maandag 11 juli 2011

Vis noch vlees


Vis noch vlees is een ijzersterke VPRO documentaire over onze vlees- en visconsumptie. De documentaire drukt iedereen maar weer eens met de neus op de feiten. We weten allemaal wel dat het eten van vlees en vis grote milieuschade en veel dierenleed tot gevolg heeft, maar toch consumeert Nederland vrolijk door. De documentaire onderzoekt de vraag waarom we toch zo verslingerd zijn aan vlees en vis?

De documentaire:



Of kijk hem hier voor een beter beeld


Enkele mooie passages uit de documentaire:


Charlotte Mutsaers:
"We leven in zo’n vleescultuur, ook in je eigen leven. We zijn er zo aan gewend, al  van jongs af aan. Het zit al in je babyprakje. Maar naderhand doe je steeds meer kennis op. Je ziet dingen, je leest dingen. Ja, je kunt het ook wegstoppen, maar dat vind ik een beetje flauwekul.
Noem de dingen bij de naam. Zeg dan in godsnaam als je vlees eet: het dier is ook mede namens mij vermoord. Zeg dat dan."

"Het is merkwaardig dat mensen die dezelfde kennis als ik hebben, toch hun vlees niet laten staan. Dat stelt mij ook voor raadsels.
Het is droevig, dat pas als wij – de mens- beseffen dat dat kiloknaller vlees ongezond is, en dat de misstanden in de vee-industrie ons heel veel geld kosten (denk aan gekke koeienziekte, varkenspest, en recentelijk de ESBL kip), dat dat (geld) pas het argument is om die hele vieze vee-industrie te laten verdwijnen. Dat vind ik heel erg, want voor mij heeft het gebrek aan dierenwelzijn altijd voorop gestaan. Het leed voor het individuele dier, en dat duizendvoudig." 

 Roos Vonk:
"Het ligt er ook aan dat mensen toch een korte-termijn geheugen hebben bij de aankoop van vlees. Goedkoop is beter is het idee. Je proeft het ook niet aan het vlees. Je ziet niet aan die kip wat voor een ellendig leven het heeft gehad."


Rechtvaardigingen
Er wordt ook al tijden gezocht naar nieuwe rechtvaardigheden voor het eten van vlees. Zo ontwikkelde de wetenschap in de 19e eeuw het idee dat mensen vlees nodig hebben. Dit wordt vervolgens het nieuwe standaard-idee. Het duurt vrij lang voordat de wetenschap toegeeft dat we helemaal geen vlees nodig hebben.

Nadat we na de Tweede Wereldoorlog veel meer vlees zijn gaan produceren, moest dat vlees ook verkocht worden. De overheid lanceerde toen campagnes, waaronder Kip. Het meest verrassende stukje vlees. Kip! en de Schijf van Vijf, om al dat vlees maar aan de man te brengen.

Maar als we helemaal geen vlees nodig hebben, hoeveel dierlijke ingrediënten hebben we dan wel nodig?
Roos Vonk: "Als je een of twee keer per week vlees eet, of dierlijke vetten eet, dan krijg je al meer dan genoeg binnen. Als je kijkt wat de gemiddelde Nederlander nu aan vlees eet (vrijwel elke dag en zo’n 60 kilo per jaar per persoon), dan is dat gewoon veel te veel en ongezond. Die dierlijke eiwitten kun je vervangen door plantaardige eiwitten. Eigenlijk zit er ook al genoeg plantaardige eiwitten in groente en vleesvervangers."


De blik van een natuurfilmer:
De documentaire kijkt ook met de blik van een natuurfilmer naar bijvoorbeeld varkens. Zo gaat er een stukje over ‘het wilde bosvarken’, dat erg schuw schijnt te zijn maar ook erg intelligent is... "Varkens zijn net zo intelligent als een kind van 5. Het is dan ook moelijk voor te stellen dat ze hier en daar ook wel eens worden opgesloten! Maar kijk, hier vinden we haar in het wild. Het is een erg vreedzaam dier."


Eigen kantine ook vlees- en visvrij
De VPRO steekt ook haar hand in eigen boezem. De documentairemaakster gaat proberen de VPRO kantine vlees- en visvrij te krijgen. In de kantine is er namelijk elke dag veel vlees en vis te verkrijgen.
Dit terwijl de publieke omroepen toch veel documentaires maken over de gevolgen van onze vleesconsumptie voor dier en milieu. Waarom blijven de medewerkers van de omroepen dan zoveel vlees consumeren? Het is links lullen en rechts je maagje vullen.

Sommige medewerker vinden het een erg goed initiatief. Met deze actie wordt een duidelijke stelling ingenomen. Zo zei een medewerkster: "’s Middags moeten ze dooie beesten eten en ’s avonds weer. Wat is dan voor gelul?"


Tot slot
Charlotte Mutsaers:
"Als je gewoon nu, vandaag, op de hoogte stelt wat er gebeurd met andere levende wezens dan de mens, dan denk ik dat - als je enigszins vermogen tot empathie hebt met andere wezens - dat je dat niet wilt, en dat je daar niet aan mee wilt werken. Hoe lekker je vlees ook vind. En vlees is toch wel het allerlekkerste wat ik ken."


Persoonlijke nooit:
Ik vind dat ook. Vlees vind ik ook echt zó lekker, maar ik toch eet ik het niet meer. Ik zou van 23 mei tot 23 juni een maand lang geen vlees meer eten. Inmiddels is het 11 juli, en ik eet nog steeds geen vlees. Ik moet zeggen, ik mis vlees het merendeel van de tijd niet, ik kan prima zonder. (Al had ik gisteravond wel opeens zin in spekjes... hmmmz....)
Wat ik in ieder geval zeker níet mis is om vlees te kopen in de supermarkt, en om het klaar te maken. Ik vind rauw vlees er vaak toch wat eng uitzien, en de geur die er vanaf komt als je vlees bakt... Nee, dat mis ik niet.

En als je dan op de snelweg richting Brabant rijdt, en je ziet weer zo’n veewagen met varkens erin rijden... Dan weet je al gelijk waar ze naartoe gaan. Het slachthuis. Dan ben ik toch blij dat ik daar niet meer aan meedoe!



Links:
Blog over de felle reacties van linkse omroepmedewerkers (die vielen mij ook zwaar tegen)
Achtergrond van de documentairemaakster

14 opmerkingen:

  1. Goed stukje! En voor wat betreft zin in spekjes: ik hoorde gisteren toevallig dat AH vegetarische spekjes heeft die echt heel lekker zijn. Ik meende dat ze van Tival (?) oid waren, misschien is het wat voor je!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een heel goede docu, ik had hem ergens anders al als tip gezien.
    Ik eet zelf sinds een paar maanden geheel plantaardig en heb vorige week rookaroma besteld. Kan ik zelf een beetje experimenteren met mijn seitan en tofu. Het boek 'Skinny Bitch' was voor mij de aanleiding om van alleen het vlees laten staan, naar helemaal plantaardig te gaan. Vooral door het stuk over slachthuizen. Ik wist al veel maar dat het zo erg was... ik wil gewoon niets meer met de slachtcultuur van doen hebben. Ook bij het eten en drinken van zuivelproducten en eieren was ik daar niet vrij van dus dan maar all the way...
    Wel weer heel veel leuke culinaire dingetjes ontdekt want je wordt er heel inventief van. Ik zie het maar als een spannende ontdekkingtocht. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik eet nog wel vis, maar zo min mogelijk. Ik had graag gehad dat dieren vriendelijker worden behandeld en zo vriendelijk mogelijk worden geslacht - in hoeverre dat mogelijk is. Ik ben niet tegen het geheel niet eten van vis en vlees, maar wel zo min mogelijk!! Vlees eet ik niet meer, af en toe een stukje vis! Verder zo bewust mogelijk... maar mijn omgeving blijft mij nietbegrijpend aanstaren en vervelende vragen stellen... jammer dat niet meer mensen enthousiast worden van een gezonde, zo plantaardige levensstijl als jij :) Bedankt voor de tip, ga er vanavond voor zitten!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn neef Henk is slager van beroep, en ik zei tegen hem of varkens niet bang zijn als ze naar de slachtbank gaan, vanwege de uitdrukking: 'Gillen, als een varken naar de slachtbank.'

    Mijn neef Henk is nogal lollig en antwoordde: 'Ik heb nog nooit klachten gehad.'

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @ Llmm: ok, ik zal daar eens naar kijken dan. Bedankt voor de tip!

    @ Ineke: Ik ben nu toch benieuwd naar dat boek. Eerst wou ik het overslaan omdat ik het zo'n vreselijke titel vind. Vooral het laatste woord; ik hou daar echt niet van. Maar dat zegt dus blijkbaar niets over de inhoud. ;)

    @ Miss Healthy: vervelende vragen van de omgeving ken ik helaas ook. Ik heb nu zelfs besloten om het met mijn familie helemaal niet meer over welk biologisch of duurzaam onderwerp ook te hebben. Ze schieten gelijk in de aanval en ze proberen dan alles wat biologisch of duurzaam is onderuit te halen.

    @ VL: slager is meestal wat anders dan slachter toch? Al zie je in de documentaire wel hoe een slager een paard en koe slacht.
    Verbaast me niets dat dode varkens geen klachten hebben. ;) Voor uitvaartverzekeringen zijn overleden klanten ook altijd tevreden klanten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb gisteren het grote gedeelte gekeken... Het motiveerd mij alleen maar MEER om bewuster te eten. Geen vis meer voor mij.
    Ik probeer nu ook maar zo min mogelijk over biologisch en duurzaamheid te praten. Wanneer de interesse er niet is, kan ik er niets mee. Het kan ze gewoon niet schelen! Kan ik soms een beetje boos om worden. Maar goed, ik probeer het in ieder geval!

    Blogs (als deze) motiveren mij weer :) (betekend dat ik niet alleen ben haha)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @ Oryx: het is inderdaad een wat vreemde titel maar dekt zeker niet de lading van de inhoud. Ik vermoed dat ze hopen dat mensen het gaan lezen omdat ze denken dat het een boek over afvallen is. Nou dat is het bepaald niet ik vond het echt goed. Voor mij was het echt zo'n eureka moment dat ik dacht: 'tja het is eigenlijk behoorlijk hypocriet dat ik nog zuivel en eieren gebruik.' De knop was in één keer om. Ik moet je eerlijk bekennen dat het even geduurd heeft voor ik het stuk over de slachthuizen een plek had gegeven. Te erg voor woorden wat daar allemaal gebeurd.Nog erger dan ik al wist.Heb er echt om moeten huilen.
    Ik ben net pas 'uit de kast' als veganist en je moet inderdaad wel tegen lullige opmerkingen kunnen maar ik begin er ook niet uit mezelf over en als iemand normaal iets vraagt vertel ik graag iets. Verder zit het grootste stuk bewustwording van je omgeving toch in het feit dat je een voorbeeld stelt want ze worden er soms best een beetje ongemakkelijk van. Maar goed dat is hun probleem. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik denk dat het ook is dat het je omgeving ongemakkelijk maakt. Wat ze weten heus wel in hun achterhoofd dat het allemaal niet klopt, of niet kan kloppen, maar ze willen er niet over nadenken.

    Mijn omgeving kan het ook niet schelen, en dat vind ik dan weer frustrerend. Vorige week ben ik echt even tegen mijn moeder en broertje uitgevallen. Het gesprek ging over banken en ik vertelde dat ik was overgestapt naar de Triodos bank. Nou, dat was wel helemaal belachelijk en wat haalde ik toch allemaal weer op mijn hals met dat overstapgedoe?!? (Ja, pardon, mag ik toch lekker zelf weten?)
    Volgens mijn broertje draafde ik nu echt te ver door. Toen werd ik boos en heb even verteld wat andere banken met je spaargeld doen (o.a. investeren in mijnen en kinderarbeid bijvoorbeeld).
    Toen was het van: oh ja, ja, jij verdiept je daarin he, moet je ook niet doen. Dan kom je allemaal dingen te weten die je niet wil weten. Wij gaan dat niet opzoeken, dus ons deert het niet.

    Echt, het interesseert ze gewoon niet. Ik ga er nu vanuit mezelf ook niets meer over zeggen. Als ze er zelf over beginnen, draai ik het gewoon om en vraag wat er dan mis is met biologisch, en dan mogen ze het niet over de prijs hebben. Ben benieuwd wat ze dan te zeggen hebben. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heb trouwens het boek inmiddels gereserveerd! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Tja, je verhaal vertellen als mensen toch niet willen luisteren kan inderdaad frusterend zijn. Ik ben er echter van overtuigd dat een goed voorbeeld aan het denken voor sommige mensen. En al vallen ze liever neer dan het toe te geven, sommigen zullen er echt wat mee doen. Vroeger vond ik veganist zijn ook een brug te ver en kijk waar ik nu sta. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ik ga trouwens vanavond uit eten bij de vegetarische chinees in Rotterdam waar je ook veganistisch kunt eten. Ik heb er helemaal zin in een keertje niet koken. :-)

    Het boek wordt gepresenteerd als een soort lijnboek maar dat is niet de essentie. Het boek gaat natuurlijk wel over eten maar meer over de zooi die erin zit en hoe dieronvriendelijk het geproduceerd wordt. Je valt van vega eten trouwens wel af dus dat is mooi meegenomen. Ik eet meer dan anders maar gewoon ...anders. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. na denken moet natuurlijk 'zet' staan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Vanaf 1976 ben ik deel-vegetarier geweest. Eet maanden vleesloos en heb dan ineens trek in kippensoep bv. Dat maak ik dan van bio-kip.Ik heb geleerd om de mening van anderen bij die ander te laten en niet te veel in discussie te gaan.Gewoon vertellen,waarom ik eet zoals ik eet en dat ik dat lekker en verantwoord vind. Respect voor de ander laat hen eerder nadenken over eigen gedrag. groeten Izerina

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Sinds die documentaire eet Manlief (weer) geen vlees meer.
    Hij deed al een poging in december en at toen 2 maanden geen vlees maar daarna wel een paar keer steeds per week en alleen 's avonds.
    Nu dus weer helemaal niet (eventjes...?).

    Ik vond het zo goed omdat het voor mijn gevoel heel objectief was en niet emotioneel opdringerig e.d. zoals veel filmpjes van Peta bijvoorbeeld.

    Hoe was jouw vakantie trouwens?
    Gr,
    Julia

    BeantwoordenVerwijderen