dinsdag 24 mei 2011

Nieuw 10-dingenlijstje

Zo, ik heb de trapkast - waar ik alles bewaar - weer eens uitgemest. Wat ben/wil ik weer kwijt?


 1. 2 boeken over astrologie (die kocht ik vroeger graag)
 2. 2 boeken over Egypte
 3. Reisgidsje van Egypte
 4. Set van 6 gekleurde plastic schaaltjes
 5. Set van 6 gekleurde plastic bekertjes
 6. Gekregen plastic opbergbakje van het werk
 7. Hema bordje van Jip en Janneke
 8. Nog een opbergbakje
 9. Een mok
 10. Boekje uit een museum
 11. 2 boeken over katten
 12. Reeks andere boeken waaronder eentje van LotR
 13. 5 dvd's die ik nooit meer kijk, en die op MP mogen
 14. 3 mooie boeken over Rembrandt en andere stromingen. Op mp, en anders kringloopwinkel
 15. Een aantal boeken van Susan Smit
 16. Map met Winnie de Pooh erop (ooit gekregen, maar wat moet ik ermee?)
 17. 13-delig plastic vershoudbakjes dat eigenlijk nooit gebruikt is, en nu helemaal niet meer. Nu zit alles in mooie glazen potten.
 18. Een soort langwerpig cake-schaaltje uit het kerstpakket
 19. Extra gekregen agenda voor 2011 van de Postcodeloterij
 20. Een aantal kledingpakketten
 21. Nog een kopje en 4 bordjes. Vroeger spaarde ik 'apart servies'. Gevolg: ik heb nu iets van 40 borden, terwijl ik er maar 1 nodig heb om van te eten. Ehh..... d'r kan wel wat weg! Ik zat eerst te denken om het aan m'n oma te geven (vooral dat gebloemde bordje), maar die zit toch ook niet te wachten op mijn afdankertjes. Nee, mag naar kringloop!
 22. Aanvulling: nog 4 boekjes
 23. Een fotolijstje met olifantjes
 24. Mijn oude telefoon: stuur ik ter recycling op met zo'n envelop van Stichting Aap
 25. Net als oude lege cartridges, ook in zo'n envelop van Stichting Aap

Ik heb bij sommige boeken, zoals die over astrologie, een paar bladzijden over boogschutter (mijn teken) en wat mooie plaatjes ingescand. Op die manier heb ik de voor mij leuke bladzijden nog wel, maar het boek niet meer.
  Er zitten trouwens echt mooie spullen bij. Het punt is dat ik er niets mee doe. Ze liggen bij mij maar ongebruikt stof te vergaren. Eigenlijk zonde. Ik vond het eerst juist zonde om mooie dingen te doen, onder het mom van het-komt-misschien-ooit-nog-eens-van-pas-dus-ik-bewaar-het-nog-even. Echt van pas komen komt echter nooit voor. Op de blog van Zero Waste las ik een mooi stukje over hoe decluttering het milieu wel degelijk helpt, want:

  Door flink op te ruimen krijg je betere shopgewoonten. Doelloos winkelen en onbewust spullen kopen (wat ik vroeger veel deed!) leidt tot veel extra (overbodige) spullen in huis, en daarmee extra stof, stress, en verspilling van tijd en geld. En denk eens aan alle grondstoffen die nodig waren om die spullen te maken, en de (onderbetaalde?) arbeid die erin is gestoken om het te maken en bij jou in de winkel te krijgen. Wat zonde dat ik er dan niks mee doe.

  Door opruimen en decluttering kun je delen met anderen
  Kringloopwinkels lijken misschien overvol, waardoor je denkt: wat voor zin heeft het om mijn spullen er ook nog bij te voegen? Maar mensen die echt op zoek zijn naar een specifiek item denken hier anders over. Bea Johnson vertelt dat ze vaak tevergeefs op zoek is geweest naar tweedehands schoolspullen of rugzakken. Deze spullen vond ze niet bij de kringloop, maar wel vaak ongebruikt bij andere mensen op zolder.
  Je ongebruikte spullen maar bewaren op zolder of een ander donker hoekje is - als je er over nadenkt - eigenlijk vrij egoïstisch. Dit dwingt andere mensen om nieuw te kopen, omdat het tweedehands niet verkrijgbaar is. Dit leidt dan weer tot extra vraag, en extra exploitatie van waardevolle grondstoffen.

  Ik ben het hier zo mee eens! Ik 'gun' mijn spullen bovendien ook een tweede leven. Wie weet gaat de volgende eigenaar van wel één van mijn ongebruikte spullen het wel enorm koesteren. Misschien neemt iemand het reisgidsje mee op vakantie naar Egypte, eet een kindje blij van z'n nieuwe Jip en Janneke bordje en geniet een oudere man van de kunstboeken over Rembrandt??? Zo zouden die spullen wel veel tot hun recht komen. Daarom heb ik besloten om nu echt een deel van de mooie spullen die maar in mijn trapkast lagen, eindelijk weg te doen.

  Inspiratie:
  Does decluttering help the environment?

  14 opmerkingen:

  1. Goed zeg! Ik vind het ook knap dat jij gewoon 5 DVD's als één punt opschrijft. Als ik (snel tussendoor, dat dan wel) me voorneem om tien dingen weg te doen, zou ik ze geloof ik apart tellen, dan ben ik er sneller ;-)

   Ik las dat blogje van Zero Waste laatst ook en was het er wel helemaal mee eens. Zelf probeer ik me gewoon voor te houden dat ik mijn huis graag wil vullen (nou ja, tot op zekere hoogte natuurlijk) met dingen waar ik wat aan heb en dus plezier aan beleef. Als het alleen stof loopt te happen en dus niet voldoet aan die eisen, mag het weg.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Regelmatig ruim ik één of andere kast uit - dus met de meeste kasten zit het wel goed - mijn valkuil is het speelgoed van de (kleine) kinderen - daar zit (nog) te veel emotie aan vast ;-)

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed van je dat je spullen weg doet die je mooi vindt, vanuit het besef dat je er toch niets meer doet. Dat zijn vaak de dingen die juist moeilijk zijn om los te laten!

   BeantwoordenVerwijderen
  4. De kringloop is er zeer zeker blij mee, en de mensen die er kopen natuurlijk. Wat voor de een afgedankt wordt is voor de ander een lang gezocht artikel. Altijd doen dus. Succes met de opruiming!

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze zeggen wel dat chaos in je woonruimte ook chaos in je hoofd is. Omgekeerd geldt dat dan zeker ook. Ik merk zelf dat ik met vlagen enorm opruimerig ben. Dan gaat er zonder enige moeite een hele berg spullen weg. Eigenlijk wordt het wel weer eens tijd voor zo'n vlaag.

   BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor dit inzicht! Ik denk ook vaak, ach ik gooi het gewoon weg, hier zit niemand meer op te wachten...
   En idd, sinds ik veel aan het ruimen ben, heb ik ook andere koopgewoonten ontwikkeld. Al is het alleen maar omdat ik het dan niet over een half jaar weer hoef op te ruimen!

   BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker gevoel geeft opruimen he? Ik vind het altijd prettig,als ik een bekende er een plezier mee kan doen.Zo niet,dan de kringloopwinkel met opbrengst voor een goed doel. Alleen moet ik nog leren "nee"zeggen,als vrienden opruimen en met hun spullen naar mij komen. Groeten Izerina

   BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, ik heb het ook gelezen.
   Maar heb jij de reacties ook gelezen? Ze krijg er toch wat over zich heen!
   Terwijl ik, net als jij ook volledig mee eens ben.
   Het helpt om overzicht te houden en je bent minder geneigd om iets te halen.
   En je koopt niet dubbel want je weet precies wat je in huis bent...etc. Dus volledig mee eens.

   Gr,
   Julia

   BeantwoordenVerwijderen
  9. @ NZ: Ik heb de reacties bekeken wat dit specifieke berichtje, maar ik las vooral positieve reacties.

   Maar ze krijgt wel eens negatieve reacties, ja. Dat zag je ook in één van de filmpjes. Tsja, waarom mensen anonieme zeikreacties achterlaten... dat zegt vooral iets over henzelf.

   BeantwoordenVerwijderen
  10. Even gauw een mededeling... je hebt een Ward verdient voor de manier waarop je mij (en anderen) inspireert! Zo, nu ga ik gauw ruimen en op Marktplaats adverteren. :)

   BeantwoordenVerwijderen
  11. Award, verdiend, en misschien nog wel meer fouten. Ik wilde te snel aan de slag. :)

   BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben hier voor het eerst (via vegetarische blogs) en ik ga meteen een brutaal verzoek doen ;) Welke titels heb je van Susan Smit, en heb je hier al een bestemming voor? Ik zou de boeken graag lezen (en daarna geef ik ze waarschijnlijk weer door, want dat doe ik met veel boeken)

   BeantwoordenVerwijderen
  13. @ Uniflame, dat mag je vragen, hoor. ;) Ik heb er net eentje naar de kringloop gebracht; De Stad en de Sterren, maar die bestond vooral uit columns en vond ik niet zo leuk.

   Heks en Wijze Vrouwen heb ik nog wel, en die mag je in principe tegen verzendkosten hebben. De boeken zien er vanbuiten mooi uit, maar vanmidden is er enorm in gearceerd, gekalkt en gekliederd. Vooral in Wijze Vrouwen, het ziet er echt erg uit. Helemaal gaaf zijn ze dus niet meer.

   BeantwoordenVerwijderen
  14. Perfect! Ik hou wel van gebruikte boeken :) Ik probeer het merendeel van mijn boeken 2ehands te kopen of via de bieb te lezen. Dus dit is helemaal goed :) Ik ga je even mailen :)

   BeantwoordenVerwijderen