vrijdag 27 maart 2015

Beginnen met beleggen deel 1: de Bull and Bear market




Ik ben sinds kort bezig met beleggen. Ik wilde eerst heel lang niet gaan beleggen, maar alleen sparen. Ik heb namelijk in het verleden wel eens een paar aandelen gekocht, en vervolgens in 2008 kelderde de koers met 90%. Ik wilde er lange tijd vanaf, en ik heb ze in 2013 toen maar met 50% verlies verkocht.

Slik!

Gelukkig was mijn verlies 300 euro, maar toch. Lange tijd zag ik beleggen als een manier om vooral geld te verliezen. Toch ben ik in het najaar van 2014 weer voorzichtig ingestapt door een defensief mixfonds te kopen. De spaarrentes worden lager en lager, en met beleggen loop je inderdaad meer risico, maar kun je ook meer rendement halen. Zeker op de lange termijn (+20 of +30 jaar).

Ik ben me bovendien gaan verdiepen in beleggen, en tot mijn verbazing vind ik het erg interessant.

Bull en Bear market
Op de beurs spreken ze van een Bull market of een Bear market.


Bull market, de koersen stijgen

Bear market, de koersen dalen


Als de koersen op beurs langere tijd stijgen, is er sprake van een bull market, of stierenmarkt. Vaak zijn beleggers optimistisch en er stappen veel nieuwe beleggers in, aangetrokken door de rendementen. Als de beurs echter langere tijd daalt, spreken we van een bear market of berenmarkt. Er is een neerwaartse trend, en veel beleggers verkopen hun aandelen weer, vaak uit paniek of uit angst voor meer verlies. 

Beide namen zijn afgeleid van hoe een stier of een beer zich gedraagt als ze in de aanval gaan. Een stier neemt zijn slachtoffer op zijn hoorns en tilt zijn prooi omhoog de lucht in. Een beer valt een dier aan met neerslaande bewegingen van zijn poten en werkt zijn prooi tegen de grond.

Momenteel zitten we in een bull market. De beurs is sinds ca. 2009 aan een opmars bezig, en de aandelen zijn momenteel duur. De periode van de crisis, vanaf 2008, was een bear market. Ook de ineenstorting van de internetbubbel rond 2000, was een bear market.

Beelden van een beer en stier voor de beurs in Frankfurt, Duitsland.

Ook interessant:
IEX Cursus voor nieuwe generatie particuliere beleggers. Welkom nieuwe beleggers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten