vrijdag 25 maart 2011

Het verenigen van je passies met geld en financiële onafhankelijkheid


Mieb van Bewuste Eenvoud had eergisteren een leuk onderwerp: het verenigen van je diepste passies, verlangens en dromen voor je leven aan geld en financiële onafhankelijkheid.

Mieb: "....95% van de bevolking leidt niet het leven waar zij eigenlijk van dromen. Vanuit je eerste baantje rol je doorgaans zo door in je carrière en raak je vaak verstrikt in een web van geld, werk en zorg. Een andere weg in slaan lijkt steeds lastiger, want hoe moet dat nou met de hypotheek en de vakantie en de afbetaling van de auto?"

Ik moest gelijk aan de Rat Race denken, een term die veel voorkomt in het boek Rijke pa, arme pa van Robert Kiyosaki. "De race waarbij je steeds meer moet gaan verdienen om je steeds grotere behoefte aan goederen te bevredigen. Je gaat meer kopen, krijgt daardoor meer schulden, moet daardoor meer verdienen, moet daardoor harder werken om promotie te maken. Als je eenmaal promotie hebt gemaakt wil je weer meer bezitten en herhaalt de cirkel zich. Je blijft je leven lang hard werken en je blijft in de schulden zitten: de Rat Race."

Ik zie het eerlijk gezegd ook niet zitten om straks een huis te 'moeten' kopen van zoveel ton, om daar vervolgens 30 jaar lang hard voor te moeten werken en er veel geld in te moeten stoppen in de vorm van hypotheekrente, aflossing, belastingen en onderhoud.
Is dat nou de zin van het leven? Dertig jaar of nog langer hard werken voor een stapel stenen op een duur stukje grond?

Mijn omgeving ziet het trouwens heel anders. Als je een hoge hypotheek kan krijgen en daarmee een groot huis kan kopen, heb je het 'gemaakt'. Ik vermoed ook dat veel mensen mijn broer bijvoorbeeld succesvoller vinden dan mij, omdat hij straks in zijn pasgekochte huis gaat wonen. Hij heeft alleen straks wel een schuld van minimaal 2 ton en schijnt zich al zorgen te maken om de aflossing straks. Hij wil ook nog lekker kunnen leven (= uitgaan en dure hobbies) en met een hypotheek erbij moet je toch keuzes gaan maken.

Diezelfde omgeving hamert er ook op dat het hebben van een goede vaste fulltimebaan Heel Goed en Belangrijk is. Maar ja, dan heb je weinig tijd en heb je 's zomers 3 weekjes vakantie om helemaal tot jezelf te komen.
Is dat 'het' dan?

Nou ja, terug naar het onderwerp.

Mieb stelde 3 existentiële vragen over je passies en geld:

1. Wat zou je veranderen als geld geen enkele rol speelt?
Wat mij betreft, zou ik in ieder geval voorlopig blijven werken bij mijn huidige baan. Ik heb het er enorm naar mijn zin en het is goed voor mijn sociale contacten. Ik zie werken wel als een verrijking van mijn leven, het is goed voor me, en ik voel me er nuttig door.
Verder zou ik als geld geen rol speelt, mijn huidige huisje of een ander (eco)huisje kopen. Liefst voor maximaal één of anderhalve ton ofzo. Met een zonnige tuin met voldoende ruimte voor allerlei fruitstruiken en fruitboompjes, moestuin, (zwem-)vijver, een waterput en wat kipjes.

2. Welke verlangens wil je vervullen als je nog maar tien jaar in goede gezondheid te leven hebt?
Dan wordt werken ook opeens een stuk minder belangrijk, en zou ik veel meer gaan reizen. Misschien ook een wereldreis maken. Ik zou in ieder geval mijn lijstje van reizen gaan afwerken en verder tijd die me nog rest doorbrengen met vrienden en familie. (Zo zie je gelijk wat je echt belangrijk vind in het leven!)

3. Als je nog maar 24 uur te leven hebt en achterom kijkt, welke dromen zullen dan onvervuld blijven? Wie ben je niet geworden die je wel had willen zijn?
Het eerste wat in me opkomt is dat ik niet naar bepaalde landen ben geweest die al heel lang op mijn lijstje staan, maar wat ik maar blijf uitstellen.
Ik had dan achteraf meer avonturen willen beleven.
Verder zou ik ook spijt hebben dat ik niet altijd mijn hart gevolgd heb, soms te onzeker ben geweest, en teveel geluisterd heb naar hoe je volgens je omgeving zou moeten leven.

Op vraag 2 en 3 krijg ik heel andere antwoorden dan op vraag 1. Als de tijd krap wordt, gaat mijn voorkeur toch uit naar reizen en tijd doorbrengen met vrienden en familie, in plaats van naar werken en bezit (voornamelijk een huis).
(Deze antwoorden lijken me trouwens ook vrij universeel.)

100% realistisch zijn de vragen natuurlijk niet. Ik zal waarschijnlijk nog wel langer leven dan 10 jaar (althans, dat mag ik hopen, en daar ga ik wel vanuit!), en veel reizen kost nu eenmaal ook veel geld.
Wat natuurlijk wel zou kunnen is werken en reizen, en dat steeds afwisselen.

Ik ben heel benieuwd:
Wat zijn jullie antwoorden op deze vragen?


Terwijl ik hier over nadenk, borrelen er trouwens nog veel meer inzichten op. Die ga ik eens fijn uitwerken en in een blogje voor morgen zetten.

7 opmerkingen:

 1. Ik zou niet anders willen dan wat het nu al is! Dat is gunstig dus. Ik heb genoeg aan een paar weken Oostenrijk of Scandinavië af en toe. En dat doen we al! Anders zou ik mijn familie, vrienden en katten te veel missen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kon ook een hele hoge hypotheek krijgen in m'n eentje. Daar schrok ik toen eigenlijk wel van. Ik wilde daarnaast ook nog beleg op brood en leuke dingen doen. Ik heb nu ook nog wel een vrij hoge hypotheek in m'n eentje, maar met volledige aflossing, ik zit niet aan m'n top. Ik kan het makkelijk betalen. Maar toen ik met het gedoe van m'n werk zat, had ik toch wel even flinke stress.
  Ik denk dat het het belangrijkste in je leven is dat je je passie volgt. Dan komt het geld en succes vanzelf.
  Als geld geen enkele rol zou spelen, ik zou op het moment niets willen veranderen, ik ben blij zoals het nu is.
  Ik weet niet helemaal wat ik van vraag 2 moet vinden. Het kan elk moment afgelopen zijn. Ik ben een positieve denker en ga ervan uit dat ik 100 word, maar bij wijze van spreken kan je morgen een ongeluk krijgen. Ik vind daarom dat je altijd moet doen wat je wilt doen. Jezelf doelen stellen en dingen doen die je altijd al had willen doen. Het maximale uit je leven halen. Ik doe elk jaar altijd een paar dingen die ik nog nooit gedaan heb. Het hoeven niet perse grote dingen te zijn, het kan ook iets kleins zijn.
  Bij vraag 3 is mijn antwoord dat ik nergens spijt van heb wat ik heb gedaan. Van wat anderen vinden trek ik me gedeeltelijk niets aan. Wel van mensen die echt dichtbij me staan. Maar ik moet wel meer naar m'n gevoel luisteren. Daar ben ik op dit moment mee bezig. Ik doe geen dingen meer waar ik geen zin in heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar ik van droom ? Tegenwoordig van niet veel meer - ik heb (bijna) alles wat ik wou al (zowel materieel als immaterieel) - eigenlijk wil ik alleen maar de zekerheid dat alles goed gaat komen, maar dat kan niemand je geven ...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ow ik vind het heerlijk om te dromen, maar ben ook tevreden met zoals het nu is. Als ik dood zou gaan, zou ik geen spijt hebben van dingen die ik niet gedaan heb ook al heb ik nog steeds grote plannen.

  Liefs, Haagje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als geld geen rol zou spelen? Zou niets veranderen. Gewoon op het gemakje richting NO vertrekken, dat dan wat sneller zal gaan dan nu.

  Had ik nog tien jaar te leven volgens de 'experts' dan zou ik me daar toch niet bij neerleggen hoor.

  Ik heb me eigenlijk nooit zo'n voorstelling gemaakt van wat ik wilde worden of zijn, ik heb nergens spijt van.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als geld geen rol zou spelen, dan had ik een stel echte bouwmannen in dit huis gezet en het omgetoverd tot een afbetaalde ecoboerderij. Dan had ik alle zekerheid die ik nodig had en zou ik nog wat rustiger aan doen met werk en meer genieten. Dat probeer ik nu al te doen, dus ik zou niet echt iets anders gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een interessant logje. Je kunt je inderdaad afvragen of dat is wat je uit het leven wilt halen: werken om een huis te betalen, waar je overdag dus niet eens kunt zijn, omdat je moet werken.

  BeantwoordenVerwijderen