zondag 5 september 2010

Het is altijd uitverkoop

Ik kwam vandaag de afleveringen van Goudzoekers tegen, een programma "over de zin van het leven en wat het kost". De aflevering 'Uitverkoop' vond ik een echte eye-opener.

Wat blijkt? Het is in Nederland vrijwel altijd uitverkoop. De koopjes en kortingen zijn vooral gericht op vrouwen, en bedoeld om ze de winkel in te lokken. Mannen schijnen daar minder gevoelig voor te zijn.

Als je dan in de winkel tegen een leuk afgeprijsd artikel aanloopt, denk je dat je een koopje hebt gevonden, dat je de winkel te slim af bent en dat je zoveel euro hebt bespaard. Één van de presentatoren vond het zelfs zielig voor de winkelier als ze het niet zou kopen. (Heb ik ook, hoe vaak ik niet iets heb gekocht, omdat ik het anders 'zielig' vond voor de verkoper of de winkel die dus duidelijk minder aan een product ging verdienen..!)

Een koopje is echter geen koopje en de winkelier is zeker niet zielig. Zoals iemand in de aflevering opmerkte: winkels verkopen juist meer tijdens de uitverkoop, en maken dan ook meer winst. Massa is de grote wet van de retail. Massa is kassa.

Nog een goede reden om te consuminderen en je niet gek te laten maken door de uitverkoop. :)

3 opmerkingen:

  1. Ik weet niet meer waar, maar ik heb wel eens gelezen dat kleding makkelijk 20x over de kop gaat. Nu zou je dat wel met een korreltje zout kunnen nemen, maar ik houd voor mezelf wel aan dat als ze 70% korting kunnen geven, er nog steeds op verdiend wordt, ook al is het maar een beetje. Uit meelij neem ik dus niets mee! En je hebt gelijk; het is bijna altijd uitverkoop. Je moet echt goed in de gaten houden wanneer het echt uit-uit-uitverkoop is (met bv 70 of 75% korting), anders betaal je alsnog meer dan je bv een week later zou doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is dat met die vrouw met 100 spijkerbroeken bij de Dolle Dagen ofzo?

    Ik vond het een mooi programma.

    Wat LLMM zegt, klopt wel volgens mij. In Polen komt alles uit China en daar kost het allemaal een fractie van wat het hier kost, terwijl het toch heel vaak het zelfde spul is.

    Nu zijn de kosten voor huisvesting e.d. hier natuurlijk ook hoger maar goed.

    Ik denk maar: als een product zo goedkoop is, zal er wel iemand de prijs voor betalen. Dan liever tweedehands, of wat meer geld voor iets echt goeds.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klopt, dat was inderdaad met die vrouw met 100 spijkerbroeken bij de DDD. Ik heb zelf ook in Amsterdam gewoond en ik herken veel locaties in de film :) Ik kwam vroeger vaak ook voor mijn lol in de Kalverstraat en dan moest ik vaak toch iets meenemen natuurlijk..

    Jullie hebben allebei ook gelijk: dat winkels nog steeds winst maken met 70 of 75% korting, en dat het vaak ook beter is om iets tweedehands te kopen of wat meer geld te betalen voor iets goeds.

    Alleen, met kleding lijkt me dat best lastig, want bijna alle kleding komt toch uit China of vergelijkbare lage-lonen-landen. Heb je daar wel de optie van de duurdere duurzame variant?

    BeantwoordenVerwijderen