vrijdag 3 april 2015

Beginnen met beleggen. Deel 2: de kostenIk ben sinds kort begonnen met beleggen (zie ook de vorige post hierover). Mijn doel is om te gaan beleggen als aanvulling op mijn pensioen. Ik houd voorlopig de leeftijd van 67 aan als pensioenleeftijd. Ik ben nu 31, en hierdoor heb ik nog 36 jaar de tijd om te beleggen.

(Al denk ik wel dat het moeilijkste nog zal zijn om de fondsen 36 jaar aan te houden  0_0 )


Goed, ik beleg inmiddels in 3 fondsen.  Ik heb in elk fonds tussen de 2000 en 3000 euro gestort en vervolgens beleg ik automatisch 100 euro per maand. Ik stap dus gespreid in. Het voordeel van periodiek beleggen is dat je automatisch weinig aandelen koopt als de koers hoog is, en veel aandelen als de beurs daalt. De aandelen worden dan immers goedkoper.


Drie beleggingsfondsen en hun kosten
Ik heb momenteel de volgende 3 fondsen: Robeco One, ASN en Meesman.
 
Ik ben begonnen met Robeco One. Eigenlijk op aanraden door familie, en door de reclames op tv. Ik wilde ook iets meer met mijn spaargeld gaan doen. Robeco One is heel gebruiksvriendelijk, en heeft leuke grafiekjes. Hier kan je de waarde en het verloop van je beleggingen heel goed volgen. Het nadeel is dat ze wel redelijk hoge kosten berekenen.

Ik wilde ook graag kijken of ik op een meer duurzame manier kon beleggen. Daarom heb ik enkele maanden later ook een beleggersrekening geopend bij ASN, en wat spaargeld geïnvesteerd in het ASN Duurzame Mixfonds.

Vervolgens kwam ik via diverse financiële blogs achter het bestaan van indexbeleggen, en heb ik een rekening geopend bij Meesman Indexbeleggen. 


Grote verschillen in kosten
Ik ben ook goed gaan kijken naar de kosten van de drie fondsen. In onderstaand overzicht zie je dat de kosten van elk beleggingsfonds flink verschillen. Zowel Robeco als ASN zijn actief beheerde fondsen, en zijn duurder. Meesman is passief indexbeleggen en heeft lagere kosten.

Vergelijking kosten van 3 beleggingsfondsen, op basis van een eenmalige inleg van € 3000,- en een maandelijkse inleg van € 100,-  Klik op de afbeelding voor een vergroting.

De fondsen van ASN en Meesman wil ik graag behouden, maar ik ben nu aan het twijfelen over Robeco. Deze behouden? Of het geld herverdelen over de andere twee andere fondsen.

Eigenlijk zoek ik een duurzaam indexfonds, maar die heb ik nog niet gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten