vrijdag 4 februari 2011

Duurzame persoonlijke verzorging

Bron: Organic Siren


Geïnspireerd door Va1halla ben ik bezig om op een rijtje te zetten wat nou eigenlijk verantwoorde en natuurlijke verzorgingsproducten zijn. Ik kwam er laatst (via dit blog en via Va1halla) achter dat in gewone douchegels allerlei chemicaliën en synthetische stoffen zitten, zoals parabenen, sodium laureth sulfate en siliconen. Sls schijnt ook gebruikt te worden in allesreiniger en is een erg goedkoop schuimmiddel. Het onregelt de vetbalans van je haar en daardoor moet je het vaker wassen. Volgens sommigen is SLS zelfs kankerverwekkend. Volgens het boek Veggie in Pumps: "Parabenen en siliconen lossen natuurlijke huisvetten op en verstoppen de poriën. Hierdoor komt er geen zuurstof meer bij de huid en kunnen giftige stoffen er niet uit. Als je stopt met smeren, wordt je huid weer droog en ruw, waardoor je snel weer de neiging krijgt te gaan smeren."

Alles waarmee je je insmeert zou je eigenlijk op moeten kunnen eten. Immers, veel cosmetica en verzorgingsproducten komen via je huid in je lichaam terecht. Je huid neemt alle stoffen op en geeft ze af aan je bloed. Veggie in pumps: "wie zou er dan ook  niet kiezen voor verzorgingsproducten die gemaakt zijn van natuurzuivere grondstoffen, afkomstig uit biologische land- en tuinbouw en uit gecertificeerde natuurgebieden, en die ook nog eens fairtrade en dierproefvrij zijn?"

Dit is allemaal vrij nieuw voor mij. Ik had geen idee dat ik me elke dag insmeerde met synthetische chemicaliën! Ik heb ook vaak een droge huid, wat komt doordat de producten vrij agressief reinigen en de natuurlijke beschermende vetlaag van de huid verwijderen. Hierdoor gaat je huid droog en trekkerig aanvoelen, en wil je weer gaan smeren met lotions - die op hun beurt ook weer volzitten met synthetische stoffen.

Een goed idee om over te stappen op huid- en milieuvriendelijke alternatieven.

Wat zijn dus foute producten? 


Gewone douchegels, deo, tandpasta en crème van de drogist. Ik heb deze zes bovenstaande zelf ook, en ze bevatten inderdaad allemaal sls en andere nare stofjes. Vaak wordt sls als tweede genoemd, dit betekend dat het grootste deel van het product bestaat uit sls. Verder lees ik ook termen als citric acid en salicyclic acid....hmm. Ook in parfum zitten veel chemicaliën.

Wat zijn goede duurzame alternatieven?


Voor zover ik heb gelezen en gehoord; producten van Sante, Lavera, Dr. Hauschka, Urtekram, Lavendula, Lavera, Weleda en Auromere tandpasta. Ik ben laatst in een biologische supermarkt geweest, en daar hadden ze deze merken ook. Ik vond ze wel prijzig, ongeveer 8 euro voor een flesje! Maar waarschijnlijk is het net als met biologisch eten, het is duurder maar wel beter voor je lichaam. Misschien doe je er ook wel zuiniger en dus langer mee?

Ik heb al eerder geblogd over The story of stuff (over de gevolgen van onze wegwerpmaatschappij), maar er is ook een filmpje over cosmetica. The story of cosmetics. Ik had hem wel eens bekeken, maar toen drong deze boodschap over cosmetica nog niet echt tot me door. Ik was toen meer bezig met the story of stuff. (Eigenlijk best apart he, dat je eerst denkt 'het zal wel met die cosmetica', en pas later dringt het opeens helemaal tot je door!) Wat er mis is met reguliere cosmetica wordt in ieder geval helder uitgelegd in het filmpje. (Voor wie hem liever met Nederlandse ondertiteling kijkt, klik hier.)

14 opmerkingen:

 1. Jeetje, wat een troep allemaal. Ik ga zo eens kijken wat er allemaal in mijn verzorgingsproducten zit. Ik heb aardig wat staan van de Body Shop, mag aannemen dat dat wel een goed zit, maar ik ga voor de zekerheid toch even spieken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het is wel allemaal vrij prijzig als je op gifvrije producten overstapt. Ik heb dat een jaar gedaan en inmiddels ben ik € 8,95 voor douchegel zat, ook al is het zonder sls of parabenen. Ik gebruik sinds heel kort gewoon een stuk marseillezeep van € 1,90 voor 200 gram en gebruik dit voor haar en lichaam. Bevalt prima, haar zit mooi vol en huid droogt niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed stuk (y)

  Mijn ervaring is dat je met duurdere spullen echt langer doet. De olie die ik gebruik is echt heel zuinig in gebruik terwijl je met d.ove enzo de neiging hebt (ik althans) de halve fles over je heen te gooien. Lekker dik :)

  Make up koop je ook bewuster en niet omdat je denkt 'wat een leuk kleurtje, ook maar eens proberen' en het vervolgens niet gebruikt.

  Marseillezeep of zeep van bijv. De Traay is ook erg fijn idd, en huidvriendelijk. En zonder shit.


  Vond onlangs deze pagina: http://www.heelnatuurlijk.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=75

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben dus onlangs weer overgestapt op de shampoobars van Lush, maar toen ik op internet naar de ingrediënten keek bleek daar dus ook Sodium Lauryl Sulfate in te zitten.

  Toen heb ik Wikipedia maar eens geraadpleegd, en daar stond dit over Sodium Lauryl Sulfate;
  "Volgens toxicolgisch onderzoek van het American Cancer Society en de Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association is de kankerverwekkendheid een mythe."

  Ik vraag me af wat nu de waarheid is.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook dat ik met bijvoorbeeld fa douchegel gauw lekker veel pak. Eerst een keertje insmeren, en dan nog maar eens. Zo gaat het inderdaad snel.

  Ik ga lush eens uit dat overzichtje halen, in hun shampoo's zit inderdaad sls.

  Over de Cosmetic, Tioletry & Fragrance Assosiation: ik heb ze opgezocht op Wikipedia, en het blijkt een overkoepelend orgaan te zijn voor cosmeticaproducenten. Één van hun taken is lobbyen, dus ik vind het niet vreemd dat ze zeggen dat sls geen kwaad kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat Oryx zegt lijkt me logisch. Net als dat je weinig eerlijke voorlichting kan krijgen van bijv. het productschap vee vlees en eieren over dierenwelzijn...

  En in het land waar zelfs de president zijn campagne wordt gesteund door de captains of industry en andere machthebbers met dubieuze belangen denk ik dat de American Cancer Society ook enigszins terughoudend zal berichten wanneer de producten van haar geldschieters kankerverwekkend blijken?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Over die organisaties had ik ook al zo mijn twijfels, maar ik ging er van uit dat Lush echt 'groen'was. Ik vind het wel de moeite waard om het verder uit te zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. €8 euro voor een flesje badschuim is wel heel veel, dan zou ik geloof ik eerder overstappen op (een goede) zeep. Maar op zich wel goed om hier eens wat meer over te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een goed stuk! Ik ben gek op website van story of stuff en dezelfde soort, want zoveel informatie die veel mensen niet kennen.... Zelf gebruik ik veel producten van Weleda of Earth Line. Alleen bodyolie, schampoo, reinigingsmelk en dag/nachtcreme van Earth Line en daarnaast deodorant (ok ik geef toe) van Rexona. En een mascara van Body Shop voor de rest gebruik ik niets. En dat bevalt heel goed en scheelt zeker in de portemonnee ;) Earth Line is heerlijk voor je lichaam. Groet L.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Interessant om te lezen! Vooral de filmpjes van "the story of..." vind ik geweldig omdat ze precies uitleggen hoe het eigenlijk zit.

  Op mijn opleiding (fytotherapie) leer ik kijken naar wat de natuur ons geeft aan geneeskracht, maar ook wat we kunnen vinden aan cosmetica. Zelf lotions en créme maken is super simpel en veel goedkoper! Alleen niet zo lang houdbaar als de producten in de winkel. Daarom zit er in cosmetica (ook de goeie) vaak een bestanddeel om de créme ook buiten de koelkast te kunnen bewaren. Zelf maken is goedkoper én je weet wat er in zit. Het kost alleen veel tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. oh ja, en thanks voor het volgen van mijn blog ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Daar moet ik me dus nog helemaal in gaan verdiepen. Eerst mijn voorraad maar op??

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat filmpje is heel duidelijk, zo zie je maar weer hoe het echt zit. Ik ben al een lange tijd overgestapt naar de 100% natuurlijke verzorging, denk hierbij aan aleppo zeep en arganolie. Ik bestel mijn producten bij www.weallloveit.nl, zei hebben ook cremé's en cosmetica.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb heel erg last van acne, hebben jullie tips voor me?

  BeantwoordenVerwijderen