maandag 20 december 2010

Woekerpolissen enzo

Nou heb ik net een stukje van Radar gezien over woekerpolissen... Ik heb weer met verbazing zitten kijken!

 (Nu ben ik geen expert in dit onderwerp, so correct me if I'm wrong!).

Woekerpolissen, oftewel beleggingsverzekeringen die mensen afsluiten als aanvulling voor bijvoorbeeld aanvulling op hun pensioen of afkoop van hun hypotheek. Er zijn in Nederland 7 miljoen woekerpolissen verkocht, waarbij gemiddeld 40% van de inleg opgaat aan ingehouden kosten. Kosten die uiteraard nooit aan de klant zijn verteld. Het deel wat dan nog overblijft, wordt vervolgens belegd. Niet dat daar nog veel van over is, want zoals iedereen wel weet zijn aandelen de laatste jaren flink gekelderd.Voor veel mensen is dan het dan ook verstandig om het hele product zo snel mogelijk op te heffen en hun verlies te nemen, om zo nog meer verlies te voorkomen.

Ik zit altijd met open mond naar dit soort afleveringen te kijken. Wat ben ik blij dat ik te jong ben geweest om deze producten aan te kunnen schaffen. Als deze hele woekerpolis affaire niet naar buiten was gekomen, en als ik me niet een beetje had verdiept in financiële producten en foute adviseurs zoals ik nu doe, dan was de kans vrij groot geweest dat ik ook zo'n polis had afgesloten...

Nu vraag ik me af waarom je je spaargeld uit handen geeft door zo'n kapitaalverzekering of levensloopregeling af te sluiten? Je kan toch veel beter zelf de baas blijven over je spaargeld? Zelf een rekening openen en daar elke maand een vast bedrag op storten lijkt mij veel effectiever. Dan krijg je weliswaar geen beloofd (en zeer optimistisch) rendement van 6%, maar je rente-op-rente effect is ook fijn. Verder hoef je je dan geen zorgen te maken over stiekem onttrokken onkosten, hoef je niet in compensatieregelingen te stappen, en wordt je een hoop ergernis en onmacht bespaard. Want uit die hele woekerpolis affaire blijkt wel wat voor een schurken verzekeraars en banken zijn. Zelfs beloofde compensatieregelingen blijken nauwelijks wat op te leveren. Het kost alleen maar een hoop geld.
 
Banken & Verzekeraars

Hebben jullie ook ervaring met een woekerpolis? En vinden jullie ook dat je waarschijnlijk het beste je geldzaken zo veel mogelijk in eigen beheer moet houden, en dat je beter geen ingewikkelde financiële producten kunt afsluiten? Of is dit toch te simpel gedacht?

5 opmerkingen:

 1. Ik heb er gelukkig geen ervaringen mee. Ik ben ook van mening dat je het beste je geldzaken in eigen hand kan houden. Sparen gaat misschien langzamer en met minder rente dan die producten beloven, maar wel duurzamer. En je hebt het in eigen beheer. Ook erg makkelijk met onvoorziene omstandigheden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas heb ik er wel ervaring mee, gelukkig geen kapitalen in gestopt, maar toch een beetje verlies. De zaak is nog in behandeling..
  (was bedoeld voor studiekosten van de kinderen)
  Nationale Nederlanden? Nee, dank u!!
  Op dit moment gaat alles op aan de verbouwing, maar daarna weer ouderwets sparen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alleen met levensleverzekering. Opbrengst er van is inderdaad niet meer dan van een spaarrekening. Het verschil is wel dat je er niet aan mag komen voor je 65 wordt (nadeel) mocht er toch wat gebeuren krijg je wel een groot bedrag (voordeel).
  Het was zogenaamd verplicht om dit af te sluiten bij een hypotheek.
  Het feit dat zo iets verplicht is, vind ik wel oplichting.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb er geen ervaring mee in de zin van: ik heb er één afgesloten, maar mijn ouders hebben er destijds wel eentje voor mij afgesloten. Het inmiddels welbekende ABC-spaarplan oid. Ik denk dat de tijd toen anders was en dat er niet eens besef was van dat er woekerpolissen waren. Mijn ouders zijn heel goed met financiën en zouden zoiets nooit hebben afgesloten als er ook maar iets van een luchtje aan zat. Hen werd het destijds geadviseerd door hun accountant/adviseur. Overigens zat hier nog een leuk bedrag in, maar volgens niet wat hen voorgespiegeld was.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat de verplichte pensioenregelingen de historie in zullen gaan als mega-woekerpolissen..... andere polissen hebben we niet (ja ok, een spaarhypotheek, maar dat is nog 'acceptabel' al betalen we aan rente in 30 jaar tijd twee keer de huidige waarde van ons huis.... eigenlijk ook belachelijk, maar grote bedragen aflossen zie ik ons voorlopig niet doen, helaas)

  BeantwoordenVerwijderen