donderdag 30 september 2010

Duurzaam schoonmaken


In het bespaardagboek 2006 van Marieke Henselmans (onlangs van de bieb geleend) staat een leuk stukje over besparen op schoonmaakmiddelen. Ik kocht vroeger ook altijd de meest in het oog springende schoonmaakmiddelen. Voor elk schoonmaakklusje natuurlijk een ander schoonmaakmiddel. Ze zijn niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu.

Soda en natuurazijn zijn goedkoper en belasten het milieu niet. Je kunt er van alles mee schoonmaken, ontvetten en ontkalken. Vast gesneden koek voor de meesten, maar ik heb dit nooit bewust van thuis meegekregen, dus voor mij is het best een eye-opener. ;)

Nu zijn er ook milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen op de markt, bijvoorbeeld de puur en eerlijk  lijn van AH.  Ik heb inmiddels al de ecologische allesreiniger en het wasmiddel. Nu wil ik ook soda en biologisch natuurazijn erbij kopen om te proberen zo duurzaam mogelijk schoon te maken.

Wat vinden jullie van de puur en eerlijk lijn van AH? Is het echt ecologisch of gewoon een slimme marketingtruc? En waar maken jullie mee schoon? (Of heb je een vriendje die goed kan schoonmaken, want dan heb je het goed voor elkaar!)

8 opmerkingen:

 1. De puur en eerlijk lijn van de AH ken ik niet.
  Ik gebruik vaak Swipe, tegenwoordig de vervanger Sorbo blue wonder.
  Dit maak in aan in een plantenspuit, en dat gebruik ik voor heel veel dingen. Van vlekken in de kleding, als ontvetter maar ook gewoon om even snel wat schoon te maken. Beetje spuiten en dan met een microvezeldoekje eroverheen.
  Verder heb ik groene zeep om de badkamer mee schoon te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb vaak Froggy. Zweeds, eco en het ruikt erg lekker :) En verder ecover. En een berg microvezeldoekjes. En een wat wazige blik zodat niet alles brandschoon hoeft ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist niet dat ah een eerlijk en puurlijn daarvan had. Ik gebruik wel soda een keer maand om de gootstenen lekker door te spoelen (voorkomen is beter dan genezen) Verder gebruik ik ook natuur/citroenazijn, daar gaat al je kraanwerk mooi van glimmen! Van allesreiniger heb ik wel gewone, verder ook glorix voor het toilet. Ik heb ook nog groene zeep. Echt die hele dure middeltjes gebruik ik niet, die ouderwetse daar kan je goed mee schoonmaken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het moeilijk afstand te doen van de schreeuwerige flessen allesreiniger die zoveel beloven... W.b. de Albert Heijn producten: ik heb wel het idee dat de Albert Heijn steeds meer ecologische producten heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Om de vraag te beantwoorden of het niet commercieel is van AH om nu met ecologische producten op markt te komen. Dit is helaas wel het geval. Een vriend van mij heeft jarenlang gewerkt als vrijwilliger bij de Wereldwinkel waar ze ook acties ondernemen voor fairtrade of biologische markt. Jarenlang heeft Wereldwinkel AH benaderd om meer fairtrade/biologische producten op markt te zetten, jarenlang wilden ze hier niets van af weten. Tot het " in" werd wilden ze het wel.. En als je goed kijkt hebben ze altijd : biologisch OF ecologisch OF fairtrade OF diervriendelijk in pakket staan. Dus het kan bijvoorbeeld biologisch zijn maar niet diervriendelijk. Dit is niet goed... Daarom kun je beter kijken naar keurmerken bijv EKO en niet naar AH zelf. Al kan de bio product van AH natuurlijk beter zijn dan een euroshopper...

  Enne groene zeep helpt ook heel goed tegen hardnekkige vlekken en is ook zeer milieuvriendelijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Linde, ja, klopt dat had ik dus ook gelezen, dat het niet altijd zo 'puur en eerlijk' is. In een artikel stond dat andere supermarkten als Plus en Jumbo al eerder biologische producten verkochten (van bio+), en dat AH toen in die markt is gesprongen met een eigen lijn en zo klanten afsnoept.
  Dus nee, AH zal er inderdaad puur commerciële bedoelingen mee hebben. Al moet ik wel zeggen dat op heel veel producten van AH wel het eko-keurmerk staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik werd onlangs getipt door een vriendin, welke BIOnyx, 100% biologische allesreiniger had gebruikt. Zij schijnen ook biologische vaatwas tabletten en wasmiddel te hebben. Zeker een aanrader.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Stop met die nep eco trope, doe het echt duurzaam. Wisten jullie dat wij een lijn hebben op basis van goede bacterien? Zware chemicalien in schoonmaakmiddelen zijn zo 2013. Albert Heijn heeft overigens geen interesse in onze producten dus wij beschouwen dit als marketingtrucs om "bij te blijven" met de rest. (Op de kleintjes letten) voor meer info kijk bij nuvoclean en download de brochure.

  BeantwoordenVerwijderen