donderdag 1 december 2011

Stel: al je spullen zijn weg.

Ik kwam laatst op een blog dit onderwerp tegen: What If You Lost Everything?

Nu is de inhoud van dat blog niet helemaal hetzelfde, maar de titel inspireerde me.


Stel...


Stel nou dat je huis door brand verwoest wordt? Of door rook- en waterschade. Je (eventuele) partner, kinderen en huisdieren waren niet thuis en zijn allemaal ongedeerd. Alleen al je spullen zijn weg.


Zou je dat erg vinden?Vorig jaar zou ik nog heel hard JA geroepen hebben. Dit zou toch wel één van de ergste dingen zijn die een mens kon overkomen!?

Nu denk ik daar anders over. Bijna alle spullen zijn vervangbaar. Meubels, kleding, boeken, apparaten, keukengerei, servies, accessoires.... Het meeste kun je weer opnieuw bestellen of kopen. Van mijn huidige inboedelverzekering (die ik expres vrij laag heb ingeschat op 11.000 euro) kan ik dit bijna allemaal vervangen.

Niet dat ik alles zou vervangen trouwens.Wat ik wel zou missen zijn: mijn fotoalbums, enkele spullen met grote emotionele waarde en.... ja wat nog meer eigenlijk? Kan verder niets bedenken. Ja mijn laptop nog, waar mijn teksten en oude werkstukken/scripties opstaan. Maar dit is het dan ook wel.

Ik heb al lang in mijn hoofd om te proberen om mijn foto's in ieder geval zo lang en zo goed mogelijk te behouden. Ik heb een aparte verwisselbare schijf waar echt ál mijn foto's opstaan, vanaf 2004 tot nu. Tot nu toe is dat bijna 11 GB.
Stel dat je deze schijf in een brandveilig kluisje kan doen, dan dan heb je in ieder geval zekerheid dat je foto's een eventuele brand overleven.

Die schijf zou perfect in zo'n onderstaand geldkistje passen. Maar zijn zulke kistjes brandveilig? Het staat niet levensgroot op de verpakking, dus dat zal dan wel niet denk ik?
Je kunt je oude foto's en zo natuurlijk ook digitaliseren en ergens op een website opslaan. Toch vertrouw ik dan ook niet zo, wat als de site gehackt wordt? Of de website gaat simpelweg offline?

Mijn laatste twee fotoalbums heb ik trouwens digitaal gemaakt. Die staan nog op de harde schijf van m'n laptop en zou ik zo weer kunnen laten afdrukken. Is op zich wel een voordeel van digitale albums!Welke spullen zou jij echt graag willen behouden?

6 opmerkingen:

 1. Nu denk ik net als jij,dat ik foto's en erfstukken zou missen. Ik verloor vorig jaar een armband,nog gekregen van mijn oma. IK miste hem minder,dan ik verwachtte.Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zou het wel erg vinden. Sowieso de schade aan ons huis, waar we al een paar jaar zo hard aan werken. Natuurlijk kan dat opnieuw opgebouwd worden e.d., maar we willen straks graag een keer klaar zijn met verbouwen. Qua spullen zou ik vooral mijn foto's niet willen missen. Ook heb ik wat collector's items van mijn favoriete band die ik niet graag kwijt zou zijn. Niet dat ik er dagelijks mee bezig ben, dus echt missen gebeurt niet, maar het zijn wel dingen die niet of bijna niet te vervangen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier vlakbij hadden mensen net een oude boerderij prachtig opgeknapt. Een week later fikte het tot de grond af door een wasmachine geloof ik. Dat zou ik zonde vinden van al het werk.

  Het zou me niet zo veel doen geloof ik. Je foto's kan je misschien op dvd branden en buiten je huis bewaren? Zou het wel jammer vinden van een paar heel exclusieve cd's en platen. Maar dat is het wel.

  Ik zou alleen maar blij zijn dat persoonlijk leed ons bespaard zou zijn. Denk ik. Desondanks hoop ik het niet mee te hoeven maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb al zo een kistje met een usb-stick met alle foto's.
  Het geeft een enorme rust.
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat ik voorlopig een 16GB usb-stick koop, en daar een backup van een backup (jaja) van mijn foto's en andere waardevolle documenten zet. Die usb gaat dan in de kluis van mijn ouders.

  Ondertussen verder kijken naar een echt brandvast kluisje (maar die zijn best prijzig!)

  Je kan nooit te veel backuppen!!!!! :)

  Hoop het verder ook niet mee te maken, al zou ik me wel prima redden denk ik, mocht het onverhoopt toch gebeuren. *afkloppen*

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou ook graag de persoonlijke memorabilia willen houden. En mijn computer.

  BeantwoordenVerwijderen