maandag 20 februari 2012

Verloren Downtons

Het is weer compleet offtopic, maar moet af en toen kunnen!

Wie kent er niet het Britse kostuumdrama Downton Abbey? De serie wordt deels opgenomen in Highclere Castle, een landgoed dat prachtig bewaard is gebleven. Het wordt nog steeds bewoond door de familie die het al eeuwenlang in bezit heeft.Ik kwam gister een interessant artikel tegen over verloren Downtons. Het gaat over voormalige Engelse kastelen en landgoederen die helaas niet behouden zijn. Ze zijn ten prooi gevallen aan gekke of gokkende erfgenamen, stedelijke uitbreiding, golfbanen, campings en zelfs voor parkeerplaatsen.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er in Engeland meer dan duizend voormalige kastelen en landgoederen afgebroken en verwoest. Het is vaak niet alleen zonde van de geschiedenis, maar ook van de omgeving. Het kasteel en de mooi aangelegde tuinen moesten vaak plaats maken voor lelijke moderne architectuur.Hieronder enkele kastelen en landgoederen die het niet gered hebben.


Lathom Hall in Lancashire. De laatste erfgenaam van het landgoed gaf zijn geld liever over de balk, en hield vele extravagante feestjes. Hij moest het landgoed in 1925 verkopen om zijn schulden af te betalen. Het kasteel was nog tijdelijk een jongensschool, maar moest plaatsmaken voor een flatgebouw in de jaren '50.

Voor:

NaThe Deepdene in Surrey was in het bezit van een adellijke familie, die het in 1807 verkocht aan een rijke bankier. Ruim een halve eeuw later kwam het in handen van een erfgenaam die vooral geld onttrok uit het landgoed, in plaats van erin te investeren. Het is nog enkele decennia verhuurd, maar werd ten slotte toch verkocht in 1917. Het kasteel werd vervolgens een hotel, totdat het afgebroken werd in opdracht van de Britse Spoorwegen in 1967. Momenteel is het gebied onderdeel van stedelijke uitbreiding, waaronder een groot kruispunt.
Beaudesert Estate in Staffordshire. Ten prooi gevallen aan een gekke erfgenaam, die met enorme schulden stierf in Monte Carlo. Het landgoed werd in 1932 op een veiling verkocht voor 800 pond. Er niets meer over dan een ruïne en een deel van het gebied is nu in gebruik als camping.

Haggerston Castle in Northumberland. Dit landgoed werd door de adellijke familie omstreeks 1850 verkocht aan een rijke zakenman, wiens fortuin voortkwam uit slaven- en suikerhandel en door bankieren. De laatste erfgenaam had echter geen interesse in het landgoed en verkocht het in 1938. Op de toren na is alles afgebroken en het is nu een vakantiepark.Bron: artikel op Daily Mail
Boek:John Martin Robinso, Felling the Ancient Oaks. How England lost it's Great Country Estates.

En voor wie nog niet genoeg kan krijgen van Downton Abbey: Hier vind je speciale aankleedpoppen (met bonus Pamuk voor Mary en emoties voor de Dowager Countess)

6 opmerkingen:

 1. Nou, het wordt er inderdaad niet mooier op zeg. Jammer. Heb heel veel bewondering voor de mensen die met bloed, zweet, tranen en heel veel geld deze gebouwen willen behouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja erg jammer. We genieten elke keer weer wanneer we in Engeland komen, zulke mooie gebouwen, prachtig! Zonde wanneer ze dan verdwijnen voor beton. Des te meer redenen om organisaties als National Trust te steunen, mocht je op vakantie gaan in Engeland. Die doen daar goed werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ik altijd zo jammer vind is dat ze zo ontzettend moeilijk doen met renoveren. Als ik 'Engeland' was en ik had zoveel van dit soort fantastische landgoederen, dan had ik in mijn handjes geknepen als er mensen kwamen die ook gevoel hadden voor het landgoed en er weer iets moois van wilden maken. En dan heb ik het natuurlijk niet over een flatgebouw...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben een Downton fan! Jammer van alle mooie gebouwen!
  Gr,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wist ik. ;) Bekijk de laatste link eens, die vind je ongetwijfeld leuk.

   Verwijderen
 5. Aargh, wat zonde zeg!!! Die voor en na foto's zijn echt wel erg.

  Wat jammer dat er zoveel moois verloren is gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen