donderdag 8 december 2011

Waarom, waarom, heb ik toch zo veel spullen verzameld??

Vroeger was ik gek op winkelen en spullen kopen.

In augustus 2010 kwam ik per toeval op het blog van (Be)SpaarChick terecht, en die heb ik helemaal gelezen. Toen viel het kwartje; veel spullen verzamelen kost je niet alleen veel geld, maar ook veel ballast in je huis en hoofd. Het gaat in het leven helemaal niet om zo veel mogelijk (dure) spullen te verzamelen. Lieve mensen in je leven, dat is pas belangrijk.

Het is een geleidelijk proces, maar ik leer steeds meer. Spullen opruimen en legere ruimtes in huis geeft een heerlijk opgeruimd gevoel. Je hóéft niet iets te kopen als je in een winkel bent of door een winkelstraat loopt (wat een zengedachte). Je hebt alles al, en je kan er ook voor kiezen tevreden te zijn met wat je hebt. Je hoeft niet mee te doen met de ratrace in de strijd om de 'beste' baan, het grootste huis en de mooiste spullen.

Vlasje had dit artikel ook al gelinkt, maar ik gooi hem er nog een keer op. De schrijfster kan het zo mooi verwoorden, beter dan ik.

Maar goed, waarom had ik nou in de eerste plaats zoveel spullen verzameld??:

 • Dingen kopen uit hebberigheid.
 • Winkelen en iets kopen geeft je een fijn gevoel (wel 5 minuten lang).
 • Denken dat spullen kopen en veel spullen hebben je gelukkiger gaat maken.
 • Denken dat spullen een bepaalde leegte kunnen opvullen.
 • Je verzameling aanvullen. (Ik spaarde vroeger apart en vrolijk gekleurd servies)
 • Veel dingen gekocht omdat ik dacht dat ik ze nodig had of ze nog wel eens zou gaan gebruiken... (vooral de Ikea is dan een grote valkuil)
 • Tot voor kort moeite met wegdoen, want het heeft zoveel geld gekost of ik zou het toch nog wel eens gaan gebruiken?
 • Ook moeite met spullen wegdoen die je van iemand cadeau hebt gekregen.
 • Winkelen uit verveling.
 • Als je je rot om iets voelt, of je zit in de put, dan ga je toch wat kopen? Ik heb een keer toen ik hevig liefdesverdriet had, in een maand ongeveer 400 euro uitgegeven aan kleding. Gewoon om me wat beter te voelen. Toen ik over mijn verdriet heen was heb ik die kleding weer weggedaan, want dat herinnerde me teveel aan een rottijd.
 • Misplaatste gevoelens van veiligheid en geborgenheid geven aan spullen. 


   Het deel van deze strip geeft dit laatste punt ook goed weer:   • Ik had als kind ook een eigen kamertje waar ik me terug kon trekken. Een veilig haventje binnen de grotere veilige haven van het ouderlijk huis. Omgeven zijn door mijn eigen spulletjes gaf me een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Nu heb ik dat wel in mezelf gevonden, dus ik hoef het gelukkig niet meer in spullen te zoeken.
   • Edit: Ik vond het, net als LLMM, 'zielig' en zonde voor het voorwerp zelf om het weg te doen.

   Nu kan zeker de helft van al mijn ooit gekochte spullen weer weg! Een deel daarvan is al weg, met de rest ben ik bezig. :)

    12 opmerkingen:

    1. Toch wel een beetje lol om je kleren die je kocht en weer weg deed. Stom he? Word ook steeds 'genadelozer' ofzo. Het boeit me allemaal echt niet meer. En we hebben geen nieuwe eethoek maar ik heb nieuwe stoelen gekocht. Die we hadden waren vies en bleven vies en zagen er erg massief uit (was een interieur-advies van mijn ma, die wel gelijk had. het zag er niet uit in het oog van de potentiele kopers)

     100-things challenge iets voor jou?

     BeantwoordenVerwijderen
    2. Iets kopen omdat je je rot voelt herken ik wel. Bij de kringloop voel ik minder bezwaard maar het loopt soms nog aardig op, ook daar. En ook die spullen heb ik niet altijd nodig.
     Daarom probeer ik niet te veel in winkels te komen, behalve voor boodschappen en bij alles vraag ik me af waar ik het voor ga gebruiken. Veel bespaarblogs lezen helpt ook bij mij.

     BeantwoordenVerwijderen
    3. @ Valhalla: Ah, vandaar! Ik heb volgens de eettafel die bij de stoelen hoort. :)

     Ik weet niet of de 100-things challenge iets voor mij is. Dan is dan weer het andere uiterste. Er staan alleen al 90 boeken in de boekenkast.. Al zie ik daar zelfs nu boeken die ook wel weg mogen...

     Voorlopig gewoon maar doorgaan met opruimen.

     @ Bean Nádúrtha: ja, dat van die kleren kopen en weer wegdoen omdat je je rot voelt, was (achteraf) voor mij wel een eye-opener. Dus daar grijp ik (onbewust) op terug als het niet goed gaat. Een ander gaat dan meer drinken, of meer eten, of wat anders. Ik ga dan kopen, kopen, kopen.) Dat was een goede les voor mij.

     Ik heb inmiddels een betere methode gevonden als het nu even tegenzit: ik spring op de fiets en ga als een razende door de polder rijden. Alles er uit fietsen. Dat helpt eigenlijk nog beter, en is ook beter ook voor mij en mijn portemonnee.

     BeantwoordenVerwijderen
    4. Wat een mooi verhaal.
     Ik heb het met aandacht gelezen. En ben met je eens: spullen geven een misplaatst gevoel van veiligheid. Vind je de rust in jezelf, dan heb je veel spullen niet meer zo nodig. Sterker nog, ze kunnen je in de weg gaan zitten.
     Daarom ben ik zo blij met mn opruimproject. Ik leer gaandeweg om veel spullen los te laten, én om minder spullen in huis te halen.
     Ik denk nu sneller: wat moet ik ermee? In welke la moet ik dat nou weer leggen?

     Anyway, dank voor het stukje.

     Groetjes, Nelleke (kastje-per-dag)

     BeantwoordenVerwijderen
    5. Ik heb heel onbewust van alles verzameld, ook omdat ik het zonde/zielig vond om iets weg te doen. Nu ben ik wel aan het wegdoen. Overigens ben ik de laatste tijd ook wel weer dingen aan het kopen, maar op een heel andere manier. Door voor 2 euro bij de Action een zwarte maillot te kopen, kan ik veel van mijn rokjes nu niet alleen in de lente/zomer aan, maar ook in de winter. Dan heb ik er veel meer profijt van.

     Het gelinkte artikel heb ik volgens mij nog niet gelezen, dus dat ga ik nu even doen!

     BeantwoordenVerwijderen
    6. Jááá, dat zonde/zielig vinden herken ik ook heel erg. Alsof voorwerpen ook gevoelens hebben. ;) Ik koop in bijv. de supermarkt ook vaak een verpakking met een deukje erin. Een ander wil dat dan vast niet kopen, en dan blijft het over, en dat is 'zielig'.

     BeantwoordenVerwijderen
    7. Ik ging heel vaak shoppen uit verveling, maar tegenwoordig denk ik gelukkig beter na. Het is zoveel fijner om te weten wat je hebt, dan om te komen in de spullen die je toch niet gebruikt.

     BeantwoordenVerwijderen
    8. Als je eenmaal je eigen beweegredenen tot kopen doorkrijgt,koop je bijna alleen nog maar voedsel.En wordt iets nieuws kopen,omdat het echt nodig is een uitje. Ik kan me dan verbazen,wat er allemaal te koop is. Groeten Izerina

     BeantwoordenVerwijderen
    9. Het hebben van veel spullen en dan door de bomen het bos niet meer zien is verschrikkelijk vermoeiend. Het koesteren van de dingen die je hebt, juist het mooier worden naar mate ze wat slijten en kilometers maken in je leven, dat is wat ik prachtig vind.
     Ik kan genieten van dat ene spijkerjasje, jazeker weer diezelfde kerstballen in mijn trouwe nepboom. Ik hóú van die spullen en dat is een hele goeie buffer tegen aankoopdrift. Net als jij ervaar ik heel veel rust als ik door de winkel loop en ik me realiseer hoe heerlijk het is dat ik niks nodig heb.
     Mijn bankrekening doet het er en passant ook nog eens erg goed op ;-)

     BeantwoordenVerwijderen
    10. Ik kon me niet permitteren om veel geld uit te geven, maar had de drang natuurlijk wel eens. Dan kocht ik spullen voor de voorraadkast. Wel vier pakken koffie, en veeeel wc-papier (dat vult de kar zo lekker) en een grote doos wasmiddel uit de aanbieding.
     Nu, ouder, rustiger en mindfuller, is die methode niet meer nodig.
     Ik ga soms ook fietsen, net als Oryx. Ik probeer ook meer met mijn fototoestel te spelen, zodat ik bij zo'n dip er op uit kan trekken om mooie foto's te maken. Foto's maken lukt wel, het deel "mooi" moet ik nog een beetje leren. :)

     Groet, Creanda

     BeantwoordenVerwijderen
    11. Je hebt een heel proces doorgemaakt! Leuk om te lezen. En herkenbaar.

     BeantwoordenVerwijderen
    12. Ik herken het niet, want ik heb nooit die 'koopdrang' gevoeld. Ik haat winkelen, al gans mijn leven. Ik zal ook zeker niet beweren dat ik weinig spullen heb, maar ik heb wel weinig spullen die ik nooit gebruik.

     Nu ik weer werk, koop ik trouwens nog minder hobbyspullen, want ik heb toch weinig tijd om ermee bezig te zijn... Eten, verzorgingsspullen en kleren als de huidige aan vervanging toe zijn, verder wordt er hier weinig geconsumeerd...

     BeantwoordenVerwijderen