maandag 30 januari 2012

Een goede reden om geen melk meer te drinken

Update:

 • Heb een nieuwe naam! Ik vond Duurzaam Sparen al een hele tijd een saaie naam. Het dekte de lading wel, maar echt origineel vond ik het ook weer niet. Ik kon verder niets origineel bedenken, maar gelukkig was Valhalla zo lief om mij haar oude blognaam (die ik geweldig vond) te geven.
 • Nu misschien nog het blogdesign aanpassen en ik kan weer vooruit. :)
 • Ik was het eerste jaar (2010-2011) heel intensief bezig met besparen en zo duurzaam mogelijk leven en hierover bloggen. Het laatste half jaar staat het bloggen op een veel lager pitje. Ik heb de laatste tijd weinig inspiratie, en er komen andere -ook erg leuke- dingen voor in de plaats. Misschien had ik gewoon even rust nodig.

  Hoe is het nu met mij?
  • Ik probeer nog steeds zo goed mogelijk zo milieuvriendelijk te leven.
  • Ik eet nog steeds nauwelijks vlees. Heel af en toe een beetje en soms als ik bij andere mensen op visite ben (dan eet ik met de pot mee).
  • Ik ben van de ene op andere dag gestopt met melk drinken. Mis het niet, ik kan het prima opvangen met sojamelk.
  • Ook eieren koop ik nauwelijks meer.
  • Ik ben nog steeds bezig met het huisje opruimen en dingen wegdoen. Er liggen momenteel 5 dozen in mijn kofferbak die weg kunnen. :)


  Waarom geen melk meer?

  Via kwam blog van Ma vie en vert  kwam ik dit filmpje tegen (let op, filmpje zelf en youtube pagina bevatten schokkende beelden). Het gaat over de misstanden in de melkvee-industrie. Ik heb het filmpje eerlijk gezegd niet helemaal uitgekeken, na 3 minuten schijnen de beelden erg schrijnend te worden. Ik vond het al hartverscheurend om te zien hoe een pasgeboren kalfje in een kruiwagen wordt afgevoerd, terwijl de moederkoe er tevergeefs achteraan loopt. Alleen dit beeld deed het hem al voor mij. Toen heb ik besloten om geen melk meer te drinken.

  Dit filmpje speelt weliswaar in Amerika, maar het zou net zo goed van toepassing kunnen zijn op de Nederlandse situatie. Kalfjes die binnen een dag na de geboorte bij de moeder worden weggehaald. Stiertjes die gelijk richting slachthuis gaan (kan de melkvee-industrie niets mee), koeien die als topsporters steeds meer melk moeten produceren, en veel dieren lijden aan pijnlijke poot- en uierontstekingen. Een kwart van de koeien komt bovendien niet buiten.

  Eigenlijk is het ook te gek voor woorden dat (volwassen) mensen nog melk drinken. Melk is bedoeld voor de eerste fases in een mens- of dierenleven. Tegenwoordig is de (westerse) mens de enige diersoort die nog melk drinkt na zijn tweede levensjaar. En dan drinken we ook nog eens een melk die eigenlijk niet eens voor onze soort bedoeld is.

  Het gekke is ook: als kind lustte ik geen melk. Ik moest er nooit wat van hebben. Het Voedingscentrum zegt echter dat je wel "echt melk moet drinken, want anders kom je calcium tekort". Aangestoken door een angst voor calciumarme (en dus breekbare) botjes, en door slogans als: 'Melk. De witte moter' en 'Melk is goed voor elk' heb ik me vanaf mijn twintigste aangeleerd om wel melk te gaan drinken.

  Ik dacht dat ik goed bezig was, maar inmiddels ben ik 180 graden gedraaid. Ik probeer nu om dierlijke producten zo veel mogelijk te laten staan. Bijna geen vlees, melk en eieren meer kopen en verder zuivelproducten als kaas ook zo veel mogelijk te beperken.  Relevante links:

  Evolutie van de kiloknaller van Wakker Dier (pdf)

  Het leven van een melkkoe
  Dit gebeurd er met de kalfjes

  Meer 'een goede reden om geen (   ) meer te eten'.....
  Een goede reden om geen pangasius vis meer te eten
  Een goede reden om geen McDonalds voedsel meer te eten

  12 opmerkingen:

  1. Ik lust geen melk, heb het ook nooit gedronken. Alleen karnemelk moest ik op een gegeven moment drinken, met limonade erin. Maar toen ik weer zelf mocht kiezen, viel dat direct weer af.

   BeantwoordenVerwijderen
  2. groot gelijk! Ik drink ook geen melk, al jaren niet meer, ben er allergisc voor.
   Calcium kun je ook uit noten en groene groenten halen, je kunt makkelijk zonder melk!
   Hoop dat je nu weer wat vaker gaat schrijven, heb je stukjes gemist.

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed he,dat je als kind dit instinctief wist. Groeten Izerina

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Er is denk ik een reden dat veel kinderen het instinctief niet lusten? Die van ons moeten het ook niet, behalve 's avonds als ze naar bed gaan. Een heel klein laagje melk met warm water in een flesje.

   Zo grappig trouwens om die naam te zien staan, ziet er eventjes vreemd uit :D

   Ben je nog altijd verliefd?

   Ik koop voor de pizza vaak van die kiloknallerkaas (wordt anders een nogal dure hobby). Ik heb je link niet gekeken maar je herinnert me eraan dat ik dat moet laten. Ze hebben bij het supermarktje nu wel houdbare biomelk. Drinkt manlief altijd, kan nu ook diervriendelijk.

   Leuk dat je er weer bent, ga je nu ook vaker bloggen?

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben zo blij dat jij 'terug' bent! Ik heb je wel gemist!
   Melk bevat trouwens wel calcium je kunt het niet opnemen.
   Mensen (vrouwen) in het westen hebben veel meer last van botontkalking dan Aziatische vrouwen en die drinken helemaal geen melk!
   Hoe zou dat nu komen...?!

   En over het filmpje: ik most huilen.
   Bedankt. Ik eet de laatste tijd te veel melkproducten.
   Weliswaar bio maar dat is geen garantie voor 'diervriendelijk' helaas...

   Gr,
   Julia

   BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha, ben je er weer!
   Ik vind het altijd wel leuk dat je dingen goed uitzoekt.
   Hier wel melk (voor de kleine kabouters, dat moet wel), maar als het even kan wel bio.
   Succes met het aanpassen van je blog.

   BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk dat je er weer bent! Hier drinken we wel melk, maar met mate en vaak van de boer verderop. De koe staat achter onze tuin, zeg maar.

   BeantwoordenVerwijderen
  8. Dan zouden alle Fransen en Jappanners calcium tekort hebben. Niet dus.

   BeantwoordenVerwijderen
  9. Bedankt voor de reacties! vond het erg lief om te horen dat mijn stukjes gemist werden. :)

   Ik zit me verder soms te verbazen hoeveel ik als kind onbewust en instinctief wist. Ik moest niets hebben van melk, maar ook lustte ik geen frisdrank, hamburgers en andere fastfood als frikandellen en kroketten enzo. Ook veel soorten vlees moest ik niet hebben. (Was best een moeilijke eter als kind). En ik lust en dus eet nog steeds bovenstaande dingen niet trouwens.

   BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik schreef er eind december ook al iets over... Drink al een tijd geen melk meer en vind sojamelk gewoon ook lekker (vooral de chocolade variant, njamnjam).
   Wel nog kaas, niet zo heel veel, maar toch enkele keren per week. Daar zou ik uiteindelijk ook mee willen stoppen.
   Veel succes er nog mee trouwens!

   BeantwoordenVerwijderen