dinsdag 5 april 2011

Een zee vol gezichten


Wie staat bij de supermarkt bij de tijdschriftensectie ook wel eens lekker door de tijdschriften te bladeren? ;)
Ik doe dat wel eens, ik ben nieuwsgierig wat er in een bepaald blad staat en blader dat dan door, om het vervolgens niet te kopen. Ik vind tijdschriften vaak nogal prijzig, en eenmaal gelezen doe ik er vaak toch niets meer mee. Meestal belandt het na lange tijd via de ik-doe-niets-meer-met-dat-tijdschrift-maar-ik-vind-het-zonde-om-weg-te-doen-stapel uiteindelijk toch in de blauwe papiercontainer.

In de National Geographic Traveler zag ik een leuk artikeltje staan over prachtige beelden onder water, waar vissen tussen zwemmen. Ik dacht eerst dat het antieke Europese beelden waren, die - na bijvoorbeeld een overstroming - op de bodem van de zee terecht zijn gekomen.

Het blijken echter moderne beelden te zijn, en ze dienen een ecologisch doel. De beelden zijn ontworpen door de Brits/Guyanese kunstenaar James de Caires Taylor. Hij liet op de bodem van de oceaan nabij het Caribische eiland Grenada diverse beeldengroepen van in totaal zo'n 65 beelden neerzetten.

Over de hele wereld staan koraalriffen onder druk door zowel natuurrampen als door toedoen van de mens. Reeds 40% van de werelds' koraalriffen is al verwoest. Ook in de omgeving van Grenada is koraal verwoest door orkanen en tropische stormen. Taylor, verontrust door de verdwijnen van het koraal, kwam op het idee de natuur een eindje op weg te helpen met het herstel.

Hij ontwierp een groot aantal beeldengroepen van staal en cement, en liet deze tussen de 5 en 25 meter diepte plaatsen op de oceaanbodem. De beelden zijn behandeld met een extra laagje die ze koraal-vriendelijk maakt. Met het verstrijken van de tijd transformeert elk beeld onder water: het gladde oppervlak wordt bruin en groen, en het beeld wordt langzaam bijgeschaafd en gehavend door de zeestromen en het ontkiemen van kleine koraalpoliepjes.
 
Het is de bedoeling dat de beeldengroep in de loop der tijd op een natuurlijke manier transformeert in een kunstmatig rif. De sculpturen worden een toegangsoord voor tropische vissen en andere organismen, en het is een plek waar koraal op een natuurlijke wijze kan groeien en ontwikkelen. Het duurt ongeveer tussen de 10 en 80 jaar voordat hard koraal gevormd is, maar Taylor zegt dat hij al het begin van koraal op een paar beelden ziet groeien. 

Op de website van Taylor staan foto's van de geleidelijke transformatie van de originele pure beelden naar een koraalrif. Bezoekers van het eiland kunnen tussen de beelden door duiken of ze bewonderen als ze aan het snorkelen zijn. Dit schijnt een unieke en bijzondere ervaring te zijn. Doordat de beelden onder water staan en ook het licht anders is, ontstaat er een mysterieuze en spookachtige sfeer.

De beelden stellen de bevolking van Grenada voor, en vertellen hun folklore en geschiedenis.

The Lost Correspondent
Één van de beelden is The Lost Correspondent, een figuur achter een bureau met een typemachine. Het bureau was bedekt met krantenartikelen, maar raakt steeds meer bedekt met zand. Het beeld symboliseert de enorm snelle vooruitgang in communicatie.



The Archives of Lost Dreams
Het archief van verloren dromen stelt een onderwaterarchief voor, met een archivaris. Het archief bestaat uit honderden boodschappen in flessenpost. De archivaris registreert de boodschappen op categorieën, zoals hoop, angst, verlies of vreugde. Het beeld staat op een plek waar in het verleden koraal is verwoest door stormen en orkanen.



Vicissitudes
Een andere prachtige beeldengroep is Vicissitudes. Het zijn 30 beelden van kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 14 jaar, die in een cirkel staan en elkaars hand vasthouden. Deze beeldengroep symboliseert de cirkel van het leven. De beelden zijn levensecht, want ze zijn gemaakt van mallen van kinderen van diverse etnische afkomsten van Grenada. Deze groep staat 5 meter onder water.


Inmiddels staan er nog tal van andere beelden op andere plekken in de oceaan, waaronder bij Cancun, Mexico. Hier staat zelfs een groep van 400 beelden bij elkaar. Elk beeld of beeldengroep heeft bovendien een symbolische betekenis. Zo heet de groep van de 400 beelden Silent Evolution en symboliseert de nieuwe respectvolle relatie van de mens met de natuur.

Van zo'n mooi initiatief wordt je toch hartstikke blij?

Bron:
Underwatersculpture.com

5 opmerkingen:

  1. Geweldig en wat fijn dat je het deelt, Ik werd er meteen erg blij van!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het apart, mooi, bijzonder, en toch vraag ik me af wat of wie hier achter zit. Wie financiert zoiets en waarom? Want dit is geen project wat één man kan financieren of produceren? Ik heb namelijk eens meegemaakt hoelang het duurt om één kunstwerk gefinancierd en geplaatst te krijgen, en dat was nog boven de grond.
    Het maakt het niet minder mooi natuurlijk.

    Liefs, Haagje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ontzettend mooi, ik zou er meteen willen snorkelen( in een klein gezelschap en met respect voor voor het zeeleven natuurlijk)

    Geweldige om te zien hoe kunst en het behoud van de riffen zo spectaculair kunnen samengaan.
    Bedankt voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig - dat zou ik nog wel eens met eigen ogen willen zien :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kreeg er kippenvel van. Prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen