vrijdag 25 februari 2011

Steeds meer biologisch


De overgang van een reguliere levensstijl naar een meer duurzame en biologische gaat langzaam maar gestaag bij mij. Waar Zena met zevenmijlslaarzen op een super biologische en groene levensstijl is overgestapt, doe ik het in een wat rustiger tempo. Iedereen zijn snelheid zullen we maar zeggen. ;)

Ik ben vanaf 1-1-2009 begonnen met het voortaan kopen van biologische melk, eieren en vlees, in plaats van gedachteloos danwel schuldgevoelens-wegduwend de reguliere variant te kiezen.

Na het lezen van over chocola waarvan de cacao door kindslaven werd geplukt, ben ik direct overgestapt op fairtrade chocola, en daarna uiteraard zo veel mogelijk andere producten, zoals rijst en bananen. Dit werd mijn goede voornemen voor 2010.

In augustus 2010 heb ik via allerlei blogs de 'consuminder' lifestyle ontdekt, en ik ben al snel daarna zelf mijn eigen blogje begonnen. Dit blog is op zijn beurt weer een nieuwe impuls om verder te gaan en om steeds duurzamer te gaan leven.

Sommigen halen hun boodschappen door te winkelen bij een biologische boer of het daar via een webwinkel te bestellen. Ik doe nog steeds boodschappen bij de gewone supermarkten. Ik vind boodschappen doen eigenlijk best leuk, en ik vind het fijn om zelf te kiezen wat ik koop. Ik ben nu bezig om nog meer spullen zo veel mogelijk te vervangen door de biologische en fairtrade variant.


Wat kocht ik al biologisch?
 • Vlees melk en eieren dus
 • chocola, rijst en bananen
 • pizza
 • veldsla

Nu 'ontdek' ik dus steeds meer biologische varianten in de supermarkt.

Nu heb ik ook deze biologische dingen:
 • boter
 • bakboter
 • bloem
 • pizza
 • suiker

Ben weer helemaal blij met m'n bio variantjes! :)

  En er is vast nog wel ruimte voor verbetering:
  • bio brood
  • biologische olijfolie
  • meer biologische groente en fruit
  • ....?
  • Deze dingen zou ik dus wel kunnen bestellen bij biologische boeren in de buurt via zo'n online bio boodschappenwinkel, en het vervolgens thuis af laten leveren.

  Heb jullie nog tips of aanvullingen voor het biologisch boodschappen doen?

  5 opmerkingen:

  1. Bij mij gaat het net zo, ook stap voor stap. Vandaag voor het eerst biologische suiker en fair-trade hagelslag gekocht, en dan voel ik mij een hele piet. Maar dat ik er nog lang niet ben, dat weet ik ook wel!

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben eigenlijk meestal wel een beetje van alles of niets ... En ik had nu echt lang genoeg gewacht met deze stap. Maar ik had wel het geluk met een boerderij/tuinder met behoorlijk compleet assortiment in mijn buurt! Ik koop eieren en melk trouwens ook bij de supermarkt (bio). Vandaag nog een zwik fairtrade paaseitjes voor manlief gescoord. Zijn erg lekker zegt ie ;)

   Maar dit voelt zooo goed, he!

   Bedankt voor het linkie ook!

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik koop ook regelmatig biologisch broodbeleg, zoals jam, chocopasta en ook biologische pasta, mayo, mosterd.
   Gewoon telkens als iets op was, verving ik het voor een bio variant. Zo spreid je de kosten en wennen de huisgenoten ook aan andere spullen.
   De voorwaarde is wel altijd dat het door de smaaktest komt. Zo beleven ze hier mopperen dat de bio pindakaas niet oke was, dus ben ik weer overgestapt op Calve, waar in ieder geval geen transvetten in zitten.

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zijn meerdere biologische markten in Nederland. Daar vind je vaak goede aanbiedingen van groente en fruit. Ook kaas is veel goedkoper.

   Misschien een steuntje in de rug voor de overstappers.
   Weet dat je niet alleen de natuur spaart met bio eten maar ook mensen. De afgekeurde pesticiden gaan nl allemaal naar ontwikkelingslanden. Toen ik in India was wilde ik heerlijke verse appeltjes eten maar werd gewaarschuwd dat ze zwaar vervuild waren en wel ja door afgekeurde pesticiden uit Europa. de lokale bevolking daar weet van nagenoeg van niets en hebben bovendien weinig keus dan deze bespoten groente en fruit eten. dit gebeurd niet alleen daar ook naar veel andere landen worden afgedankte/afgekeurde pesticiden gestuurd. Zij krijgen dit dan gratis en de bedrijven hier besparen geld doordat ze het niet hoeven af te breken.

   En dan nog een tip.
   Biologische eten lijkt soms heel duur omdat we "gewend" zijn groente en fruit te eten buiten het desbetreffende seizoen. Indien je seizoenen producten koopt zul je al snel merken dat het niet eens zoveel scheelt. dat is wel iets waar je aan moet wennen. Einde winter is er minder keus. Dus je moet in zekere zin anders gaan koken. Een bio komkommer in deze tijd is onbetaalbaar maar in de zomer maanden zijn stek komkommers dezelfde prijs als bij veel andere winkels.

   En dan nog iets tja het lijkt een gloeiende druppel op een hete plaat.
   Ik ben inmiddels 39. Op mijn tiende besloot ik om vegetarisch te worden. Dat was toen der tijd echt shockerend. Er waren maar weinig mensen die vegetarisch waren. Ik wilde een statement maken en een voorbeeld zijn. Niet dat ik vond dat men geen vlees meer mocht eten meer uit protest tegen de manier waarop de dieren behandelt werden en in welke mate er vlees geconsumeerd werd. Welnu het heeft wat jaren geduurd. Zelfs mijn familie accepteert het nu.Steeds meer restaurants hebben vegetarisch alternatieven, je bent niet langer een vreemde. Al met al vind ik dat ik mag stellen dat die druppel er toch toe heeft bijgedragen dat men nu anders met vlees omgaat. Niettemin hebben we nog een lange weg te gaan.

   Succes allemaal met de bio tour. Ben blij te lezen dat meer en meer mensen zich bewust worden.

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem, bedankt voor je lange reactie! Ik zal eens uitkijken naar de biologische markten, er zal er ook vast wel één bij mij in de buurt zijn. Ik weet uit mijn hoofd dat er elke zaterdagochtend in de Jordaan op de Noordermarkt een biologische markt is. Ik woon alleen niet meer (soms helaas!) in Amsterdam.

   Ik krijg ook van die afkeurende reacties uit mijn omgeving, biologisch vinden de meesten maar stom en ze denken dat bio gewoon nep is (hetzelfde product in een duurder groen jasje). Ik heb aardig wat over me heen gekregen ook, maar ik eet nu twee jaar biologisch en inmiddels zijn ze bijgedraaid en houden ze er rekening mee.
   Ben toch blij dat biologisch/vegetarisch/duurzaamheid etc steeds groter wordt in de samenleving. :) Hopelijk wordt het ooit de norm!

   BeantwoordenVerwijderen