donderdag 17 maart 2011

Moestuin poging 1.0

Toen ik vorig jaar 'het consuminderen' en alles wat daarbij kwam kijken ontdekte, wilde ik ook gelijk een moestuin beginnen en mijn eigen verbouwde plantjes eten. Het was alleen toen augustus/september en het seizoen was al bijna voorbij.

Nu is het weer maart en overal zie je weer allerlei planten voor in de tuin straks te koop staan. Ik had vorig voorjaar ook van alles geplant in de tuin, maar dat waren vooral eenjarige plantjes, zoals viooltjes en afrikaantjes. Eigenlijk zonde, want nu is alles weer weg. Nu ga ik dus voor vaste planten. Ik heb van de week in ieder geval al een aantal zaden gekocht voor in de tuin straks.

Ik heb nu zaadjes voor:

 • Veldsla
 • Fijne bieslook
 • Komkommer
 • en bloemenzaad voor o.a. zonnebloemen en goudsbloem


Ik heb vandaag ook een paar fruitplantjes gehaald, waaronder een witte en blauwe druif, en een bramenstruikje. Bij mijn ouders hadden we vroeger een grote bramenstruik. Lekker dat dat was in de nazomer! Dat wil ik dus weer. :) Bij de Karwei zijn fruitboompjes deze week in de aanbieding. Je moet er wel snel bij zijn geloof ik, want er was al heel veel weg! Ik heb nog staan twijfelen om nog 2 appelboompjes van 1,80 m mee te nemen, maar ik heb het toch maar niet gedaan. Mijn tuin is maar zo groot en ik wil hem niet helemaal vol gaan proppen.

Ik heb ook een klein forsythiastruikje gekocht! Je ziet ze nu overal in bloei staan en ik vind ze zo lekker vrolijk. Ik ga denk ik de hele boel zaterdag in de tuin zetten, dan schijnt het ook weer wat zonniger te worden.

Ik krijg van een collega trouwens ook allemaal goede tips. Zij heeft vroeger ook een (bloeiende) tuin gehad en weet er enorm veel vanaf.

Ze gaf tips om te kijken voor:
 • Vlinderstruik (komen allemaal vlinders op af)
 • Sering
 • Vrouwenmantel
 • Lavendel
 • Tomatenplantjes (schijnen makkelijk op te kweken te zijn)
 • Rozemarijn 
 • Kamille
 • Zaadmengsel van zomerbloemen en klaprozen te kopen
 • Munt-  en tijm te planten

Ik heb zelf al een basilicum- en een peterselieplantje in huis staan. Ik knip regelmatig wat af om voor in de soep, een saus of salade. Lekker! :) Ik heb wel eens geprobeerd om gewone tuinkruidenzaadjes op te kweken, maar dat is niet gelukt. Dat lag misschien eraan dat het in een klein potje zat met zo'n samengeperst stukje aarde wat je met water moest verlengen. (Of ik heb het te weinig water gegeven, dat vergat ik nog wel eens!)

Ik wil de moestuin in zo'n soort vierkantemetertuin gaan zetten:


Ik weet niet zeker wat er in het verleden allemaal met de grond is uitgespookt en hoe schoon de grond is. Ik heb één ideale plek voor de moestuin, maar de grond daar zit vol met allerlei diepe en hardnekkige wortels die je nauwelijks eruit kan krijgen. In de tuin zit ook de klimmende winde plant, en dat is leuk bij de schutting, maar als het bij je andere planten kan komen, kan het gaan woekeren en wurgt het gewoon de rest van de planten. Ik denk dat in de grond ook nog wel wat wortels van winde zitten, en ik moet het niet weten dat straks de moestuin in no time overwoekert raakt. Verder kan ik dan natuurlijk schone potgrond erin doen.

Ik wil verder nog wel:
 • augurken
 • uien
 • bosuitjes
 • rucola
 • aardbeien
 • aardappelen of misschien toch maar niet, ik heb nog zoveel aardappels liggen
 • misschien een bessenstruikje (maar ik hoorde van een collega dat daar juist veel vogels op af komen)

Heeft er verder iemand nog tips voor leuke plantjes of fruitstruikjes, of wat dan ook? Dit wordt m'n allereerste poging to moesen en ik ben een echte nitwit op dit gebied. :)Wacht eens...
....Als je bij Valhalla op 'tuinieren' klikt, komen er allerlei leuke berichtjes voorbij. Zij heeft in het gras een paar rondjes gemaakt, waar fruitboompjes instaan. Dat kan ik natuurlijk ook doen, dan kunnen die twee appelboompjes er toch nog komen! Of kan 1 boompje ook? Ik had net gehoord dat je er altijd twee moet zetten i.v.m. kruisbestuiving.

Oh ja: ik heb trouwens afgelopen maandag met dat heerlijke weer de tuin al helemaal opgeruimd en ein-de-lijk m'n kerstboompje geplant. Hij stond al sinds begin januari in z'n pot buiten. Hij is nog steeds mooi  groen en lijkt het wel best te vinden op z'n nieuwe plekje. Dus dat komt vast wel goed.

Ik heb er al helemaal zin in!

12 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Ik ben benieuwd hoe het allemaal gaat groeien bij je! Misschien een goed idee om er een net met kleine gaatjes over heen te maken voor de vogels.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt in elk geval redelijk fool proof dingen gekozen, dat doe je slimmer dan ik :)

  Wat grond betreft: wellicht kan je een compostvat op de kop tikken. Daar kan je al je groenafval in gooien en uiteindelijk heb je, na een jaar ofzo, prachtige tuinaarde.

  Bijkomend voordeel is dat je je groene container op kan zeggen. Wij met zijn vieren krijgen die bak nog niet vol.

  Heb eigenlijk geen vogels op mijn bessenstruikjes gehad, maar dat komt wellicht door de katten. Maar die heb jij ook toch?

  Kan je wellicht een keer met een tuinfrees door je tuin? Dan is alles wel omgewoeld tot een halve meter ofzo :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de Boerenbond kun je met `n beetje uit je tuin geschepte grond, `n bodemtest laten doen en wat betr. appelboompjes : als er 1 in de buurt staat komt `t wel goed met de bestuiving. Die zou dus ook bij de buren kunnen staan. grts en succes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vrouwenmantel en vlinderstruik zijn heel makkelijk te krijgen als stekjes van bekenden. Overigens zijn ook het kaukasisch vergeetmenietje, herfstanemoon en ooievaarsbek(vaste geranium) een aanwinst voor je tuin en ook vaak gratis te vinden omdat hij zich zo makkelijk uitzaait.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weet wel wat je doet met een bramenstruikje. Die kunnen namelijk verschrikkelijk woekeren. Bij ons vorige huis hebben we meters bramentakken uit de grond moeten trekken. Dus zet 'm ergens waar je er goed bij kan en in toom kan houden.
  Je vroeg op mijn blog hoe ik onze vierkante-meter-tuin beschermde tegen katten. Ik span er zo'n groen vogelnet over en als de plantjes gaan groeien breng ik die telkens met bamboestokken wat hoger. Dat net kun je ook over de druiven- en bessenplanten doen, anders zijn ze binnen no-time leeggegeten door de vogels, bij ons komen er vooral merels op af.
  Oh ja, sla en worteltjes groeien ook heel makkelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk zeg! Ik heb vorig jaar ook een paar fruitboompjes geplant. Mijn vierkantemetertuin was toen geen succes, maar ik was toen ook vrij laat in het seizoen. Ik wil dit jaar ook weer het een en ander gaan proberen. Wat lekentips die ik nog heb:

  - Knoflook kun je goed planten, gewoon een teentje in de grond doen, als het loof verdort is hij klaar om geoogst te worden
  - Kruiden schijnen onkruid weg te houden, dus vooral planten
  - Snoei is groei (en snoeien schijnt niet eens altijd zo krap te komen als veel mensen zeggen)
  - Heel veel plantjes kun je gemakkelijk zelf stekken, dan hoef je er maar één te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vrouwenmantel kan wel woekeren.. Ik heb genoeg, gratis af te halen in A'doorn... Peperplantjes doen het ook goed hier!!
  Courgette doet het altijd goed!! Als alles mislukt, heb je toch courgette.
  Tomaatjes zijn ook leuk, maar gevoelig voor schimmel.. Ik had vorig jaar niet een tomaat... Erg jammer.. Dit jaar zet ik ze verspreid door de hele tuin, misschien lukt het dan.. want spuiten.. NO WAY!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bedankt voor alle tips en reacties! :)

  De buurman heeft wel een tuin, maar dat is alleen een stukje gras en 4 eenjarige plantjes. Geen fruitbomen of zo, dus geen bestuiving. Aan de andere kant zit een pleintje, dus dat is ook geen optie.

  Ik ben nog steeds aan het nadenken over die twee appelboompjes. Morgen maar eens advies aan mijn moeder en ook aan m'n opa en oma vragen. Die hebben ook allemaal een moestuin, dus weten er ook veel van.

  Ik woon niet in de buurt van A'doorn, dus helaas. Een collega zei vandaag wel dat ze stekjes van vrouwenmantel voor me had.

  Ik ben ondertussen ook volop aan het kijken voor een tweedehands waterton, en ik ga aan een buurman vragen of hij wil ruilen van zwarte bak. Ik heb nu zo'n grote bak, maar ik heb zo weinig afval... Ook omdat ik zo'n beetje al het plastic eruit haal, dat scheelt echt veel. Een kleinere zwarte bak scheelt bovendien ook weer ruimte in de tuin.

  Nou, voorlopig genoeg plannen dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een courget doet het ook goed in de tuin.

  Inderdaad kijk uit met een braamstruik! Een derde van mijn tuin is overwoekerd en ik ben veel tijd kwijt met terugsnoeien en eruitgraven steeds. Dat gevecht duurt nu al 16 jaar! Als een tak de grond raakt komt daar weer een nieuwe struik! Bramen zijn dan wel lekker, maar een plaag in je tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Eenjarige plantjes zijn eigenlijk best een kostenpost... Ik val ook ieder jaar voor hun fleurige uiterlijk, maar als je elk jaar nieuwe moet kopen, wordt dat best een duur grapje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb vanmiddag met het fijne weer gelijk de fruitstruikjes gepland. Goede manier om de lente - die vandaag officieel is begonnen - te beginnen. :)

  Ik heb er ook van geleerd ja, van niet alleen maar een-jarige plantjes meer kopen.. Ik had vorig jaar voor het eerst een huis met tuin, dus verder geen ervaring en ik keek toen niet echt vooruit.

  Ik doe er nog wel een paar een-jarige plantjes bij denk ik. Misschien alles in 1 kleur, zoals die blauwe lobelia en wat oranje afrikaantjes erbij of zo. Ik kijk nog wel

  Ik zal verder goed oppassen met de bramenstruik! :)

  BeantwoordenVerwijderen