donderdag 23 juli 2015

Beginnen met beleggen. Deel 3: Passief versus Actief beleggen


Actief beleggen

Er zijn actief en passief beheerde beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen die aangeboden worden door banken en vermogensbeheerders zijn allemaal actief beheerde fondsen. Er is een (dure) fondsmanager aangesteld, die dagelijks met het fonds bezig is en aandelen aan- of verkoopt. Zijn doel is de markt te verslaan. Behaald de beurs bijvoorbeeld 7% rendement, dan behaald de fondsbeheerder het liefst meer dan 7% rendement. Hiervoor handelt hij dagelijks voor het fonds: hij koop en verkoopt aandelen. Daar betaal je ook meer voor. De kosten van een actief fonds, inclusief de verborgen kosten, zijn al snel 1,5% tot 2,0%.

Het probleem is echter dat geen enkel actief beheerd fonds de beurs kan verslaan. Zeker niet jaar na jaar na jaar na jaar. In de jaren '60 is er een experiment geweest, waarbij iemand met dartpijltjes gooide naar een vergrote beurspagina van de krant. Hij maakte een lijstje van de bedrijven die hij raakte. Deze vormden een nieuwe portfolio, de pijltjesportfolio. Later bleek de pijltjesportfolio 90% van de professionele portfolio’s te verslaan.
Er is ook experiment geweest waarbij een gorilla een portfolio heeft uitgekozen. De gorilla koos banaantjes uit die correspondeerden met bedrijven. Ook de portfolio van de gorilla deed het beter dan die van professionele fondsmanagers. 

Moraal van het verhaal: niemand kan de beurskoersen voorspellen.

Filmpje: Beursaap Jacko doet een aandelenwissel


Passief beleggen


Wat is een index? Index is latijn voor wijsvinger. Het wijst in één keer hoe het er voor staat in een deel van de beurs.

Bijvoorbeeld in de 25 grootste Nederlandse bedrijven. Dit is de AEX-index. Maar je kunt ook een indexfonds samenstellen op het gebied van een regio (bijvoorbeeld een Afrika-indexfonds), of op een specifiek gebied zoals chemie, gezondheidszorg of autofabrikanten, of energieleveranciers.

Een vaak nagebootst indexfonds is bijvoorbeeld de S&P500. Dit zijn de 500 grootste bedrijven in Amerika. 

Indexbeleggen is een vorm van beleggen waarbij een actief beleggingsfonds wordt nagebootst. De beheerder van een indexfonds koopt elk aandeel dat in de voorbeeldindex voorkomt en wel zodanig dat ze in zijn indexportefeuille in dezelfde verhouding voorkomt als in de voorbeeldindex. Op die manier volgt de koers van het indexfonds exact de bewegingen van de index.
Verder doet de beheerder niets. Hij koopt eenmalig de aandelen en houdt deze vast.  Gevolg: het indexfonds presteert evengoed als de markt/beurs, maar de kosten zijn veel lager. Meestal tussen de 0,3 en 0,5%. 

Hierdoor heb je meer kans op een goed/redelijk rendement, waar bovendien veel minder kosten afgaan. Heb je bijvoorbeeld 7% rendement gehaald, dan gaan er 0,5% kosten af, waardoor je nog 6,5% rendement overhoudt. Beter dan die 5% of 5,5% van een actief beheerd fonds.In dit filmpje wordt passief vs actief beleggen goed uitgelegd:

1 opmerking: