donderdag 2 september 2010

Duurzaam sparen en besparen

Ik ben eigenlijk al een tijdje bezig met op een duurzame manier proberen te leven en te sparen. Een overzichtje:

Toen ik ruim anderhalf jaar geleden in Zuid-Afrika was, vertelde een lodge-eigenaar me tijdens het eten dat hij de vegetarische toeristen er altijd  beter en gezonder uit vond zien dan de mensen die wel vlees aten. Dit terwijl er een enorme steak op zijn bord lag (Zuid-Afrikaners zijn echte vleeseters, denk aan de braai!) Dit zette me wel aan het denken, en toen besloot ik ter plekke om en minder vlees te eten en dan alleen nog biologisch. 

Dus:
 • Mijn goede voornemen vanaf 1-1-2009: Alleen nog biologisch vlees, melk en eieren kopen. Hier houd ik me nog steeds aan. 
Verder:
 • Na het lezen van een artikel over kindslaven die cacao moesten plukken, besloten om alleen nog fairtrade chocola te kopen. Dit werd het goede voornemen van 2010. Inmiddels koop ik ook andere fairtrade producten, zoals rijst.
 • Sinds mei 2010 houd ik een kasboek bij in excel. Ideaal! Ik weet precies hoeveel er in komt, hoeveel er uitgaat en waaraan, en hoeveel ik kan sparen.
 • Het grootste gedeelte van mijn spaargeld ondergebracht bij duurzame banken als ASN en Triodos Bank. Ook een spaarrekening bij LeasePlan Bank geopend voor de hoge rente.
 • Beginnetje gemaakt met minimaliseren en consuminderen: Ik ben begonnen in het boek van 'Organiseren van binnen naar buiten' (zie leeslijst), en de eerste delen van het huis zijn al opgeruimd! 
 • Niet meer gedragen kleding zit inmiddels in de containers voor het Leger des Heils en Humana.
 • Vroeger kocht ik maar van alles, waaronder veel boeken die uiteindelijk eindigden op zolder. Ik heb inmiddels bijna 30 boeken via bol.com verkocht. :) Ben ik ze mooi kwijt en een ander is er blij mee.
 • Boeken die ik niet kan verkopen gaan naar een vriendin of een leesgraag nichtje.
 • Bijna vergeten: sinds ik op mezelf woon heb ik ook groene stroom.
Hier ga ik natuurlijk mee verder, en ik ben ook van plan om boeken te gaan recenseren of bepaalde stukjes eruit te lichten. Het eerste boek wordt 'Overleef de kredietcrisis' van Willem Middelkoop. Het lijkt saaie economische kost, maar er staan hele interessante dingen in, ook op het gebied van duurzaamheid. Dit volgt dus nog!

2 opmerkingen:

 1. Dat boek van Willem Middelkoop is echt leuk. En bijzondere herinneringen want ik heb het gelezen toen ik werd ingeleid van mijn zoontje, haha.

  Ken je die chocola van Tony's chocolonely ofzo? Die heeft een proces gewonnen van een of andere chocolademaker omdat hij claimde als enige slaafvrij te zijn. Hij zat ook in Keuringsdienst van Waarde.

  Leuk wat jij (ook) allemaal doet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga je blog ook volgen, heel leuk om te lezen! Het verkopen van boeken doe ik nu ook, ik ben er ook al zeker een stuk of 30 kwijt en met ruim 100 advertenties op MP hoop ik dat dat niet het laatste is ;-) Als het echt (te) lang gaat duren, breng ik het mooi naar een kringloopwinkel of geef ik aan iemand die er ook weer plezier van kan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen