donderdag 10 mei 2012

Leven in een schone wereld

Dat is de titel van de interessante Tegenlicht documentaire over Cleantech technologie.

Wat als we zouden kunnen leven in een schone wereld; een wereld waar energie schoon wordt opgewekt, water niet meer vervuild wordt, transport schoon is en producten recyclebaar worden geproduceerd? Kunnen we een andere economie bedenken dan een economie die alleen maar draait om steeds meer spullen maken? Is er een schone toekomst mogelijk voor iedereen?


Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.Volgens de documentaire is onze tijd een opwindende tijd om in te leven. Er is een groene en duurzame revolutie gaande. "Voor het eerst in de geschiedenis vind er een wereldwijde technologische schone revolutie plaats. Als we deze overgang goed doorkomen, dan zal er overvloed zijn. Dan is er schone energie in overvloed, zoals zonne-energie, dat niet op zal raken. We hoeven dan geen olietankers meer naar het Midden-Oosten te sturen."

Ik denk dat dit wel klopt.  De wereld veranderd, zeker op technologisch gebied, zo snel. Tot een paar jaar geleden bestonden dingen als Facebook en Twitter nog niet, en nu zit bijna iedereen er op. Een onderdeel van de huidige informatie-revolutie.

Wat zal de toekomst brengen? Ik denk dat de komende 50 jaar we nog veel veranderingen zullen meemaken.

Ik ben door het filmpje in ieder geval wel geïnspireerd om weer (meer) op de groene toer te gaan, en me er weer in te verdiepen. Straks na de vakantie maar weer eens meer de biologische winkels bezoeken en bij de bio-bezorger gaan bestellen.
Me verder verdiepen in de aanleg van een waterput en in zonnepanelen. (Dan kom ik maar beslagen ten ijs als het ooit zover is.) Een elektrische auto. En in ongetwijfeld andere interessante dingen.
Weer beter letten op bezuinigen. Besparen. Sparen. En duurzamer leven. En weer meer gaan bloggen.

6 opmerkingen:

 1. Ik merk dat steeds meer uitkomt op consuminderen. Waarom zou je je keuken vol zetten met bakjes in 'goed' materiaal, als je ook zonder die bakjes kunt? En duurzame kleding is mooi, maar kijk eerst eens of je je eigen kleding niet duurzaam kunt maken door het te repareren/af te dragen/niet om de haverklap te wassen, maar ook eens te luchten, enzovoorts.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zal de toekomst brengen?
  Die opmerking doet me denken aan een spreukje dat ik laatst las.
  'Ook *deze* tijd wordt ooit *die goeie oude tijd*'.

  Zoals we nu lachen om de belachelijk grote mobiele telefoons met accu's als schoudertas van 20 jaar geleden, lachen we straks vast om de huidige ipods en tablets en platte 3d televisies.

  Dat maakt me heel nieuwsgierig wat we over 20 jaar hebben als zonnepanelen en andere schone technologie. het belooft heel wat!

  Bedankt voor de tip, ik ga de documentaire snel kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik knap er gewoon van op dat het zo' positief geluid is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. alleen jammer , dat de politiek nog steeds erop hamert dat we vooral moeten blijven kopen, kopen en nog eens kopen, maar gelukkig is er zelfs om mij heen een groter wordende groep mensen, die net als ik steeds meer het nut inzien van consuminderen, want de kringloopwinkels worden steeds drukker, daardoor klagen mensen wel steeds vaker dat de prijzen hoger worden, maar het gaat niet alleen om goedkoper, maar bovenal over hergebruik van goederen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een duurzame link in het verlengde van de cleantech documentaire is http://www.blueeconomy.eu/
  Momenteel kun je er 90 duurzame ideeën bestuderen. De meeste als inspiratie voor de groene ondernemer, maar particulieren kunnen hier ook ideeën opdoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heej, ik heb al een tijd niets meer van je gelezen. Ben benieuwd hoe het met je gaat. Na de vakantie bleef het stilletjes.
  Ik hoop dat je je weg in de natuurvoedingswinkels enz. inmiddels weer goed gevonden hebt.

  BeantwoordenVerwijderen