zaterdag 28 mei 2011

De Groene Passage


Ik ben vandaag een dagje naar Rotterdam geweest, want ik was erg benieuwd naar de Groene Passage. De Groene Passage is een klein winkelcentrum met alleen maar biologische en fairtrade winkels. Er zitten o.a. een biologische supermarkt, een wereldwinkel, boekenwinkel, biologische slagerij en een winkel met duurzame woonspullen. Er is ook een biologisch restaurant.

De Groene Passage is vlakbij station Rotterdam Blaak. Het was in het begin even zoeken, want ik was achteraf gezien totaal de verkeerde kant opgelopen. Via een omweg kwam ik er uiteindelijk toch. Er was vandaag ook nog een extra markt op het pleintje erbuiten. Daar heb ik eerst rondgekeken, en daarna ben ik de winkels ingedoken.

Maar wat een goed concept! Het groene winkelcentrum biedt in feite alles wat je nodig hebt, en echt alles is gewoon biologisch en fairtrade. Heerlijk! Zo kun je boodschappen doen zonder dat je per ongeluk op het verkeerde been wordt gezet door producten die net doen alsof ze zo groen zijn, maar het niet zijn. Op bijna alles stond wel het eko en het fairtrade logo.

Ik vond vooral de Gimsel biologische supermarkt een fijne winkel. Ze hebben daar ook een 'bulk-sectie'. Je kunt een papieren zak pakken en zelf je noten, zaden, cornflakes en noem het maar op, in de zak storten of scheppen. Even afwegen en klaar. Ze hebben ook nog van die fijne ouderwetse winkelmandjes en -wagentjes. Kijk, zo hoort boodschappen doen te zijn!(Plaatjes zijn niet van mij, maar van internet) Hoewel er nog wel veel in plastic verpakt is, kun je wel met het 'zero waste' concept in je achterhoofd boodschappen doen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit vruchtensap in pakken of in glazen, waardoor je veel afval kunt besparen. Ik wou dat ik ook zo'n winkel in de buurt had, dan wist ik wel. :)

Ik ben na de Groene Passage nog even de Koopgoot ingedoken. Nogal een verschil! Ik vind winkelen ook niet eens meer leuk. Al die enorme overvloed aan spullen die je niet nodig hebt, en waarschijnlijk al snel weer uit elkaar valt.., het staat me steeds meer tegen. Het was ook zaterdag, en daardoor was het nog eens extra druk. Eindeloze rijen bij de kassa enzo. Ik heb niets gekocht. Ik zit nu wel te denken hoe ik aan leuke tweedehands kleding kan komen. Hoe doen jullie dat? Via marktplaats, of zijn er ook leuke markten met tweedehands kleding?

Links over de Groene Passage:
Website
Filmpje (even doorspoelen naar 0.15 min, want het intro stukje is een beetje suf)

14 opmerkingen:

 1. jammer dat Rotterdam zo ver weg is voor mij, maar anders...
  Tweedehandskleding is mij al vaak prima gelukt via Marktplaats, bij de kringloopwinkel ben ik ook vaak goed geslaagd. Kan je het meteen passen ook. Verder is het echt leuk om op rommelmarkten te scharrelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een goed initiatief! Hoe zit het met de prijzen? In de supermarkt en in het restaurant? Is het een beetje te betalen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het kwam er niet van. Maar daar winkelen heeft lang op mijn verlanglijstje gestaan. Groeten Izerina

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik woonde er vroeger vlakbij en vind het leuk om te horen dat de groene passage nog steeds bestaat. Het is er al heel lang. Nu woon ik er heel ver van af en baal best wel dat er hier niet zulke winkels zijn. Vooral dat zelf scheppen is een uitkomst als je zero waste wilt leven. De koopgoot ken ik ook wel, vreselijk die drukte en herrie uit die winkels. Maar dat zie je in iedere grote stad steeds meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk zo'n winkelcentrum. Ik ga er zeker eens een keer kijken! Toevallig heb je vlakbij de koopgoot in Rotterdam geweldige tweedehands kledingwinkels. Op de oude en de nieuwe binnenweg, volgens mij zitten er een stuk of 10. Ik heb er weleens een dagje van gemaakt en al die winkeltjes afgeweest, echt superleuke dingen, die er nog als nieuw uitzien. Het prijsje was ook erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is zeker een leuke winkel en als je een groenpas koopt krijg je 6% korting. Dan shop je btw-vrij. De pas is wel heel duur,maar kom je er vaak, dan kan hij absoluut uit. En verder kun je er ook genieten van hele goede aanbiedingen.
  Ik was vaste klant, maar vanwege de verhuizing....helaas niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @ Blondy: bedankt voor de tip: ik kan altijd nog eens kijken bij die tweedehandswinkels dan!

  @ EG: de prijzen in het restaurant weet ik niet, in de supermarkt zijn de prijzen volgens mij even duur als bij andere natuurvoedingswinkels of bio supermarkten. Bijvoorbeeld de shampoo en tandpasta, die kostte evenveel als in 'mijn' bio super.

  Het is alles bij elkaar best prijzig, maar je krijgt wel echt waar voor je geld volgens mij. Ik denk ook dat als je alles goed inkoopt, en geen overbodige zooi inslaat zoals bij de reguliere supermarkt, je dan per maand ongeveer hetzelfde kwijt bent.

  Ik heb gister alleen een zakje kaaskoekjes gekocht voor 2,30. Waren erg lekker!

  Tot slot: ik vind het jammer dat de Groene Passage niet dichterbij bij mij is, maar ik zou echt voor geen goud in die wijk willen wonen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. de groen passage is om de hoek tijdens mijn werk, 1x per week doe ik er (tijdens lunchtijd) de meeste week boodschappen qua prijs ze zijn aan de dure kant maar vaak is er een goedkope versie en een a merk versie en dure groente, tja dan is het niet het seizoen.

  Als je weer in rotterdam komt om de hoek (van de groene passage) zit een biologische bakker met heerlijk brood(jes) en banket je kan het al nuttigen op hun terras http://www.vlaamschbroodhuys.nl/site/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo! Daar was ik naar op zoek! Bulkverkopen. Die winkel stond al op mijn verlanglijstje om te gaan snuffelen, maar jij hebt het al keurig voor me onderzocht. Deze week ga ik mijn ritje daar naar toe plannen. Dank voor het delen van je ervaring!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tof initiatief - en ik weet dé plek in mijn omgeving waar ze ook zo'n mini-winkelcentrum zouden kunnen maken.... mmmm ideetje ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oryx,
  I love you!
  Ik heb gezocht op Gimsel en ik heb een gevonden 10 km van ons! 10 km! En ik wist het niet!
  Wij gaan morgen met potjes en al boodschappen doen!
  Dank, dank, dank, dank, dank, dank, dank,
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een geweldige bulksectie! Ik word er helemaal blij van :) Bedankt dat je dat met ons hebt gedeeld. Ik ga nu ook op zoek naar een Gimselwinkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @ Julia: Die Gimsel hoort niet bij de Gimsel uit de Groene Passage; vroeger was het een franchise, maar dat is al jaren niet meer zo. Gimsel in de Groene Passage is een zelfstandige winkel.
  Overigens is niet alles in de GP biologisch; je vindt er ook producten die van oudsher in reformwinkels verkocht worden/werden. Er wordt aan gewerkt ook deze producten te vervangen door een biologische tegenhanger, maar dit is soms lastig (heeft vooral met het aanbod te maken. Bijvoorbeeld omdat het niet biologisch beschikbaar is, of omdat er (te veel) suiker in zit, wat de winkel ook zo probeert te vermijden.
  Tevens zijn bij lange na niet alle producten fairtrade; de combinatie van biologisch én fairtrade (én zonder suiker) zie je maar zelden; let maar eens op bij fairtrade artikelen van de Wereldwinkel of Albert Heijn's Puur & Eerlijk!
  Maargoed. Zoals gezegd, is het overgrote deel van het assortiment biologisch en zijn in ieder geval praktisch alle (ik bouw even een kleine veiligheidsmarge in) 'gewone producten' suikervrij; jam, brood of chips met suiker zal je er niet vinden. Tevens verkoopt Gimsel een keur aan (erg lekkere!) suikervrije koekjes etc.
  Tel daar uitmuntend brood zeer smakelijk (deels zelf gefabriceerd en suikervrij) gebak en uitstekende groenten bij op, plus een puike bonk kennis en goede wil. :)

  Het eten bij Spirit (het restaurant) geschiedt overigens per gewicht, 1,95 per 100g, meen ik. Geheel vegetarisch, deels veganistisch en sinds begin dit jaar gecertificeerd biologisch.

  BeantwoordenVerwijderen