zaterdag 5 februari 2011

Duurzame persoonlijke verzorging - 2


Ik lees nu van alles over ingrediënten in cosmetica die níet goed voor je zijn, de synthetische chemicaliën die je dient te vermijden. Dat bleek ook uit de bovenste afbeelding uit de blog van mijn 1e deel. Het is een hele rits van stoffen die je niet wilt smeren.

Maar ja, wat kun je dan wél gebruiken? Wel zo handig om te weten natuurlijk. Ik ga weer een overzichtje maken. Het zijn - voor zover ik het weet - onder andere producten van: Lavera, Earth line, Sea line, Sante, Living Nature, Auromere en Urtekram. Oh, en Marseillezeep natuurlijk. (Wie nog meer aanvullingen heeft, mag het zeggen.)

Goede producten

Ik heb wel eens eerder iemand horen vertellen dat de Sea line producten heel fijn zijn om te gebruiken, en dat dit spul nu eens echt goed werkte. Grappig dat dit nu weer terugkomt. ;)

Keurmerken
Echte natuurzuivere producten hebben een keurmerk. Dit is het BDIH- of ECOCERT keurmerk, dat garandeert dat er op een correcte manier wordt omgegaan met mens, dier en milieu.

BDIH keurmerk
Cosmetica met het Duitse BDIH-keurmerk bevat alleen plantaardige grondstoffen, zoals plantaardige oliën en vetten, bloemenwater, etherische oliën en aroma's uit biologische teelt. Het bevat geen siliconen, paraffine, synthetische kleurstoffen en geurstoffen. Het is 100% dierproef- en gentechvrij. Er kunnen echter wel emulhatoren en tensiden worden gebruikt, mits ze op natuurlijk wijze uit natuurlijk grondstoffen zijn gewonnen.
(Bron: Veggie in Pumps) 

ECOCERT keurmerk
 De Franse variant van BDIH is het ECOCERT keurmerk, en heeft vrijwel dezelfde uitgangspunten als de BDIH. ECOCERT heeft daarnaast ook richtlijnen opgezet voor fairtrade.
(Bron: Veggie in Pumps)

 

Producten met het BDIH keurmerk:
 • De Traay
 • Dr. Hauschka
 • Earth Line & Sea line
 • Lavera
 • Living Nature
 • Sante
 • Urtekram

Producten met het ECOCERT keurmerk:
 • Urtekram

(Op Ecocert.com zou een hele lijst staan met merken die dit keurmerk hebben, maar die kan ik helaas niet vinden.)


Overige keurmerken
In Nederland werd in 1997 het verboden om cosmetica op dieren te testen, en sinds 2009 is dit in heel Europa verboden. Toch zijn er nog veel producten in de winkels wél op dieren getest, omdat veel cosmetica uit landen komt waar dierproeven nog niet verboden zijn.
In 2013 komt er naast het testverbod gelukkig ook een handelsverbod voor cosmetica die op dieren is getest. Over 2 jaar zou in principe alle cosmetica in de winkel dierproefvrij moeten zijn. Tot die tijd garandeert het keurmerk links dat producten met dit logo in ieder geval níet op dieren zijn getest. Er kunnen echter nog wel synthetische chemicaliën in het product zitten.

Interessante sites:

12 opmerkingen:

 1. www.besopure.nl is een webwinkel waar ze ook hele mooie producten hebben. Heel veel keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super dat je dat hebt uitgezocht, lekker overzichtelijk zo. Lavera en Urtekram vind ik zelf heel fijne spulletjes hebben. Weleda heeft overigens wel een aantal producten met SLS geloof ik. Ik mailde overigens pas naar nivea (nav hun puur & nogwatlijn) of de ingredienten ook ergens op hun site staan zodat ik kon checken of het echt zo puur en nogwat was. Maar nee. Echt belachelijk eigenlijk, dan moet je het of kopen, of een verklarende woordenlijst meenemen als je wilt weten wat erin zit? Dan denk ik: zo puur is het dan vast niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die puur en natuurlijk van nivea, is zeer zeker niet natuurlijk.. Want z hebben geen keurmerken, onlangs was nog op tv dat natuurlijk, puur en zelfs biologisch overal op mogen omdat hiervoor nog geen wet is die verbiedt dat als het niet natuurlijk is, het `natuurlijk` niet mag gebruiken. Dus niet geloven :)

  Onlangs vond ik deze site: http://cosmeticdatabase.com/ waar je de producten kunt checken op schadelijkheid voor je gezondheid. Het is wel een Amerikaanse website waar er vooral producten die gebruikt worden in Amerika getest zijn. Maar ook resultaten van Weleda kun je er vinden. Niet altijd positief kan ik je wel zeggen ;)

  Miss L

  BeantwoordenVerwijderen
 4. vind het moeilijk hoor, gebruik over het algemeen de 'goede dingen'maar heb grote moeite een goede deo te vinden en het is zo duur. Ik ga ook van veel zogenaamd goede deo's verschrikkelijk stinken. Nu ben ik toch overstag gegaan voor de deo pure & natural van Nivea, maar daar zit dus ook troep in.

  Ik gebruik wel regematig spullen van avalon organics, ze hebben heerlijke shampoo's en douchelotions maar wel 8,95 per flesje. Ik koop het vrijwel alleen in de aanbieding.

  Tot nu toe bevalt vooral marseillezeep het best, als shampoo en zeep: het werkt goed en is goedkoop, ik hoef me ook minder in te smeren sinds ik dat gebruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor de tips over Weleda! Ik zal hem uit het overzichtje halen. Die cosmeticadatabase is ook erg handig. Weleda komt daar idd niet erg best uit.

  Ik geloof ook niet dat Nivea puur en natural echt zo biologisch is. Als ze hun ingrediënten niet willen mailen, dan hebben ze vast wat te verbergen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi overzichtelijk lijstje, maar mijn vraag is dan meteen: Waar koop je deze producten dan? Alleen via webshops? Want dan haak ik al meteen af, wil zoiets als ik het voor het eerst koop graag even besnuffelen en voelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goede vraag, waar koop je de spullen... Ik heb ze gezien bij een biologische supermarkt in de stad waar ik werk. Misschien ook in reformwinkels?

  De earth en sealine producten zijn ook te koop bij de Rode Pilaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En hoe zit `t met Rituals?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo, ik koop mijn natuurlijke verzorgingsproducten bij Fair&Fabulous,hier weet ik zeker dat het veilig is want zij verkopen uitsluitend gecertificeerde natuurlijke producten! www.fair-fabulous.com

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik koop dit op een nederlandse website www.biomy.nl
  Biologisch en natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen