dinsdag 3 mei 2011

De wereldlijke bezittingen van de mens

Ik kwam via het blog van Everyday Minimalist terecht op de site van de Chinese fotograaf Huang Qingjun. Hij heeft een aantal Chinese gezinnen gefotografeerd die al hun bezittingen voor hun huis hebben tentoongesteld. Ik vind de foto's (net als EM) fascinerend. Klik eventueel op de foto voor een vergroting.

2007
China 

Zo leven sommige mensen dus. Mijn spullen passen niet in mijn achtertuin, dat weet ik zeker. Al helemaal niet als ik ze nog eens netjes tentoonstel ook! Zo wordt je eigenlijk weer met je neus op de feiten gedrukt dat we in de Westerse wereld gewoon veel te veel spullen hebben.

Via via kwam ik terecht bij een boek van Peter Menzel, Material World: a global family portret. Het boek dateert uit 1994, maar is eigenlijk nog altijd actueel. Menzel fotografeerde 30 soortgelijke families in 30 verschillende landen, elk met al hun bezittingen voor hun huis uitgestald. De onderlinge verschillen schijnen verbluffend te zijn. Sommige families hadden maar een uurtje nodig om hun spullen tentoon te stellen, terwijl anderen dagen bezig waren om een soort platvorm te bouwen waar alles kon staan. 

De bedoeling van het boek was om de bezittingen te laten zien van diverse families aan het einde van de 20e eeuw. Ik denk dat als je vandaag de dag hetzelfde project zou maken, de verschillen nog veel groter zouden zijn. Vooral gezinnen uit rijke welvarende landen zullen anno 2011 waarschijnlijk nóg veel meer spullen bezitten.

1993
Mali
 India
 Amerika
 

(Het Amerikaanse meisje is trouwens van mijn leeftijd. Ze was ten tijde van de foto 10 jaar oud, net zo oud als ik in 1993/1994 :) )

Ik heb het boek inmiddels gereserveerd bij de bibliotheek. Ik ben erg benieuwd naar de rest van de foto's!

Links:
Nog 3 voorbeelden. Rusland, Koeweit en China (1993) (Ik vind de foto van Rusland wel wat weg hebben van een 15e eeuws schilderij van Jheronimus Bosch!) 

10 opmerkingen:

  1. Ik kende iemand,die al haar bezittingen in een rugzak had. Meer wilde ze niet. Ik was jaloers op haar vermogen om letterlijk licht te leven. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het maakt je erg nederig als je naar andermans "rijkdom "kijkt. Toch ben ik met mijn meeste bezittingen blij, maar voel me ook decadent rijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi om te zien. Ik denk als je wat een gemiddeld gezien hier begin jaren 90 zou zetten naast wat ze nu 20 jaar later hebben je niet weet wat je ziet?

    Maar ook in delen van China. Tja zou ook wel effe bezig zijn om alles naar buiten te sjouwen, haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat mooi! Wat leuk dat je dat laat zien!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat goed om hier eens bij stil te staan! Ik vraag me nu ook af of het 'hebben' van veel spullen het leven een meerwaarde geeft.... Eigenlijk is het veel eenvoudiger om met minder te leven - minder zorgen, minder onderhoud, minder opruimen, minder hoeven verzekeren, zorgen voor minder opslag (kleiner kunnen wonen), etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waar vind je die dingen toch - maar het is wel eens goed om met de neus op de feiten te worden gedrukt - ik heb ineens minder behoefte om nog te gaan shoppen vandaag ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat is nog best overzichtelijk bij die mensen! Ik heb ook vraagtekens of mijn spullen in onze tuin zouden passen...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Leuk om te zien! Mijn spullen passen makkelijk in mijn achtertuin, maar dat heeft meer met de achtertuin te maken, dan met mijn beperkte hoeveelheid bezittingen... Gelukkig werk ik eraan en zie ik echt bijna dagelijks verschil, het wordt steeds leger (niet ongezellig), waardoor alles veel meer ademruimte heeft. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuk om zo te zien! In m'n berging staat nog meer dan op de eerste foto's.........

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een verschil.. De ene heeft enkel de nodige potten en de andere heeft de nieuwste snufjes.
    Rijkdom is niet alleen materialistisch vind ik, ik voel mezelf enorm rijk. Ik heb alles wat ik nodig heb om te leven, soms wel wat teveel en overdreven en ik heb een relatie dat klaar is om in een sprookjesboek te schrijven.

    Ik ben stiekem jaloers op de mensen van China 2007, ze stralen gewoon geluk uit met spullen dat wij niet eens willen.

    Groetjes Jessie

    BeantwoordenVerwijderen