droevige einde erin beschreven natuurlijk. Erg facinerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @frugal levensstijl: klinkt als een fascinerend boek!

  Ik heb vorig jaar twee goede romans over Rusland in de laatste tsaren gelezen:

  1. Het Winterpaleis van John Boyne

  2. Sashenka van Simon Montefiore

  Beide boeken zijn aanraders.

  Sashenka gaat trouwens vooral over de absurde terreur van Stalin en het communisme.

  BeantwoordenVerwijderen