Er zijn blijkbaar wel Nederlandse alternatieven voor Zero Waste. Ik kwam via google deze site tegen: Afvalvrij. Het blijkt een website van een afvalverwerkingsbedrijf en enkele gemeenten te zijn, en staat vol informatie. Volgens het Afval ABC horen chipszakken en drinkkartons nog in de zwarte bak.
Het doel van Afvalvrij is 10 kilo afval per persoon per jaar. Wow! Dat zou mooi zijn. Nu is dat nog tussen de 195 en 269 kilo per persoon per jaar. De website wil laten zien dat een afvalloze maatschappij geen utopie is, en dat dit al rond 2030 werkelijkheid kan worden. Klinkt erg bemoedigend!
Dus wat kun je dan doen?
1. Waar mogelijk kiezen voor glazen of desnoods plastic verpakkingen als alternatief voor drinkkartons
Ik kwam op verschillende blogs al goede ideeën tegen. Zo schreef Puur en Groen dat je bij de kaasboer op de markt of bij een kaasboerderij voor melk in glazen (statiegeld)flessen kan kijken. Goeie tip!
Via het blog van Vlasleeuwenbekje kwam ik op de site van Green as a Thisle, het blog van de schrijfster van Groen, Groener, Groenst. Ik zat daar even door te bladeren, en ik kwam op dit berichtje over sinaasappelsap terecht. Blijkt dat pakken vruchtensap die zo'n 2 maanden of langer houdbaar zijn, nou niet bepaald vers en vol vitamines zijn. Ze zitten eerder tjokvol kunstmatige stoffen zitten en zijn nogal gemanipuleerd.
Eigenlijk is dat best logisch als je er over nadenkt... hoe kan je anders zo'n 1,5 liter pak kopen voor pakweg 80 cent?
Een goed alternatief is om lekker zelf versgeperst sap te drinken of sap in glazen flessen te kopen. Die laatste schijnen wel voor 100% uit vruchtensap te bestaan.
Dit is dan weer een stuk gezonder, en het scheelt de lege drinkkartons!
2. De gemeente mailen wat er mogelijk is voor recycling van PMD
Ik zit dan namelijk nog steeds met dingen als lege chipszakken, piepschuim, enzovoort. Er zit in zoveel verpakkingen nog een dun laagje metaal. Hoe kunnen die gerecycled worden? Ik kan allicht de gemeente mailen hoe ze tegenover deze recycling staan.
Piepschuim probeer ik trouwens al z.v.m. te vermijden, maar je ontkomt er bij toegestuurde verzendingen vaak niet aan.
Update 19 mei:
Ik heb antwoord teruggehad van de gemeentelijke buitendienst. Uit een proef is gebleken dat het erg moeilijk is om uit oude drankkartons kwalitatief goede producten te maken. Deze recycling is bovendien erg duur. Dus PMD recycling gaat hem hier niet worden. Dan ga ik die verpakkingen maar zoveel vermijden.
3. Tot slot. Extra letten op metalen?
Bijvoorbeeld lege blikjes en metalen dekseltjes. Wat doe je daarmee? Ik bedacht me net dat je alles van metaal misschien wel bij elkaar op kunt sparen en dit eens per jaar bij de milieustraat brengen?
Op de site van afvalvrij stond verder nog deze handige tip:
Grijs afval
Ik scheid mijn afval natuurlijk 100%!! Kost mij ook geen enkele moeite! Ben alleenstaand en bied per jaar ong. 50 kilo grijs afval aan ipv. 250 kilo per jaar per inwoner nu!! Ik gebruik lege omgespoelde en droge melkpakken om het weinige grijze afval dat ik overhoud en dus niet kwijt kan in de milieustraat of in de div. containers, in te doen. Het melkpak staat in mijn keuken en stinkt nagenoeg niet. Als ik het toch ga ruiken gebruik ik een houten wasknijper. Dat werkt 100%. Als het pak na ong. 1 a 2 wk. vol is, niet ik het melkpak goed dicht. Als je het afval stevig aandrukt, gaat er best veel afval in een melkpak!! Het volle melkpak dient vervolgens als 'bouwsteen' voor mijn grijze cont. van 140 ltr. Gewoon stapelen dus! Container vul je dan met afval en NIET met lucht!! Ik vul op mijn manier maar één grijze afvalcontainer a ong. 7.50 euro per jaar! Container ruikt nagenoeg niet! Heb GEEN maden of ander ongedierte in mijn container! Doe dit al 4 jaar en het werkt! Op deze manier kan de afvalberg nu al met 50 tot 75% gereduceerd worden! Gewoon proberen mensen!! Suc6 en groet, Frans. Ingediend door Frans Klink
Zo doe ik het nu ook. Restafval in een leeg melk/sap pak, en als het volzit dichtvouwen. Voor de zekerheid vouw ik er nog een velletje krantenpapier omheen en dan gaat het de zwarte bak in. Benieuwd hoeveel van die 'bouwstenen' ik na 2 weken heb!
We komen er wel!
Handige links:
Afvalvrij
Zonder Afval (site en blog)
Bij de tips van afvalvrij stond deze mooie site: Midway Journey. Een documentaire in ontwikkeling over albatros vogels, die hoewel ze op een paar afgelegen en geïsoleerde eilanden wonen, toch vol blijken te zitten met stukjes plastic.
He weerribbenyoghurt :)
BeantwoordenVerwijderenGoed bezig!
En OooOOoooOOOh zelfgeperst sinaasappelsap. Zo heerlijk.
Wat leuk,dat jij dat doet met die yochurtpakken. Mijn ouders deden dat 40 jr geleden al.GFT werd toen niet gescheiden en hun schillen e.d. gingen in yochurt en melkpakken. Groeten Izerina
BeantwoordenVerwijderenMooi streven! Jammer dat zelfs natuurwinkels rijk gebruik maken van plastic en ander materiaal wat je liever niet zou krijgen.
BeantwoordenVerwijderenBlik wordt bij de vuilverwerkingbedrijven met grote magneten uit het afval gevist. Het is alleen handig om de blikken in de vuilnisbak niet met ander afval te vullen omdat dit de recycling weer lastiger maakt.
BeantwoordenVerwijderenGoed bezig zeg! Mijn opa en oma gebruikten die melk- en pappakken altijd om groenten in in te vriezen. Het is natuurlijk niet geen afval, maar het is wel recyclen. Ze zijn superstevig en mooi te stapelen in de vriezer.
BeantwoordenVerwijderenJe bent lekker bezig. Ik vind het wel knap dat je dat zo volhoud. Ik probeer er wel op te letten om zo min mogelijk afval te hebben. Maar idd die pakken nemen veel ruimte in. Ik vouw ze altijd wel zo klein mogelijk. Ik heb lange tijd twee vuilniszakken per week gehad en ik zit nu nog maar op 1 per week. Dat vind ik wel netjes van mezelf. Dat scheelt zo'n 52 zakken per jaar.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel, voor dit zeer inspirerende en informatieve logje!
BeantwoordenVerwijderenSuper idee, dat van die pakken.
BeantwoordenVerwijderenWij gezin van 4 hebben aardig wat afval!
Als je ziet hoe bv speelgoed word ingepakt!!
Dat van die flessen melk ga ik ook doen zodra mijn pakken bio melk op zijn, vraag me alleen af of de melk van de landwinkel biologisch is...
In onze gemeente hebben we wel een papier container en een bruine container en plastic word ook apart opgehaald en een grijze per huishouden.
Pampers ( ze is bijna zindelijk ) kan je ook apart inleveren hier om de hoek.
Leuke blog heb je!
Groetjes BCM ( Beginnende Consuminder mama )
Ik ben nog vrij nieuw hiermee, maar een manier die ik gebruik nu om minder afval te krijgen zijn mijn eigen fruitzakjes mee naar de markt nemen en daar laat ik dan het groente en fruit in doen :) De marktkoopmannen moeten er nog even aan wennen.
BeantwoordenVerwijderenMaar ik heb er een post over geschreven, misschien ken je ze al maar: http://uniflamecreates.blogspot.com/2011/04/weekend-cooking.html :)